LUKA GERLANC Cropix
BEZ IZNENAĐENJA

Barakude završavaju s pripremama u Rovinju, evo kako će izgledati popis za nadolazeće svjetsko prvenstvo

Generalno gledano, hrvatska je momčad ipak slabija nego li je bila na EP u našoj zemlji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. siječanj 2024. 15:31

Svježi europski doprvaci, hrvatska vaterpolska vrsta u petak se nakon večernjeg treninga oprostila s Rovinjom, svojim trenažnim uporištem ovog tjedna u pripremama za Svjetsko prvenstvo u Dohi. Dečki će dobiti i odmor, ali ovo "odmor" valja shvatiti dosta uvjetno. Naime, činjenica je da su u petak navečer Barakude dobile slobodno, ali samo do nedjelje navečer kada je završno okupljanje u Zagrebu. Dakle, dostatno vrijeme tek za izljubiti svoje doma, pozdraviti se s prijateljima i to slanjem SMS poruke (za nešto više nema vremena) i put pod noge. Naime, već u utorak, 30. siječnja slijedi im put u Dubai na aklimatizaciju i pripreme s momčadima Grčke i Italije, da bi u Dohu stigli 2. veljače. No dobro, takav je početak ove godine, iako niti cijela 2024. nije baš bitno drukčija ili bolja po pitanju kalendara natjecanja, te su se s tim Barakude bile primorane pomiriti.

Vrijeme u Rovinju bilo je rezervirano za sat i pol teretane svakog dana, te dvaput po 2 sata dnevno u bazenu. Dakle, pet i pol sati treninga punom snagom. U redu, možda ne posve snažno jer je valjalo igrače ipak malo i oporaviti nakon Europskog prvenstva koje je završilo prije samo 10 dana, 16. siječnja. U taktičkom se pogledu najviše radilo na uigravanju napada s igračem više koji je bio možda i jedina boljka na EP u Dubrovniku i Zagrebu. Izbornik Ivica Tucak je na pripremama u Rovinju imao 17 igrača, od toga čak četvoricu vratara, poradi pucačkih treninga. Četvrti vratar, mladi Mauro Ivan Čubranić je pušten nešto ranije s priprema u svoj klub, riječko Primorje EB budući da već braniti klupska vrata na završnom turniru juniorskog Prvenstva Hrvatske koje je u tijeku u Splitu. Na zagrebačke je završne pripreme izbornik pozvao 15 igrača ili u odnosu na Rovinj nema (očekivano) trećeg vratara, Jerka Jurline iz Mladosti, kao ni četvrtog, Maura Čubranića koji je već ranije vraćen u svoj klub, riječko Primorje EB za koje brani na završnom turniru juniorskog Prvenstva Hrvatske koje je u tijeku u Splitu. Ova 15-ica je zapravo i popis Barakuda koje idu na Svjetsko prvenstvo u Dohu, iako će ga službeno izbornik objaviti vjerojatno neposredno uoči odlaska u Dubai.

Sastav je bez iznenađenja. Naime, u odnosu na 15 igrača koji su igrali na EP u Dubrovniku i Zagrebu, znano je kako zbog zdravstvenih razloga nema drugog vratara Tonija Popadića i igrača lijeve strane, Luke Bukića. Umjesto njih je u momčadi kao drugi vratar, Mate Anić (30) iz splitskog Jadrana, prvaka Hrvatske i čuvara mreže sastava iz Lige prvaka. Umjesto Bukića nije pozvan igrač lijeve strane, već je u momčadi kapetan Barakuda koji je na EP bio pridruženi član stožera, Ivan Krapić. Drugim riječima, u Dohu će Barakude s trojicom centara - Vrlićem, Lončarom i Krapićem. Budući da za svaku utakmicu izbornik bira 13 igrača od njih 15-ice, za očekivati je da će svaku utakmicu odmarati jedan od centara. Ne bi se puno iznenadili ako u 3. kolu protiv Južnoafrikanaca, Tucak odmori i dvojicu centara. Naime, najbolju momčad Afrike bi trebali pobijediti taman da svi igraju lijevom rukom, a Harkov desno. Ako ćemo malo karikirati.

Protiv Australije u boljem terminu

Ponajviše blagog nespokoja je u taboru naše reprezentacije primljena vijest da će prvu utakmicu na SP, a poprilično važnu, protiv Australije, u ponedjeljak, 5. veljače odigrati u 9 ujutro po mjesnom katarskom vremenu. Po hrvatskom u 7 sati. To bi značilo buđenje u Dohi u 6 ujutro, a ti ranojutarnji termini utakmica nije nešto što ikome paše glede bio ritma. No, bio je to ipak samo preliminarni raspored. U međuvremenu je došlo do promjena koje su uostalom već i osvanule na službenoj mrežnoj stranici SP u Dohi.

Novi je termin susreta s Australcima daleko bolji, odnosno u 13.30 po katarskom vremenu ili 11.30 po hrvatskom. Ostale susrete Hrvatska igra u srijedu, 7. veljače protiv Španjolaca u 17.00 sati po hrvatskom vremenu, a 3. kolo u petak, 9. veljače sučelice Južne Afrike od 14.00 po hrvatskom vremenu.
Važna napomena dakako, utakmice se igraju u natkrivenom bazenu, tako da nema baš bojazni niti od vrućine kojih uostalom u ovo doba godine ni nema u Kataru. Najviše temperature su minulih dana dosezale do maksimalno 29 stupnjeva, ali većinom je temperatura između 22 i 27. Ugodno. Još samo nek‘ takvi budu i rezultati. (dba)

Generalno gledano, hrvatska je momčad ipak slabija nego li je bila na EP u našoj zemlji. Slabija za Luku Bukića kojeg doista nije jednostavno i lako nadomjestiti. Dakako, tu stranu ostaje i dalje "držati" Loren Fatović, dakako i Ante Vukičević koji postaje sve svestraniji igrač jer pokriva i desnu stranu, ali vjerujemo da će sada priliku dobiti Franko Lazić. Dečko koji jedini nije zaigrao ni sekunde na EP, a jest upravo igrač lijeve strane, iako po nama može biti i više nego dobar i desno.

15 Barakuda na završnim pripremama

VRATARI
1. Marko Bijač (Olympiacos)
2. Mate Anić (Jadran)
CENTRI
3. Ivan Krapić (Noisy-le-Sec)
4. Luka Lončar (Olympiacos)
5. Josip Vrlić (Jadran)
BRANIČI
6. Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje)
7. Matias Biljaka (Jadran)
8. Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)
NAPADAČI
9. Konstantin Harkov (Jadran)
10. Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje)
11. Franko Lazić (Jug Adriatic osiguranje)
12. Zvonimir Butić (Jadran)
13. Ante Vukičević (Marseille)
14. Jerko Marinić Kragić (Jadran)
15. Loren Fatović (Jadran)

Linker
25. travanj 2024 17:30