RONALD GORSIC Cropix
STRUČNA ANALIZA ZA SN

Hrvatska ima recept za pobjedu, maksimalno smo spremni, a igramo protiv vjerojatno najboljih na svijetu

Mile Smodlaka za Sportske novosti komentira Svjetsko prvenstvo u vaterpolu
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 07. veljača 2024. 08:13

Bitno je da smo u prvoj utakmici na SP pobijedili Australiju i to lagano i da smo igrali dobro. Ne volim puno pričati o igraču više jer to je tema koja se dosta provlačila posljednjih mjeseci, ali protiv Australije je to doista izgledalo odlično. Taj igrač više je bio jako, jako dobar. I ono što nismo realizirali, bilo je dobro izrađeno i to je možda najveći neki pomak u našoj igri koji je primjetan. Odnosno, sve ono što smo priželjkivali, to smo i vidjeli u tom dvoboju. Naši igrači su bili vrlo motivirani, visoki fokusirani na zadatke i odlično smo izgledali u svakom segmentu.

Sljedeća utakmica je najteža moguća, nažalost ili na sreću, vidjet ćemo. Pokazali smo u Zagrebu da imamo recept za pobijediti Španjolsku. Igrali smo s njima dva puta, jednom na penale dobili, drugi put, rekao bih, nespretno i nesretno izgubili, ali ono što veseli je da ta Španjolska više nije onako uvjerljiva protiv nas kao što je bila i da smo shvatili da možemo pobijediti Španjolsku koja je možda prvi favoriti i za osvajanje zlata na ovom natjecanju. Ali imamo i mi svoje adute i nismo bez šansi protiv njih, odnosno - možemo ih pobijediti.

Teško je igrati protiv njih

Sve se zna, EP je bilo nedavno i nema smisla više pričati o toj njihovoj M zoni. Vidjeli smo način na koji možemo igrati protiv nje, a vidjeli smo i način u završnici finala na koji ne možemo igrati protiv nje. Mislim da je sad to svima jasno da trebamo napadati, da trebamo biti opasni jer je to ono što će nam sigurno donijeti i način igre koji će otupiti i njihov napad.

Teško je igrati protiv njih kad se braniš, kad se oni ne umaraju u toj svojoj obrani i samo gledaju kako će odigrati kontru. Ponavljam, treba ih napasti, treba im stvoriti pritisak da se oni počnu grčevito braniti. To smo radili odlično tri četvrtine u finalu u Zagrebu, a onda su igrači vjerojatno podsvjesno pomislili da je dosta dva razlike, da je to - to, išli smo zatvoriti utakmicu i naučili da to ne možemo tako nego da moramo do kraja igrati s njima na način kako smo igrali prve tri četvrtine.

Bit ćemo sigurno visoko motivirani, maksimalno pripremljeni, možda to bude dovoljno, možda i ne bude. Ne igramo protiv bilo koga, igramo protiv vjerojatno najboljih na svijetu. Mislim da smo svjesni i toga. Ne može se reći da nemamo što izgubiti jer imamo, ali ovo su utakmice koje ova generacija zna i može odigrati, a nešto će se pitati i Španjolce. Nekad ni savršena utakmica neće biti dovoljna protiv njih da ih pobijediš, to je tako.

Jedino je važno izboriti OI

To što do sada imamo 0-4 protiv njih na SP-ima ne znači ništa. Svaki sljedeći dan i svaka utakmica je priča za sebe i treba gledati naprijed. Bitno je što ćemo pokazati u srijedu, a ja mislim da ćemo pokazati puno jer igramo dobro i veliki broj igrača sudjeluje organizirano u tim našim akcijama. Imamo i novoga vođu - Loren Fatović zaista igra briljantno, odličan je dirigent, ali imamo i strašan orkestar kojim on dirigira. Centri nam igraju odlično, taj Burić koji se ubacuje kao treći centar to odlično radi, imamo dobre šutere, jedino možda malo ta desna strana... Kad se i ona na sve doda i ako proradi onako kako može, a ja vjerujem da hoće, bit ćemo reprezentacija koja može zaista daleko, daleko.

Naš je primarni cilj je ovdje izboriti Olimpijske igre. To je zaista najvažnije. Može to nekome zvučati kao floskula, traženje nekih opravdanja, ali doista je sve drugo u drugom planu. Imamo europsko srebro, napravili smo sjajnu stvar na domaćem terenu, bila je izvrsna atmosfera i to je ono što je bilo bitno za nas da budemo dobri doma, da ne razočaramo naše navijače i podignemo možda malo zanimanje za vaterpolo, sad je sljedeći cilj izboriti Igre. Sve što bude više od toga... Nitko sretniji od nas. Mislim da tako treba razmišljati pa onda što bude.

Linker
05. svibanj 2024 08:12