Slavlje hrvatskih vaterpolista nakon ulaska u finale

 SEBASTIEN BOZON Afp
KORAK DO ZLATA

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva! Rezervni golman junak dramatične pobjede

Hrvatski vaterpolisti u subotu će se protiv Italije boriti za treće svjetsko zlato
Piše: Dean Bauer iz Dohe, SNObjavljeno: 15. veljača 2024. 17:01

HRVATSKA - FRANCUSKA 17:16 (3:2, 3:3, 3:1, 2:5 - 6:5)

HRVATSKA: Bijač, Burić 1+1, Fatović 3+1, Lončar, Lazić 1, Biljaka 1, Vukičević 0+1, Žuvela 1+1, Marinić Kragić 2+2, Krapić, Harkov 2, Kržić, Anić

Izbornik: Ivica Tucak

FRANCUSKA: Dubois, Saudadier, Crousillat, Bouet 3+1, Khasz 2+1, Vernoux 2+1, Marion-Vernoux 2+1, Bjorch 1, Bodegas 0+1, Vanpeperstraete, De Nardi, Nardon 1, Fontani

Izbornik: Florian Bruzzo

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva. Barakude imaju medalju, najmanje srebro, i u subotu će se protiv Italije (15.30) boriti za treći naslov svjetskih prvaka!

U najvećoj mogućoj drami, nakon raspucavanja peteraca protiv Francuske, heroj je bio rezervni vratar Mate Anić (29) koji je ušao umjesto Marka Bijača, obranio posljednji peterac i uveo Hrvatsku u borbu za zlato.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Najveći dan u povijesti francuskog vaterpola, te jedan od bitnijih trenutaka u našoj nacionalnoj vaterpolskoj povjesnici. Ipak postoji velika razlika u tradiciji, povijesti, pa u konačnici i kvaliteti vaterpola u ove dvije države. Francuski je stožer trebao svoje igrače smirivati da ne “izgore” nakon silnog slavlja i pobjede nad Mađarima. Naš je stožer trebao samo nadzirati stanje i upozoravati da je svaki suparnik jak, da ništa nije riješeno dok se utakmica ne odigra. Iako, izbornik Tucak baš i nije imao puno posla. Barakude su dostatno iskusne i profesionalne da bi si dopustile opuštanja, a još su k tomu bile obogaćene “mađarskim iskustvom”. Mislimo na četvrtfinale Francuska - Mađarska.

image
Tonči Vlašić/Cropix

Prvi napad, odmah je pao gol. Trebalo je ne pokazati “zube”, već početi stavljati stvari na svoje mjesto. Igrač više, Kosta Harkov - 1:0. U 4. minuti, udvostručeno vodstvo u fino izgrađenoj akciji s igračem više. Prebačaj s desne strane na lijevu, pa na desnog vanjskog Žuvelu. Sve prati Biljaka, uplivava na dva metra, uočava ga Žuvela, asist i gol. Jako lijepo, za 2:0. Malo kasnije, brzanje Lazićevo sa šutom sa srednjeg vanjskog, odmah je krenula polukontra Francuske i to jasno Thomas Vernoux. Nepokriven, a kad je tako, teško je braniti svima, pa i Bijaču.

Srećom, lijeva ruka Konstantina Harkova isijavala je poput nuklearnog reaktora. Drugi njegov šut, drugi gol, s igračem više - 3:1. Na prvi se odmor ipak otišlo sa “samo” +1 jer je za Francuze s igračem više pogodio drugi Vernoux. Romain Marion-Vernoux, inače bratić Thomasov ako vas zanima djelić obiteljskog stabla Vernouxovih.

Nismo ni očekivali veliko rezultatsko odvajanje nakon prvih osam minuta, ali nekoliko je stvari dobro. Igrač više bio je 3-3, a francuski 1-4.

image

Harkov je postigao dva gola u prvoj četvrtini

SANJIN STRUKIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Sanjin Strukic/xinhua News/profimedia

Početak druge četvrtine je započeo pogreškom. Hrvatskom. Igrač više, kontra 3 na 2, Žuvela sada kasni u asistu Vukičeviću koji više nema pravi šut. Zato s druge strane, manje dobri od bratića Vernoux iz vanjske linije poravnava na 3:3. Francuzi su se branili prvo visokim izlaskom, presingom, pa spuštanju na zonu, nerijetko M-zonu. To je prilika šuterima za primaknuti se na 5 metara. Ono što je recimo učinio Marinić Kragić za vodstvo 5:4. Prethodno su pogodili Fatović (asist Žuvele) i Bouet (sjajna akcija i gol s lijevog vanjskog).

image

Jerko Marinić Kragić

Tonči Vlašić/Cropix

Ono što smo priželjkivali ipak do poluvremena je vodstvo od barem dva gola razlike. Iz jednostavnog razloga, u ovakvim susretima valja što ranije “prelomiti” rezultat, ostvariti veću prednost i na njoj kasnije graditi igru. U suprotnom, momčad koja je na papiru slabija, u podređenijem položaju, iz minutu u minutu “raste” sve više. Sjajna prilika za to se ukazala u zadnjoj minuti druge četvrtine pri vodstvu 6:5. Loren Fatović je plivao kontru i... pogodio Fontanija u ruke. Srećom da mi imamo odličnog i vječno pouzdanog Marka Bijača koji je u zadnjim sekundama dvjema obranama sačuvao prednost od jednog gola - 6:5.

image

Marko Bijač

Tonči Vlašić/Cropix

Malo smo “odvrtili” film Splita 2022. i 2. kolo Europskog prvenstva. Mnogi se možda ne sjećaju, ali u Spaladiumu je bilo 4:4 nakon prvog poluvremena. Malo utjehe za one trenutke treće četvrtine dok su Barakude trebale “izbaciti” dušu na usta za jedan gol. Možda se Francuzi i ne brane toliko dobro, koliko je naš napad malo stao, malo ga kompliciramo.

S igračem više je definitivno stao jer četiri uzastopne takve akcije nisu završile hrvatskim golom. S druge strane, obrana nam je vrlo, vrlo dobra.

image

Thomas Vernoux

Tonči Vlašić/Cropix

Ono što smo zazivali početkom treće četvrtine, dočekasmo konačno na kraju iste dionice. U zadnjih minutu i 6 sekundi. Fatović u novoj kontri je izborio peterac kojeg je Marinić Kragić pretvorio u 8:6, a onda osam sekundi prije kraja četvrtine, igrač s brojem 8, Marko Žuvela pogađa s igračem više, na asist JMK za 9:6!

Inače, koju sekundu prije gola, čuli smo jasno izbornika Tucka - “Žuvela, kreći sad”. Ne na dva metra, to ne, već građenje pozicije u akciji koja mora završiti na njemu, na desnom vanjskom. Tri razlike, osam minuta prije kraja. Ali to nije sve. Osim seta noževa, treću osobnu je dobio Ugo Crousillat, lijeva ruka, jedan od 2-3 najbolja Francuza.

Umjesto odluke konačne, odgoda. Iz naših pogrešaka prije svega, Bouet i Khasz s 2 metra kada je na njemu ostao Fatović, smanjuju na 9:8. Kod 10:9, nakon završene obrane s igračem manje, Harkov čini preočit prekršaj. Dvije i pol minute do kraja, Bouet pogađa za egal - 10:10!

U našem napadu, Žuveli loptu otima T. Vernoux, a taj napad Francuza slabašn puca Bouet. Točno 52 sekunde do kraja, Lolo Fatović s igračem više pogađša za 11:10, ali Francuzi uzvraćaju na isti način - Khasz 16 sekundi do kraja, za 11:11 i raspucavanje peteraca u kojima je Hrvatska imala više živaca i izborila finale Svjetskog prvenstva.

Toliko od nas nakon ovog trilera, dragi čitatelji. U nastavku dana donosimo vam sve reakcije naših Barakuda i izbornika Tucka, kao i ostale važne detalje iz pera našeg reportera Deana Bauera iz Dohe.

Ugodno poslijepodne i večer!

image
Torsten Blackwood/afp/profimedia

Scene iz Melbournea 2007. (gore) i Budimpešte 2017. (dolje). U subotu se nadamo slatkoj reprizi...

image
Attila Kisbenedek/afp/profimedia

Izraz lica Vjekoslava Kobešćaka govori sve. Francuzi su bili tako blizu nove senzacije, ali morat će se zadovoljiti borbom za broncu.

image
Tonči Vlašić/Cropix

? Nekoliko vaših dojmova nakon ove drame...

"Aniću kraljuuuu!" (Krešimir Nimac)

"Svaka čast našima. Nakon onog bolnog i nesretnog poraza u finalu koji je još svjež, uspjeti ponovno doći do finala može samo mentalno jaka ekipa." (Damir Tomašić)

"Bravo dečki, u dva tjedna dva finala velikih natjecanja!" (Sanja Dundović)

"Tako je, majstori!!! Idemo do zlata!! (Filip Filiposki)

Još jedna utakmica za pamćenje u režiji čudesnih Barakuda. Hrvatska će četvrti put u povijesti igrati finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu, u kojem će tražiti treće zlato.

Zabilježite termin: subota, 15.30! U finalu nas čeka Italija, koja je sa 8:6 pobijedila europske prvake Španjolce.

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva!

image
Tonči Vlašić/Cropix

Aniiiiiić! Brani Khaszu za finale!!! Uveo je Tucak Anića za ovaj peterac i uspio je zaustaviti šut Khaszua za ulazak u finale Svjetskog prvenstva.

17:16 Marinić Kragić drugi put zabija.

16:16 Svih deset peteraca je uspješno izvedeno. Sada je zabio Bodegas.

16:15 Zabio je i Vukičević.

15:15 Marion-Vernoux nastavlja savršeni niz.

15:14 Francuska je promijenila vratara, ali to Žuveli nije smetalo.

14:14 Nitko ne promašuje, pa ni Vernoux.

14:13 Zabio je Burić.

13:13 I Bouet je precizan.

13:12 Fatović je siguran.

12:12 Precizan je i Khasz.

12:11 Marinić Kragić je uspješno otvorio izvođenje peteraca.

Peterci će odlučiti pobjednika. Vrlić je napravio prekršaj u napadu par sekundi prije kraja četvrtine. Francuska se uspjela vratiti nakon tri pogotka zaostatka kojeg su imali na početku posljednje četvrtine.

11:11 Francuska je izjednačila 16 sekundi prije kraja. Khasz je zabio iz teške situacije s desnog krila.

11:10 Kad je najpotrebnije, pojavio se Fatović. Iskoristio je Loren akciju s igračem manje 52 sekundi prije kraja.

Hrvatska ima igrača više minutu i devet sekundi prije kraja utakmice. Tucak zove time-out.

Bijač brani! Bravo za hrvatskog vratara koji je zaustavio šut Boueta s igračem više. U napadu prije toga Žuvela je izgubio loptu kada je Hrvatska imala igrača više i nakon toga zaradio isključenje.

Hrvatska klupa ne može mirno gledati ovaj triler...

image
Tonči Vlašić/Cropix

10:10 Drama pred kraj utakmice. Francuska je dva puta u jednom napadu imala igrača više, a na kraju je dobrim šutem Bouet savladao Bijača.

Dva napada zaredom Hrvatska nije dobro odigrala. Lošim šutevima su ih završavali Vukičević i Harkov.

10:9 Zaradila je Francuska peterac, a realizirao ga je Vernoux.

10:8 Burić je dobro iskočio na vratnici na asistenciju Harkova i upisao još jednu realizaciju igrača više za Hrvatsku.

Na tribinama je i najveći od najvećih, Ratko Rudić, koji ne skida pogled s bazena.

image
Tonči Vlašić/Cropix

9:8 Još jedna brza akcija Francuske nakon dobre obrane. Khasz je ostao sam i postigao svoj prvi gol na utakmici.

9:7 Hrvatska nije iskoristila svoju akciju pa je Francuska iz kontre došla na dva gola zaostatka. Strijelac je Bouet.

Francuska ne izgleda loše, ali Hrvatska je uspjela u trećoj četvrtini doći do prednosti od tri gola. Ostalo je još samo osam minuta do kraja utakmice.

image
Tonči Vlašić/Cropix

Bilo kuda, Hrvati svuda: navijači na tribinama Aspire Domea burno proslavljaju svaki gol Barakuda.

image
Tonči Vlašić/Cropix

Kraj treće četvrtine.

9:6 Osam sekundi je ostalo do kraja četvrtine, a Žuvela postiže svoj prvi gol na utakmici.

8:6 Fatović je izborio peterac sjajnim plivanjem u kontru, a iskoristio ga je Marinić Kragioć.

7:6 Još jedna dobra i brza akcija Francuza s igračem više. Završio ju je Nardon.

Ivica Tucak daje upute igračima. Sigurni smo da izbornik ima nekoliko spremnih planova bude li se u zadnjoj četvrtini igralo gol za gol.

image
Tonči Vlašić/Cropix

7:5 Siloviti gol Lazića za dva pogotka prednosti. Digao se sa šest metara i neobranjivo 'probio' Fontanija.

Fontani se razbranio. Sada je obranio Burićev pokušaj s dva metra i to mu je osma obrana na utakmici.

Nema golova u ovom dijelu utakmice. Ostale su četiri minute do kraja ove četvrtine.

Treću četvrtinu prvim napadom počinje Francuska.

Bijač, Bijač, Bijač, Bijač! S četiri uzastopne obrane hrvatski je kapetan zatvorio ovu četvrtinu. Rezultat nakon pola utakmice je 6:5.

image

Marko Bijač

RONALD GORSIC Cropix

Kakvu je šansu sada propustio Fatović! Prvo je Bijač zaustavio jedan francuski napad, a u kontri je Fatović siplivao sam ispred Fontanija, ali ga nije mogao savladati. U nastavku akcije Kržić je pogodio vratnicu.

6:5 Vratio je Fatović Hrvatsku u vodstvo.

5:5 Jako je lijepo Francuska odigrala akciju s igračem više nakon time-outa. Strijelac je Bjorch.

5:4 Marinić Kragić je svojim golom vratio Hrvatsku u vodstvo.

4:4 Lijepo je Francuska odigrala napad nakon koje je Bouet iskoristio i zabio gol.

4:3 Francuska je imala kontru koju smo zaustavili i odgovorili rekontrom koju je mirno završio Fatović.

3:3 Sada je Francuska izjednačila. Marion-Vernoux postiže svoj drugi gol nakon što mi nismo iskoristili našeg novog igrača više.

Marko Bijač je upisao četvrtu obranu na susretu. Ova je bila važna jer smo imali igrača manje, a Francuska priliku za izjednačenje.

Završila je prva četvrtina, Hrvatska ima 3:2.

image

Harkov je postigao dva gola u prvoj četvrtini

SANJIN STRUKIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Sanjin Strukic/xinhua News/profimedia

3:2 Sada je Francuska iskoristila svojeg igrača više. Strijelac je Marion-Vernoux.

3:1 3/3 s igračem više za Hrvatsku. Ovaj put akcije nije bila previše tečna, ali Harkov je pokazao individualnu snagu i zabio svoj drugi gol na utakmici.

2:1 Zakasnili smo u povratku pa je Vernoux imao dosta prostora za šut, a on to ne propušta iskoristiti.

Još jedan neuspješni napad Francuske s igračem više. Prvo je branio Bijač, a u nastavku akcije naša je obrana još jednom odlično reagirala.

2:0 Još jednom jako dobro igramo s igračem više. Žuvela je dodao do Biljake, a on je bio precizan s vratnice.

Dobro igra Hrvatska u obrani. Ni treći svoj napad na utakmici Francuska nije iskoristila.

Francuska nije iskoristila svoju priliku s igračem više. Vratnica je spasila naš gol.

1:0 Odlično kreće Hrvatska. Iskoristili smo prvog igrača više, strijelac je Harkov.

Počela je utakmica. Prvi napad ima Hrvatska.

U prvoj polufinalnoj utakmici Italija je izbacila europskog prvaka Španjolsku i rezervirala vizu za finale, isto sada mora učiniti i Hrvatska pred kojom je okršaj s Francuzima.

Dakle, pobijedimo li Tricolore, za zlatnu ćemo se medalju boriti s Talijanima, s kojima nemamo baš dobra iskustva u posljednjih pet i pol godina. Naime, u tom su razdoblju Barakude slavile protiv Talijana tek jedanput, na Europskom prventvu 2022. S druge strane, Talijani su nas pobijedili u četvrtfinalu Svjetske lige, dvaput u prijateljskim okršajima te jedanput u Svjetskom kupu.

Potporu francuskim vaterpolistima dao je i legendarni rukometaš Jérôme Fernandez. On je na mreži 'X' upitao očekuje li Francuska danas novi uspjeh?

► Svoje mjesto u finalu prije utakmice Hrvatske i Francuske osigurali su Talijani koji su ranije u četvrtak s 8:6 porazili Španjolsku. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
INSIDEFOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Insidefoto/ddp Usa/profimedia

U četvrtak ćemo pridodati i 23. državnu reprezentaciju s kojima su se Barakude ogledale na svjetskim prvenstvima. Da, Francusku! Protiv te reprezentacije Hrvatska nikad nije igrala na planetarnim smotrama. Igrali smo u svim ostalim nadmetanjima, ali ždrijeb nas nikada nije spojio na prvenstvima svijeta.

Ako vas pak zanima omjer između ove dvije momčadi, on je poprilično dobar za Hrvatsku. Jasno, sad vas intrigira gdje smo to izgubili i kada od njih. Bilo je to na OI u Riju 2016., zadnje kolo, specifične okolnosti. (Dean Bauer)

► U najsvježijem sjećanju je jamačno naša prethodna vodena utakmica s Galskim pijetlovima. Od nje nas dijele tjedni tek, jer bilo je to na Sveta tri kralja, 6. siječnja u Dubrovniku. Drugo kolo Europskog prvenstva.

Bili smo silno oprezni u najavama pred Francuze, zamalo smo ih predstavili kao Mađare. Nismo ni znali da će oni to postati, ali tek mjesec i nešto dana kasnije. U svakom slučaju, “razbili” smo ih lakoćom razbijanja porculanske vaze maljem.

Jest, “štekao” je tada igrač više i to je sve, ali obrambeno smo ih razoružali. Žuvela i Vukičević su ukočili Thomasa Vernouxa. Sijevale su i kontre i šutevi sjajne preciznosti. Obrana divna, pokretljiva, pomažući jedni drugima i stalno umarajući Francuze, ne dajući im disati. Sve potpuno riješeno u trećoj četvrtini u kojoj je Hrvatska povela 8:2. Adieu France! Nadamo se sličnom scenariju i sada u Dohi. (Dean Bauer)

Linker
07. svibanj 2024 23:28