CROPIX, AFP
HRVATSKA JE SVJETSKI PRVAK

Barakude srušile Italiju nakon drame peteraca i uzele naslov, sjajna utakmica Bijača i Harkova

Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017.
Piše: Dean Bauer iz DoheObjavljeno: 17. veljača 2024. 17:09

ITALIJA - HRVATSKA 13:15 (3:2, 2:3, 2:3, 4:3) (2:4)

ITALIJA: Del Lungo (7 obrana), Di Fulvio⚽⚽, Echenique, Di Somma, Bruni, Presciutti⚽, Fondelli⚽⚽⚽⚽⚽⚽

Klupa: Damonte, Marziali⚽, Velotto, Nicosia, Condemi⚽, Iocchi Gratta

HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Burić⚽⚽, Vukičević, Fatović, Vrlić⚽, Harkov⚽⚽⚽⚽, Lazić

Klupa: Lončar, Biljaka⚽, Žuvela, Marinić Kragić⚽⚽⚽, Anić, Kržić

PETERCI: Italija 3-3, Hrvatska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Italija 18, Hrvatska 18. ŽUTI KARTON: izbornik Campagna (24), izbornik Tucak (24). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Lazić (23), Biljaka (27)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Italija 6-14 (43%), Hrvatska 6-16 (38%)

---

11:12 Marinić Kragić; 12:12 Fondelli; Fatović – Del Lungo brani; 13:12 Presciutti; 13:13 Burić; Echenique - greda; 13:14 Harkov; Di Fulvio – Anić brani; 13:15 Žuvela

DOHA - Plivalište Aspire Dome. Gledatelja 1.000. Suci: Ohme (Njemačka) i Dervieux (Francuska). Opunomoćenici: Farid (SAD) i Willis (JAR).


Nije sve u novcu. Ima nešto i u zlatu! Da nešto, ima sve, ako nas baš sada pitate i ako pitate njih - Barakude. Pozlatili su pijesak pustinjski, razveselili naciju, ali ipak mislimo, najviše nagradili sebe same. Za minule tjedne i tjedne, mjesece napora, treninga, nadanja, tobogan emocija, puno stresa, ali na kraju najviše sreće, veselja, smijeha i čestitke.

Ljudi, Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu. Treći put u povijesti ili u posljednjih 17 godina. Od Melbournea 2007. preko Budimpešte 2017. Do Dohe 2024. U Katar su došli s jednim, primarnim ciljem. Izboriti Pariz. Ma koliko je to trebalo biti lagano, ipak je to bio osnovni zadatak. Kada su to ostvarili, ha onda lagano apetiti "rastu" pa su ciljali, željeli korak više, u zonu medalje. To su ostvarili pobjedom nad Srbima u četvrtfinalu. E, sad su "pucali" na medalju. Nju su osigurali ulaskom u finale, četvrto naše finale SP od osamostaljenja (u Kazanju 2005. smo bili drugi). Ali ne, niti to nije bilo dovoljno. Zašto i bi uostalom jer kada dođete u finale, podrazumijeva se da "grizete" do kraja. Znate kakve su ribe barakude. U čoporu izgrizu do kostiju sve što u vodu uđe, neovisno veličini. Naše Barakude grizu na drugi način. Do fizičke iznemoglosti, suparnika, ali i sebe samih, no grizu, drže, ne puštaju. Sve dok se na najviši jarbol ne priveže hrvatski jarbol. Tako je to bilo u subotu na Bliskom istoku. Hrvatska na krovu svijeta!

Otvorili smo utakmicu golom Koste Harkova. Tako je počeo i polufinale, dobro je da ga "drži" i dalje, no tek će se kasnije Kosta iskazati bravurom.

Ako ste pak mislili da pretjerujemo s hvaljenjem talijanskog kapetana, početkom 2. minute se moglo vidjeti, spoznati tko je i što je Di Fulvio. Sa 6-7 metara, nepogrešivo sa srednjeg vanjskog. Marko Bijač je spojio dvije obrane od kojih je ona Fondellija, "zicer" s 2 metra iz kategorije teških, vrlo teških. Stoga i velikih.

U 4. minuti majstorija Konstantina Harkova na desnom krilu. U "mrtvom kutu" prima loptu, driblingom se rješava pratitelja, izvlači pred vratara Del Lunga, "drži ga na škarama", čekao ga je da potone i trese mrežu za naše vodstvo 2:1. Možemo biti zadovoljni rezultatom, ali sucima... Nikako! Neovisno u tom trenutku pozitivnom omjeru u našu korist. Naime, ovaj njemačko-francuski par su prvo prosječni suci, a drugo nemaju baš ni iskustva, treće ne znaju baš dobro vaterpolo. Dva kristalno čista kontra-faula, prekršaja u napadu Talijana Ohme i Dervieux ne vide. Jer ne znaju! Bravo za World Aquatics. Stvarno znaju odabrati suce. Mogli su par iz Kazahstana i Južne Afrike. Ti su odlični!

Talijani su do kraja prve četvrtine uspjeli preokreni (3:2 za susjede) preko Presciuttija i Fondelija. Sve iz vanjske linije. Naravno, nemaju baš jake centre. To je malo "razljutilo" našeg Kostu. Rus je ljut, a kad je Rus ljut, onda to završava novim projektilom početkom druge četvrtine. Sjajan gol za 3:3.

Napad Italije i... izmišljen, vjerujte izmišljen igrač više za Italiju. Udarac Di Fulvija briljantno brani Bijač, istegnuo se desno nisko i uspio. Tada jest, ali sredinom druge dionice, koju minutu kasnije dakle, Di Fulvio pogađa za 4:3. Sva opasnost Italije polazi od ovog igrača. Napadi s igračem više ne briljiraju kod obiju momčadi. Sredinom druge, Italija ima 1-4, mi 1-5. Obrane, obrane su dobro. Obrambeni blokovi, a kod nas još i Bijač. Naš šesti igrač više završavaju Barakude s pogotkom. Krasno izrađeno, a opet Harkov u ključnoj ulozi. Navukao je na sebe "pola" talijanske obrane, sasvim logično od suparnika jer Kosta ih "buši", ali onda netko mora ostati sam. Ostao je, Marinić Kragić. Vidi to Harkov i odmah slijedi munjevita egzekucija, (4:4). isti je igrač pogodio i iz peterca kojeg je iznudio Vrlić. Pred kraj druge četvrtine ponovo vodi Hrvatska (5:4). Ne baš jako dugo jer pola minute do poluvremena Italija je poravnala iz napada s igračem više (osobna je bila Lazića). Na polovici utakmice, a kao da smo na početku. Daleko od razrješenja, što je i bilo za očekivati. Igra gol na gol, kida se živac po živac.

Kako li je tek Talijanima. Njih naime "ništava" ruska napast. Konstantin Harkov je u prvom napadu treće četvrtine, "zafitiljio" i četvrti svoj gol – 6:5 za Barakude. No, potom u samo 59 sekundi dva peterca za Italiju. Ne možemo reći, bila su. Prvo Vukičević, drugi Harkov u sprječavanju kontre. Izvođač sigurni u oba navrata Fondelli - (7:6 za Italiju). Hrvatska je izjednačila nakon što je Lončar zaradio 4. izbačaj. Fatović je asistirao Vrlića, a kada se grdosija od 130 kg digne na 2 metra, pa sa sobom podigne i pola metra vode u bazenu, to je jasno kao dan – gajba! Gol za 7:7.

Samo 41 sekundu do kraja, nakon obrane i zarađenog izbačaja, sijevnula je kontra 3 na 1 (Fatović, Butić i Burić), a koju potonji završava golom za 8:7. No, suci nastavljaju s "briljiranjem". Očigledne prekršaje za isključenje Talijana karakteriziraju ili "običnim" prekršajem ili kontrafaulom Barakuda!? Neshvatljiva je razina neznanja sudaca određenih za jedno finale. Da ne spominjemo iritiranje sa suđenjem prekršaja u napadu, jednako Talijanima kao i Hrvatima. Biljaka je pola minute nakon gola za 9:8 vodstvo (asist Fatovića), zaradio treću osobnu već (Lazić je već vani). Ima i Settebello jednog raspoloženog strijelca - Andrea Fondelli. Točno 4.44 do kraja utakmice daje svoj 4. gol za 9:9. Slijede napad za napadom, gol za golom. Marinić Kragić za naših 10:9, ali Talijani okreću - Condemi 10:10 s igračem više, te vodstvo Settebella 11:10 iz peterca (skrivio Žuvela), a strijelac opet Fondelli.

U zadnjoj minuti s igračem više, "zapela" je jedna lopta Marinića Kragića u bloku, s igračem više, ali Talijani samo troše vrijeme, ne idu u napad. Zadnji napad SP je hrvatski. Ide i Bijač naprijed. Gledamo na semafor, bazen, semafor, bazen. Bijač na 2 metra, Fatović gradi, asist Buriću i.... gooool!!! Pet sekundi do kraja - 11:11. Idemo u raspucavanje peteraca. Raspucavanje koje nam je donijelo šokove, preokrete, obranu Anića, gol Žuvele i.... ma ne mogu više.

Donijelo nam je naslov svjetskog prvaka!!!

KRAJ UTAKMICE! BARAKUDE SU OSVOJILE NOVI NASLOV SVJETSKOG PRVAKA... ČESTITKE SVIMA!!!

Velika, briljantna i veličanstvena izvedba izbornika Tucka, kao i svih naših vaterpolista! Maestralnu partiju odradili su prije svega sjajni vratar Marko Bijač uz golove Kostantina Harkova koji nas je vodio do nove svjetske titule. Marinić Kragić uspisao je još jednu povijesnu rolu, uz potporu Rine Burića. Nezahvalno je zapravo izdvojiti bilo koga...

Dečki, kapa do poda, apsolutno svi ste zaslužili novo zlatno odličje i novo blistavo ostvarenje za hrvatski sport!

13:15 Anić brani Di Fulviju, a Žuvela pogađa za novi naslov! Hrvatska je svjetski prvak!!!

13:14 Harkove, majstoreee!!!

13:13 Promašuje Echenique!

13:13 Uff, ovo je bilo gusto... Burićev udarac za centimetar je prešao liniju gola.

13:12 Presciutti dovodi Talijane u prednost.

12:12 Nažalost, promašuje Fatović.

12:12 Fondelli dodaje još jedan gol.

11:12 Zabija Marinić Kragić!

KRAJ REGULARNOGA DIJELA!!! SLIJEDI LUTRIJA PETERACA!

Fondelli gađa izvana, a nevjerojatni Bijač brani! Maestralno! Peterci će presuditi tko je prvak svijeta...

11:11 Riiiiiiiiiinooooooooooooo Buuuuuuuuuuuuuuriiiiiiiiiiiiiić! Pet sekundi prije kraja zabija nakon perfektne akcije Barakuda! Kakva drama u Dohi... Čak je i Bijač došao u ovoj akciji pred suparnički gol. Ma čudesno... Ali sada se treba obraniti.

Nije prošao šut Marinića Kragića. Imamo 30 sekundi za zadnji napad, napad za lutriju peteraca.

► Tucak zove time-out, sada se mora ići na sve ili ništa. Minuta i 16 sekundi do kraja.

11:11: Ovo nikako nije dobro. Fondelli upisuje svoj šesti gol minutu i pol prije kraja.

Opet ne koristimo igrača više, Fatović ne zabija samo dvije minute prije kraja.

10:10 I dalje se igra gol za gol, sad je našu naivnost u obrani kaznio Condemi s krila.

9:10 Tri minute prije kraja projektil Marinića Kragića prolazi i evo opet Hrvatske u vodstvu! Strahovito napet finale...

9:9 Kako je sad ovo provukao Fondelli... Doslovno iz mrtvoga kuta nekako je ušao njegov šut. Sjajno, mora se priznati. Peti Fondellijev pogodak.

8:9 Strašna akcija Barakuda! Klasično 'prebrojavanje' koristi Biljaka i pogađa iz blizine...

8:8 Kakav peh... Marziali iz odbijanca, i to nekakvom 'polušraubom', pogađa za novi egal.

? Dobili smo loptu i na početku treće četvrtine... Strašno izjednačen finale, ali moramo obraniti ovu prednost. Sretno!

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

Biiiiiijaaaaaaaaaaaaač!!! Je li moguće?! Što je skinuo opet... Obranio je Presciuttijev zicer sa samo pola metra! Strašno važna i fantastična obrana!

7:8 Takooooo jeeee! Sijevnula je brza kontra i Rino Burić uspijeva probiti talijanskog vratara za novo vodstvo!
Ipak, pregledava se VAR snimka... Što god da su suci pregledavali, sve je u redu, vodimo minutu prije kraja u trećoj četvrtini!

Čudesni Bijač upisuje novu, vrlo važnu obranu! Di Somma ne uspijeva pogoditi iz kuta.

7:7 Vrliiiiić! Izvrsna akcija Barakuda za novo izjednačenje, i to (napokon) s igračem više.

7:6 Imaju i Talijani svog heroja, Andrea Fondelli upisuje se četvrti put u strijelce u ovome epskom finalu.

6:6 Nažalost, Fondelli ekspresno uzvraća...

5:6 'Poker' našeg velikog junaka! Harkov četvrti put probija Talijane na startu drugog poluvremena.

? KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Bespoštedna bitka odvija se u Dohi. Barakude predvodi sjajni Kosta Harkov čiji hat-trick sa svoja dva gola prati Jerko Marinić Kragić. Talijani igraju vrlo agresivnu obranu i mučimo se u napadu, srećom u obrani briljira poslovično raspoloženi vratar Marko Bijač.

5:5 Presciutti pogađa zicer na nepostavljenu našu obranu.

4:5 Maaaariiiniiiić Kraaaagiiiiić! Zabija iz peterca svoj drugi gol!

Peta veličanstvena Bijačeva obrana, Di Somma nije uspio zabiti veliku šansu! Zovu Talijani time-out.

4:4 To je to! Par brzih dodavanja i Marinić Kragić upisuje se u strijelce u ovome finalu!

Ne izgledamo dobro u obrani i Tucak zove time-out.

Ne prolazi Vukičevićev udarac, opet smo loši s igračem više, realizirali smo samo 1/5.

4:3 Sada se 'ispravio' Di Fulvio i pogodio za novo vodstvo. Nije dobro svoju stranu zatvorio Burić, ljutito reagira izbornik Tucak na klupi.

Već treću veliku obranu upisuje Bijač, ovaj je put žrtva bio Di Fulvio.

3:3 'Hat-trick' Koste Harkova! Naš desni vanjski briljira u Dohi...

? I opet Barakude prvi osvajaju loptu za nastavak finala.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

3:2 Drugi gol Fondellija, Talijani koriste igrača više jer je Harkov zaradio isključenje. Prvi put smo ispustili vodstvo.

2:2 ... i dočekali su je. Fondelli zabija za novi egal.

Disciplinirano se branimo i mi i Talijani. Prvenstveno se to kod nas odnosi na novo perfektno Bijačevo izdanje, iako cijela obrambena linija zapravo djeluje vrlo uvjerljivo. Talijani zasad strpljivo vrebaju neku našu pogrešku.

1:2 Novi pogodak Kostantina Harkova, i to majstorski, između trojice Talijana!

Bijač sa samo jednog metra brani Fondelliju! Strašna obrana...

Žuvela je popravio svoje postavljanje u ovome napadu i uz pomoć Bijača zaustavio Talijane. U nastavku Lazićevu bombu zaustavlja greda!

1:1 Di Fulvio pored Žuvele zabija izvana za poravnanje rezultata.

0:1 Talijanski gol prvi probija Kosta Harkov!

? Počelo je finale u Dohi! Hrvatska će imati prvi napad... Ajmooo!!!

Intonirane su himne obiju reprezentacija. Naši su igrači spremni za povijesni dvoboj hrvatskog vaterpola i cjelokupnog sporta... Sretno, Barakude!

14.30: Josip Pavić pojačao Barakude

Ne, ne, ne mislimo baš na pojačanje u vodi. To je prošlo, ali pojačanje s tribina, to da. Josip Pavić. Legendarni hrvatski vratar, olimpijski pobjednik iz Londona, svjetski prvak iz Melbournea i europski prvak iz Zagreba, doputovao je u Dohu na finale. Ovog puta jasno kao državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, ali i kao još malo dodatnog podstreka igračima od kojih je s dobrim dijelom njih on još i igrao. Uostalom, Tucak je bio i njemu izbornik još na Olimpijskim igrama u Riju 2016. (dba)

13.55: Za Italiju igrao bivši primorjaš

U finalu je izbornik Tucak obavio ipak jednu izmjenu u odnosu na prethodne dvije utakmice protiv Srbije i Francuske. Naime, sada je umjesto Filipa Kržića ponovo mjesto u momčadi povjereno Zvonimiru Butiću. Kapetan pak, Ivan Krapić ostaje je i ponovo na tribini kao treći centar.

Italije glede, izbornik Alesandro Campagna je ušao u utakmicu s istim igračima koji su igrali polufinale protiv Španjolaca odnosno bez Vincenza Renzuta, svojedobno igrača dubrovačkog Juga (2017/18.), sada člana Brescie i Giacoma Cannelle, igrača Pro Recca. Jednog od mnogih u talijanskoj vrsti. Inače, osim Renzuta, u talijanskoj je reprezentaciji još jedan igrač kojeg dobro znamo iz Prvenstva Hrvatske. Lijeva ruka, dugokosi Gonzalo Echenique, inače naturalizirani igrač iz Argentine. Messijev je sugrađanin, barem rođenjem (iz Rosarija), a u Hrvatskoj jen igrao jednu sezonu u onom jakom Primorju EB (2015/16.). Od 2016. je u Pro Reccu. (dba)

Linker
27. srpanj 2024 23:16