Ivica Tucak

 DAMIR KRAJAC Cropix
KINA, PA PRIPREME ZA SRBIJU

Hrvatska će dobiti 13 novih olimpijaca! Sve drugo bila bi senzacija stoljeća, izbornik je bio potpuno jasan

‘Treba iskoristiti predstojeću utakmicu za taktičku pripremu za ono što nas čeka kasnije‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. veljača 2024. 07:31

Ovo što ćemo napisati zna biti opasno, s profesionalnog, novinarskog gledišta. Tvrditi u sportu kako će se završiti neka utakmica, utrka, natjecanje, dvoboj, turnir... Ali ipak, riskirat ćemo. Nije baš prevelik rizik.

U nedjelju tamo malo iza 11.00 sati po našem vremenu Hrvatska će dobiti novih 13 olimpijaca za Igre u Parizu! Barakude će se plasirati na još jedne olimpijske igre. Reprezentacija koja je od osamostaljenja jedine nam domovine uostalom i propustila samo jedne Igre. One u Barceloni ‘92. Ne zato jer smo bili loši, pa nismo uspjeli, već stoga što je međunarodno priznanje, prijam u MOO i tadašnju FINA-u slijedio nakon što su sve već kvalifikacije bile završene. S tim da vaterpolo tada nije imao neku jaku vezu kao naša košarka u to doba koja je za Hrvatsku "izmislila" nove kvalifikacije. No, pustimo sad povijest od prije 30 i nešto godina.

Hrvatska u nedjelju preko Kine (10.00 - HTV 2) ulazi u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Dohi, ali i ono bitnije u ovom trenutku, potvrđuje vizu za Pariz. Cilj koji je poput mantre spominjan iz dana u dan, od početka priprema za EP i SP, još tamo početkom prosinca prošle godine. Sada, dva mjeseca kasnije, na Bliskom istoku konačno smo na pragu tog ostvarenja. Bez one zadrške "vrlo vjerojatno", "99 posto sigurno" i slično.

- Znamo što nam ta utakmica nosi. Kako plasman u borbu za medalju, tako i ono što nam je prvenstveno najbitnije, odlazak na Olimpijske igre. Respekt jasno prema suparniku, ali ozbiljni smo i veliki favoriti i sve osim naše pobjede bi bilo neću reći ravno katastrofi, ali bi bilo iznenađenje stoljeća.

image

Ivica Tucak

TONCI VLASIC Cropix

Tako zbori izbornik Ivica Tucak. Već i iz te izjave, a treneri su uvijek vrlo oprezni u davanju prognoza, najava, tako je jasno kakav je odnos snaga ili koliko je Hrvatska miljama daleko u kvalitetnom pogledu u odnosu na Kineze.

- Pripremio sam momke, imali smo i tehničko-taktički trening, ulazimo maksimalno ozbiljno. Ne želimo se kockati ni s čim. Jasno je da utakmice protiv Južne Afrike, a vjerojatno i Kine nisu susreti, nisu suparnici protiv kojih možete dobiti ikakvu ozbiljniju sliku, ali ono što želimo da se do očekivane četvrtfinalne utakmice igrači prvenstveno dobro odmore, da svježi uđemo u kasnije utakmice. Potrošnja je ogromna, iza nas je stvarno puno utakmica u zadnjih malo više od mjesec dana, ali je isto tako nužno zadržavati pozitivnog tonusa koji je neophodan za postizanje pravog rezultata. Zato jer je bilo kakvo opuštanje pogubno za sportaše. No, tu su svi po tom pitanju od naših baš "našpanani".

Da to baš i nisu isprazne fraze, postoji i potvrda.

- Evo, u subotu ujutro sam razgovarao s Vrlićem, želio sam mu dati još dva dana odmora, ali je on sam izrazio želju igrati. To je već sjajna vijest - veli Tucak.

Detalj koji dodatno zrcali ozbiljnost s kojom se ovoj utakmici pristupa u našem taboru. Svjedoče tomu i igrači.

- Treba ovoj utakmici pristupiti maksimalno ozbiljno, iako smo veliki favoriti protiv Kine. Treba iskoristiti predstojeću utakmicu za taktičku pripremu za ono što nas čeka kasnije, mislim na Srbiju prije svega. Sigurno će Kinezi dati sve od sebe, ali isto vrijedi i za nas. Tako ćemo se postaviti od početka, čisto da ne bi bilo nekih problema - napominje Filip Kržić, dok je Zvonimir Butić pridodao.

- Ovo nam je prvi cilj, plasirati se na Olimpijske igre i zato jedva čekamo tu utakmicu, kako bi to završili, ali onda se i odmah počeli pripremati za ono što nas čeka dalje. To je Srbija u četvrtfinalu. Na okupu smo 40-ak dana, tako da smo energetski i psihološki sigurno potrošeni, ali svi stariji, iskusniji igrači u reprezentaciji ne daju nama mlađima da se imalo opustimo. Naša priča zato ide baš tako, utakmicu po utakmicu, te sada razmišljamo o Kini prije svega, a onda ćemo o Srbiji.

image

Jerko Marinić Kragić

TONCI VLASIC Cropix

Opet, mi ćemo malo brzati, ali ipak koje slovo samo o Srbiji jer na pameti nam je ipak i ono što nas, uvjereni smo, čeka u utorak. Četvrtfinale sa Srbima (zasad je predviđena satnica 17.00). Jeste li uopće razmišljali prije ogleda SAD - Srbija što vama više odgovara?

- Čisto sumnjam da više, od četvrtfinala, postoji lakši suparnik. Cijela skupina u kojoj su Srbi bili, osim SAD još i Crna Gora i Japan, to je bila možda i najteža skupina. Iskreno, nismo ni razmišljali o tomu na koga bi mogli ići. Više smo fokusirani na to da mi budemo pravi, da se dignemo na onu formu s Europskog prvenstva. Zato smo odmah nakon Španjolske i krenuli prvo s regeneracijom, a onda i pripremom laganom upravo za završni dio Prvenstva, za drugi tjedan. Opet, nismo mi zapostavili ni Južnu Afriku, ni Kinu.

To smo i vidjeli, protiv Južnoafrikanaca, a čvrsto vjerujemo da ćemo vidjeti slično i protiv Kine. Ne, neće biti ista gol-razlika, ali recimo 10-ak golova razlike, možda i mrvicu više, to da. To je ono što očekujemo. A onda i zvuk s razglasa

- "Mole se putnici na letu Croatia Airlinesa broj 2024. za Pariz da se upute prema ukrcaju".

Još malo, još koji sat...

Linker
27. srpanj 2024 05:09