SEBASTIEN BOZON Afp
NAJBOLJI STRIJELAC SP-A

Francusko čudo od djeteta: ‘Nisam iznenađen pobjedom nad Mađarima, a sad je teret na leđima Hrvata‘

Thomas Vernoux doveo je Francuze do polufinala SP-a u Dohi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. veljača 2024. 11:44

Jako puno smo i jako dugo već pišemo o tom francuskom vaterpolskom "čudu od djeteta". Koje doduše nije više ni dijete jer je itekako punoljetan, iako jako mlad. Thomas Vernoux će sljedećeg mjeseca navršiti 22 godine, a toliko se o njemu već dugo govori, piše da bi čovjek stekao dojam da se radi o igraču od 30-ak ljeta. Zabljesnuo je, ali nije kometa. Nije to kratkotrajno. Bljesnuo je i svijetli i dalje. Usudili bi se napisati najbolji francuski vaterpolist svih vremena. Sve se vrti oko njega, u Marseilleu i reprezentaciji.

Uostalom, s klubom je 2019. već povijesno ostvarenje. Marseille je osvajanjem Eurokupa (bivši Kup LEN) postao prvi francuski klub s euro-trofejom. Sada je s reprezentacijom došao ili možda bolje, primjerenije, on ju je odveo do polufinala Svjetskog prvenstva. Natjecanja na kojem je usput on baš najbolji strijelac turnira. S 15 golova u 5 utakmica, a od toga je trećinu "utrpao" svjetskom prvaku (još koji dan), Mađarskoj. I pazite sad što mali veli dan nakon pobjede nad Mađarima.

- Ja i nisam toliko iznenađen našom pobjedom! Mi smo ovako što htjeli, sanjali godinama. Jasno, sretni smo što smo to učinili sada, ali ne mislimo tu stati.

image
SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA Sebastien Bozon/afp/profimedia

Nismo ni mislili bilo što drugo čuti od svestranog igrača koji pokriva baš sva mjesta u vaterpolu, osim vratarske uloge.

- Naš je cilj u Dohi osvojiti medalju. Pa sad, vidjet ćemo koju.

Što se dogodilo s mađarskom obranom koja kao da vam se razmaknula u drugom poluvremenu kada ste i dali sve golove?

- Mislim da su izgubili samopouzdanje. Mi smo im zaustavili šut, napadački su nestali, a mi smo uspijevali dati gol, pa još jedan, pa još jedan... Ja sam dao pet golova u drugom dijelu, posebno na samom kraju najviše, ali gotovo sve je polazilo od naše obrane. Što se Hrvatske tiče, jasno da će biti teška utakmica, ali mislim da je teret sada na ramenima Hrvata. Mi nemamo što izgubiti, a ako odigramo kao protiv Mađarske, možemo sve dobiti. Bit će teško, ali mislim da mi možemo pobijediti.

Mađar Soma Vogel ili Hrvat Marko Bijač?

- Dvojica potpuno različitih, a opet sjajnih vratara. Teško mi je odlučiti se to je bolji. Vogel je sjajno brani udarce izbliza, s dva metra, peterac. Bijač ima to, ali skida i udarce izvana. Ako bi morao birati jednog, onda bi rekao Bijač - za kraj će Thomas Vernoux.

Linker
26. travanj 2024 14:37