TONCI VLASIC Cropix
PO UZORU NA VATRENE

Hrvati su apsolutni ‘kraljevi peteraca‘, a ključnu ulogu u drami majstorskim je potezom odigrao Ivica Tucak

Sve se u finalu Svjetskog prvenstva u Dohi vratilo Ivici Tucku i njegovim izabranicima
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. veljača 2024. 22:11

Kakva drama, kakav grandiozni novi veliki uspjeh hrvatskog vaterpola! Poslije one teške i pomalo mučne drame u Zagrebu u finalu Europskog prvenstva, kada je, ni danas nitko ne zna kako izgubljeno zlato u već dobivenom finalu, sve se u finalu Svjetskog prvenstva u Dohi vratilo Ivici Tucku i njegovim izabranicima, koji su ga drugi put doveli do svjetskog trona nakon Budimpešte 2017. I to na kakav neviđeni način, ponovno nakon vrlo neizvjesne utakmice, a zatim nakon još dramatičnije završnice u kojoj su izjednačili pet sekundi prije kraja i nakon toga pokazali sebi svojstvenu mirnoću u izvođenju peteraca u kojima su ponovno bili uspješni, baš kao i u polufinalu protiv Francuske.

image
TONCI VLASIC Cropix

Naši su vaterpolisti stvarno „kraljevi” izvođenja peteraca, u to nema sumnje iako je ovaj puta „zakazao” jedan od iskusnijih naših igrača Loren Fatović, kojem je prvome talijanski vratar pročitao udarac. No, još se jednom sve ponovno okrenulo jer je Mate Anić dvaput zaključao svoju mrežu. Najprije je „oplašio” Echeniquea, koji je pogodio vratnicu, a zatim obranio ključni udarac Di Fulviju. I tu je opet Tucak majstorski, ovaj put još više nego u polufinalu, „vrtio” ponovno odličnog Bijača, najboljeg vratara turnira i njegovog kolegu Matu Anića, koji je obranom „stavio šlag na tortu”.

image
TONCI VLASIC Cropix

Za podsjećanje, nakon što je Bijač branio cijelo polufinale i prve peterce u polufinalu protiv Francuske, i tada je tek smočeni Anić obranio udarac za pobjedu i odlazak u finale u kojem je uspješno ponovljena i nadmašena ta „rulet-avantura” peteraca. Naši su vaterpolisti zaista mirnih glava nakon napornih utakmica i uvijek pobjeđuju kad uđu u izvođenje „penala”.

image
TONCI VLASIC Cropix

Osim pomalo infarktnog finala i polufinala koje mu je prethodilo, ovdje se vrijedi prisjetiti još jedne velike drame peteraca - one koju su Tuckovi igrači vodili u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju u veljači 2021.

Tada je protiv Rusije nakon 32 minute bilo također 11-11 kao i u finalu u Dohi, ali je tada uslijedilo čak 15 serija kaznenih udaraca. U prvih 14 serija viđena su samo dva promašaja, a onda je Bijač obranio Šepeljevu, a Vrlić pogodio za odlazak u Tokio...

Uvijek su mirnih glava naši vaterpolisti. Podsjeća li vas to na ono što su radili naši nogometaši, također vrlo uspješni u izvođenju jedanaesteraca u ključnim utakmicama na velikim natjecanjima?!

Bravo za naše vaterpoliste...

Linker
09. svibanj 2024 02:28