Matias Biljaka

 DAVOR PONGRACIC Cropix
DVOKORAK PREMA PARIZU

Hrvatsku čekaju Crne Mambe, ali strah od zmija u ovom slučaju nije realan: ‘Puno smo kvalitetniji‘

Hrvatsku na kraju grupne faze čeka Južna Afrika, najlošija momčad na ovom Svjetskom prvenstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. veljača 2024. 07:13

Danas u bazenu Dohe očekujte animalni dvoboj. Barakude protiv Crnih Mambi. Naime, južnoafričkoj vaterpolskoj vrsti je nadimak upravo takav - Crne Mambe. Zvuči moćno, opasno, po suparnike pogibeljno. No, tako samo zvuči. Puno opasnije, nego li južnoafrički vaterpolisti izgledaju kada se skinu u kupaće, stave kapicu na glavu i bućnu u vodu u potrazi za loptom. Stoga, ako ste očekivali neku klasičnu najavu kakva bi i bila uobičajena za utakmicu turnira, bilo kontinentalnog ili planetarnog nadmetanja, to ovdje nećete pronaći. Prvenstveno stoga što se najavljivati puno niti nema.

- Svaki se sportaš mora pripremiti onako kako je naviknuo i kako to inače čini. Naravno, protiv slabije momčadi je malo drukčije, ali trebamo shvatiti dvije stvari. Prihvatiti susret kao i svaki drugi, te dati sve od sebe - zbori Matias Biljaka kojem je ova utakmica puno bitnija jer mu je prva uopće na svjetskim prvenstvima.

- Pa čak mi je zaista posebna, malo drukčija atmosfera. Dosad sam nastupio na dva EP i imam dvije medalje - podsjeća Matias.

Uistinu, Biljaka je nastupao na EP u Splitu 2022. i nedavno u Dubrovniku i Zagrebu. Zlato i srebro. Sjajan učinak. Pa, kada bi tako nastavio i ovdje, tim ritmom. Nitko sretniji, prvo od Matiasa pa onda svih ostalih. Malo smo tek Matiasa “presreli” s pitanjem - boji li se zmija?

- Zmija? Pa... Tako, kad bi ih baš vidio, onda...

Regenerirati Bijača

Ma, mislimo na Crne Mambe? Južnoafrikanci se tako zovu?

- Aaa, te mambe, ha-ha. Njih ne, nimalo! Znamo da smo puno kvalitetnija momčad, moramo sportski pristupiti utakmici. Gledamo samo onda dalje tko će nam biti suparnik u četvrtfinalu i daj Bože kasnije u polufinalu. Prvi cilj jest Pariz, ali gledamo i naprijed i gledamo više.

Nastup Biljake je nešto što smo uostalom i sami najavili, zapisali još i nekoliko sati prije nego smo se zaputili do tabora Barakuda, njihovog hotela ovdje u Dohi. Potvrdu naših razmišljanja dao nam je izbornik Ivica Tucak.

- Odlučio sam za susret protiv Južne Afrike ostaviti na tribini, odmoriti Luku Lončara i Josipa Vrlića - veli šef struke Barakuda.

image
GIORGIO SCALA/DEEPBLUEMEDIA/INSIDEFOTO

Još jedna najavljena opcija. Odmor za obojicu centara jer u konačnici u Dohi ih imamo trojicu. Tu je i kapetan momčadi, Ivan Krapić, po potrebi mogu uskakati još najmanje dvojica koji nisu klasični sidraši.

- Razgovarat ću i s Markom Bijačem, pa da vidimo možda i njega malo regenerirati. On će biti u sastavu, ali vidjet ćemo hoće li braniti - nadovezao se izbornik Tucak.

- To je sada moj zadatak u sljedećim utakmicama. Preraspodijeliti minutažu, što manje opteretiti igrače koji su dosad nosili većinu tereta. Nakon toga, u osmini finala nam slijede Brazil ili Kina. Potpuno svejedno tko bude od njih jer smo mi bolja reprezentacija. Zato sam dečkima, na večeri nakon poraza od Španjolske i otvoreno rekao, svjesni našeg daljnjeg puta ovdje, da nas ne zanima jesu li protiv nas u nedjelju Brazil ili Kina. Sasvim svejedno. Ali sam isto tako rekao, da ako mi nismo u stanju pobijediti takve momčadi, uz sve dužno poštovanje prema njima jer i oni love Pariz, i oni bi rado na Igre, rekao sam igračima ako njih nismo spremni i sposobni dobiti, onda nismo ni zaslužili Igre.

Dobro, zaslužit ćemo, nije baš dvojba.

- Tu utakmicu s pravim ulaskom moramo dobiti, onda kada to završimo s očekivanim epilogom, onda se okrećemo prema četvrtfinalu. Znamo da to u ovom trenutku mogu biti SAD ili Srbija. Vjerujem da smo i od tih reprezentacija bolji, ne bojimo se nikoga, imamo snagu i kvalitetu.

Viziranje karte za OI

Kapetan Ivan Krapić vrlo je sličnog razmišljanja. Također u petak bilježi prve minute u Dohi 2024.

- Sada slijede dvije utakmice u kojima nam predstoji viziranje karte za Olimpijske igre. Jasno da sam spreman, ali velim uvijek da tko god da igra, zadatak je uvijek isti. Igrati što bolje i pobijediti. Tako će biti protiv Južne Afrike, tako i u svakoj sljedećoj utakmici. Mi smo prije svega okrenuti sebi i nemamo što pričati o Južnoj Africi koja je sigurno najlošija momčad na turniru. Favoriti smo i kasnije protiv Kine ili Brazila - kratko će, jasno i jezgrovito kapetan.

Linker
27. srpanj 2024 01:52