DAMIR KRAJAC Cropix
‘Sunčani‘ zamračili Savu

Velika pobjeda Solarisa nad Mladosti u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja Prvenstva Hrvatske

Solaris je i drugi put ove sezone slavio u Zagrebu, ukupno treći put u trećem ovosezonskom srazu,
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. ožujak 2024. 21:52

MLADOST - SOLARIS 9:13 (1:4, 2:4, 1:2, 1:3)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 200. Suci: Periš (Split) i Franulović (Rijeka). Opunomoćenik: Prvan (Split).

MLADOST: Jurlina (3 obrane), J. Bušić, Fajković, Solje, Gluhaić 2 (1-1), J. Penava 1, Koprčina 1, Rakovac 1, Mijić 3 (1-1), Bajić, Herceg, Jajčinović, Sunara (obrana), T. Bušić. TRENER: Damir Vincek.

SOLARIS: M. Šparada (obrana), Bralić, Brajković, R. Akrap 2, Jakovčević, Petković 2, D. Akrap 3, Pelicarić 3, Vrdoljak 2, Bulat, N. Burburan, T. Šparada 1, L. Štrkalj, Radovčić. TRENER: Denis Seferović.

PETERCI: Mladost 2-2, Solaris -.

OSOBNE POGREŠKE: Mladost 9, Solaris 4. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: J. Penava (28).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 0-2 (0%), Solaris 4-8 (50%).


Solaris je i drugi put ove sezone slavio u Zagrebu, ukupno treći put u trećem ovosezonskom srazu, s tim da je ova treća pobjeda Solarisa "najzvučnija". Naime, ovim trijumfom je Solaris poveo 1-0 u četvrfinalu doigravanja državnog prvenstva.

Već početak nije dao za naslutiti dobro za domaćina. U redu, zanemarimo li sjajan gol Davida Mijića u lijeve rašlje za vodstvo Mladosti 1:0. Nakon toga su slijedile doista sjajnih 4-5 minuta Šibenčana. Od obrane do napada. Prvo, zonskom su obranom i dakako ponajviše M-zonom neutralizirale u cijelosti mladostaškog centra Branimira Hercega, a za Žapce nije baš bilo puno pomoći od šuta iz vanjske linije. On što pak posebno doimlje da su Šibenčani cijelu prvu četvrtinu odigrali bez ijednog isključenja. Doduše, to je i ionako jedna od njihovih odlika. Međutim, napad... Sunčani su tu jaki, iznimno jaki, napadački najbolja momčad u ligi, izuzmemo li dakako Jadran i Jug AO. To su zorno dokazali u nekoliko uvodnih minuta uz Savu. Prvo Marin Vrdoljak s lijevog vanjskog (1:1), zatim nešto od čega se trenerima diže kosa na glavi. Gol s 2 metra. Roko Akrap je dodao Toniju Šparadi u zadnjim sekundama napada gostiju koji sa suparničkim braničem na leđima, hvata loptu i šalje je u mrežu (1:2). Potom slijede dva dalekometna projektila Duje Akrapa, od kojeg je posebno dojmljivi njegov drugi, a Solarisov četvrti (1:4). S polovice bazena! Perfektno. U redu, malo i "na dušu" vratara Jurline. Sve su to Šibenčani učinili u samo četiri pol minute i uz još dva podatka. Moglo je rezultatski biti i bolje za goste da Noa Burburan iz kontre 2 na 1 nije pogodio gredu. Drugo, Antonio Petković, najbolji strijelac lige je imao šut 0-3 u prvoj četvrtini.

U drugoj četvrtini je krenuo i Antonio, "haubica iz Vrpolja". Druga minuta druge četvrtine i bilo je 5:1 za Solaris, a samo minutu kasnije Pelicarić pogađa za 6:1. Sve očitija slutnja pobjede Šibenčana u čiju se igru savršeno, pa na trenutke možda i presudno uklopio, vratar Marin Šparada s nekoliko briljantnih obrana. Pomalo je obrana i izluđivao mladostaše. Probao je trener Mladosti i sa zamjenom vratara, pa je tako Sunara zamijenio Jurlinu i čak i obranio neke nemoguće situaciju (kontru 3 na 0!?), ali nije ni Sunara svemoguć.

U napadu Mladost jalova, prvi pogodak nakon onog vodećeg Mijićevog, Žapci su postigli tek iz peterca (Gluhaić) i to u 4. minuti druge četvrtine. Nakon punih 10 minuta! Solaris je pak u ovoj četvrtini došao i do plus 6 (8:2 Pelicarić) nakon još jedne uspješno izvedene kontre. Time smo odali i koja je momčad bila plivački puno bolja, brža u bazenu. Tri su protunapada Sunčani "uvalili" mladostašima u prve dvije četvrtine. Kada još tomu dodamo gol s 2 metra, pa gol sa sredine bazena... Ne, ne, Solaris je jednostavno bolja momčad. U ovoj je utakmici to sigurno bila i tu nema zbora. Ukoliko nas pitate, držimo da su i inače bolji ove sezone, te da u Solarisu valja gledati polufinaliste državnog prvenstva.

Uzvratna utakmica je na rasporedu sljedećeg utorka, 19. ovog mjeseca u Šibeniku.

Linker
12. ožujak 2024 21:52