Tin Brubnjak

 GORAN MEHKEK/Cropix
VODE GA DVIJE LEGENDE

Vaterpolski preporod u Rijeci: Legende donijele Primorju trofej, a imaju i najboljeg strijelca lige

S deset pobjeda iz deset utakmica, Riječani se kao prvaci A1 Regionalne lige vraćaju u elitu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. veljača 2023. 08:09

Osam je godina proteklo od posljednjeg trofeja koji je aterirao na bazen na Kantridi. Te 2015. je Primorje EB bilo nedodirljivi vladar hrvatskih bazena (pa i malo šire), te su u sezoni 2014/15. Riječani osvojili trostruku krunu - naslov prvaka države, nacionalni kup i tadašnju Jadransku ligu. Nakon toga su slijedila “olovna vremena” za klub s plivališta Zdravko Ćiro Kovačić. Otišli su sponzori, primarno dotadašnji predsjednik Predrag Sloboda, dok su s novcem jasno riječku luku napustili i svi veliki, poznati, visokokvalitetni igrači.

Primorje EB je ostalo praktički s juniorima i to ih je odvelo preko noći podalje od svjetla pozornice odnosno borbi za visok plasman. Štoviše, bili su pri dnu domaće ljestvice, u regionalnim okvirima pali u “donji dom”, odnosno ono što se danas zove A1 liga. U društvo klubova iz - bez uvrede - nekakvog Niša, Valjeva, Zrenjanina i slično.

Ustrajali u viziji

No, u Rijeci su se opredijelili na jedini ispravan put. Posebno od kako je 2017. predsjednikom kluba postao Samir Barač. Isto je ljeto jedan od najvećih izdanaka riječkog vaterpola, Igor Hinić postao trenerom prve momčadi i... Tako je počelo.

- Slušajte, nećemo kupovati, pa taman i kada bismo mogli i kada bismo imali. Oslonit ćemo se na svoje snage, djece ima, pritisak nećemo stvarati i idemo samo raditi.

Tako nam je to, pa i pokoje još ljeto kasnije zborio Samir Barač. Koji usput, osim što ima svoj posao od kojeg živi, vodi klub, ali i Zajednicu sportova grada Rijeke, u Upravnom je odboru HVS-a, ali i radi s klincima u Primorju EB. Vodi juniore, ponekad i mlađe uzraste kluba. To oslanjanje na vlastite snage, svoju djecu, s ustrajnim radom počelo je polako davati rezultate. Najteže je bilo prve možda 2-3 godine, onda je Baračev i Hinićev inkubator počeo izbacivati neke zanimljive dečke, podizala se igra, kvaliteta, malo po malo bilježili su primorjaši sve bolje rezultate. Ništa preko noći. Polako, ali evidentno. Prije dvije-tri godine smo zapisali (ne jednom) kako nam se sviđa to što radi pomalo Hinić na Kantridi. Pogledi su usmjereni logično k Gružu, Poljudu, Savi, ali valjalo se nešto na Kvarneru.

image

Igor Hinić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Uoči ove sezone, ljetos, u Primorju EB su proklamirali ciljeve - ući u Premier ligu, te među četiri najbolja sastava u Hrvatskoj. Momčad je i ojačana, čak s i nekim zvučnim imenima, ali bez velike potrošnje novca. Kojeg ni nema. Tako su iz Waspo 98 Hannovera doveli iskusne Petra Muslima (35) i crnogorskog Hrvata Darka Brguljana (33). Tko je u Hrvatskoj znao za Nizozemca Kas Te Rielea (19)? Hinić je negdje “snimio” tog ljevaka. Baš kao i Slovenca Jašu Kadivca (28). Godinu prije je doveo Fabija Crippu, dečka s dvojnim državljanstvom, majka mu je Hrvatica, otac Talijan.

Deset od deset

No, okosnica su domaći dečki, braća Babić, braća Čubranić, Tončinić, pa Gabrijel Burburan, dok se kao osobiti igrač nameće Tin Brubnjak. Mladi dečko od 22 ljeta prvi je strijelac Prvenstva Hrvatske, ispred topnika kakvi su Marinić Kragić, Fatović, Bukić, Žuvela... U A1 ligi je drugi strijelac, samo gol manje od prvoplasiranog. U subotnjem derbiju za prvo mjesto, Brubnjak je uvalio pet komada Valisu.

Ljetošnji ciljevi za ovu sezonu su - ostvareni! U Hrvatskoj su, kolo prije kraja ligaškog dijela sigurno i najmanje četvrti (iza Juga AO, Jadrana i Mladosti), dok su se prošle subote na osobito nadmoćan način plasirali, vratili u regionalnu Premier ligu. U subotu su naime, u izravnom dvoboju za potvrdu prvog mjesta, svladali valjevski Valis što je primorjašima bila deseta pobjeda u desetoj utakmici! Top! Osvojeno prvo mjesto i povratak u Premier ligu. Onda su si u nedjelju i mogli dopustiti luksuz laganijeg ulaska u utakmicu i poraz od beogradskih Vukova. Potpuno nebitan. Da je trebalo, da je bilo važno, “raščerupali” bi čopor Vukova.

- Cilj nam je bio ove sezone upravo ovo, prvo mjesto u A1. Utakmica u subotu je ispala rezultatski laka, ali igrački vrlo teška. Prvenstvene zasluge pripadaju igračima, momci su zaslužili komplimente - kratko će iz Srbije još strateg Riječana.

Pridružujemo se pljesku igračima, iako... Ima ipak tu nešto i do trenera, pa onda i predsjednika. To je putokaz kako se radi i kad se nema novca. Dobrodošli primorjaši u elitu. Ondje gdje i spadaju.

Linker
18. travanj 2024 14:09