Zsolt Varga

 RONALD GORSIC Cropix
POČETAK SVJETSKE SMOTRE

Što nude ostale skupine turnira u Dohi? Balkanski obračun za Olimpijske igre, talijanski juriš na Mađare...

Brončani iz Zagreba, Talijani, dolaze s jednom izmjenom i... Rekli bismo da su sada još malo jači
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. veljača 2024. 16:31

U ponedjeljak u Kataru počinje Svjetsko prvenstvo u vaterpolu. Hrvatska reprezentacija smještena je u skupinu A, sa Španjolskom, Australijom i Južnoafričkom Republikom, a mi vam donosimo pregled ostale tri skupine na turniru.

Grčka, Brazil, Kina, Francuska

Najlakša skupina na SP. Realno, tu se Grcima nema tko ozbiljnije nametnuti. Brazil i Kina ni u kojem slučaju, to su za dvije klase slabije momčadi. Francuska? Pa, ona bi teorijski mogla, ali tu će se najviše pitati Grke. Ako Vlachosovi izabranici odigraju kako znaju, odnosno ako odigraju bitno bolje no u Zagrebu na EP, gdje doista nisu briljirali, tada im ni Francuska ništa ne može.
Grčka je u Katar došla s gotovo istom postavom kao na EP. Razlika je u tek jednom igraču, on se zove Nikolaos Papanikolau.

Američki student, diplomirao na Berkeleyju, vratio se doma (Panathinaikos). U SAD je tri godine uzastopno bio MVP cijele NCAA lige, prošle godine i osvojio naslov prvaka. To je dečko koji je 2018. osvojio s Grčkom naslov prvaka svijeta do 18 godina. Nama je samo čudno da ga Olympiacos nije odmah uzeo po povratku sa studija. Jako dobar igrač, u Dohi će zamijeniti Dervisisa koji je najbolje partije odigrao...

image

Theodoros Vlachos

RONALD GORSIC Cropix

Što se Francuske tiče, to je momčad kojoj i dalje stoji da je “plutajuća mina”. Neće osvojiti medalju, ali mogu nekome pomrsiti račune. Jednom su to uspjeli, jednoj Srbiji u osmini finala EP 2022. u Splitu. Međutim, premalo je, prerijetko to za momčad od koje se ipak očekuje malo više. Još uvijek ne znaju završiti utakmicu u kojoj su na pragu pobjede. Nemaju rutine, nedostaje im pobjednički mentalitet. Budući da su Igre u Parizu, onda su sigurni i po tom pitanju, što i ne mora biti baš poticajno.

Vjeko Kobešćak im je značajno podigao igru, to stoji, ali neke barijere još valjaju prijeći. Nemaju puno vremena jer pitanje je što će biti nakon OI u Parizu. Michael Bodegas ima 36, naš Duje Živković je u 34. godini, kapetanu Ugu Crousillatu su 33, Remiju Saudadieru 37... To je najstarija momčad. Jedan “stari” je već otpao za Dohu, a bio je na EP, Mehdi Marzouki (37). Ima Francuska perfektnog Thomasa Vernouxa koji može sve, ali ne može igrati sam. Ne bi se iznenadili ako dečko nakon Pariza uzme, recimo... Talijansko državljanstvo. Ne bi bio ni prvi, ni posljednji.

Srbija, Crna Gora, Japan, SAD

Skupina za koju je crnogorski izbornik Vladimir Gojković prije polaska rekao kako je “jedina u kojoj svi znaju igrati vaterpolo”. Malo u šali, ali ne daleko od istine. Sigurno najjača skupina na Prvenstvu. Čar veća jer u ovoj su skupini dvije balkanske poprilično snažne momčadi, a koje nisu osigurale Pariz - Crna Gora i Srbija.

Na Europskom prvenstvu u Dubrovniku i Zagrebu, momčad Crne Gore je zauzela šesto mjesto, odmah iza njih je bila Srbija. Iako tek mjesto razlike, Crna Gora je ostavila generalno gledano bolji dojam. Pretežito mlada momčad, s tek jednim naglašeno starijim igračem (vratar Lazović, 33), no sastav koji ima iskustva zajedničkog igranja - Ukropina, Spaić, Đ. Radović, Perković, Marković. Igraju moderno, brzo, pokretljivo. Sasvim razumljivo da izbornik Gojković nije promijenio sastav u odnosu na EP niti malo. Istih 15 iz Gruža i sa Save, sada su u Dohi.

image

Vladimir Gojković

DAMIR KRAJAC Cropix

Srbija je pak malo ipak podbacila na EP 2024. Možda ih je zavarala ona lagana skupina u prvom dijelu u kojem su popravljali gol-razliku, dok im opet nije baš puno nedostajalo jer u četvrtfinalu su izgubili tek petercima od mlađahne, kombinirane postave Mađarske. Izbornik Uroš Stevanović je među posljednjima objavio 15 za Dohu i on je već nešto mijenjao. U odnosu na EP novi su igrači Đorđe Vučinić (Novi Beograd) i Luka Gladović (Partizan) umjesto Vuka Milojevića (C. zvezda) i Marka Radulovića (Novi Beograd). Potonji je postao poznat što mu je ispala lopta iz ruke u raspucavanju peteraca protiv Mađara, iako nije zato ispao iz momčadi.

Ovaj Riječanin rodom, koji je prošao sve mlađe hrvatske reprezentativne uzraste pa se potom opredijelio za Srbiju, na EP je odigrao vrlo bljedunjavo. Načelno, nas nije iznenadio. Dečko naime ima određeni potencijal, od kadeta još i dok je bio u Rijeci, ali ima o sebi previsoko mišljenje i to ga je dosad sputavalo. On nije prva zvijezda u srpskoj momčadi, iako možda misli da jest. Nije baš slučajno što nitko tko malo bolje prati i poznaje hrvatski vaterpolo nije prolio suzu za ovim igračem kada je otišao u drugu reprezentaciju. Od Srbije je generalno sada za očekivati ipak bolje, jače izdanje od onog na EP. Oni i vrijede više.

Kazahstan, Rumunjska, Italija, Mađarska

Kazahstan i Rumunji su ovdje ukras, dok će se bitka za prvo mjesto voditi između Mađarske i Italije. Zsolt Varga je zadivio vaterpolsku Europu s onom kombiniranom postavom na EP, bez devet igrača koji su u Fukuoki osvojili svjetsko zlato. Na koncu su bili četvrti, ali to je sjajan uspjeh. Međutim, Varga već dva mjeseca uigrava momčad, sprema se za ovo što slijedi. U Budimpešti su odlučni u obrani svjetskog zlata, nije da nemaju potencijala za to. To je “mrak” od momčadi. Denes Varga, Soma Vogel, Marton Vamos, Szilard Jansik, Krisztian Manhercz, Gergo Zalanki... Čak 12 zlatnih iz Fukuoke, pridodana su im i tri najbolja s EP u Zagrebu. Među njima i onaj broj 2 tada na kapici, David Tatrai. Vrlo mlad (21), ali već smo mu zapamtili ime i prezime.

image

Zsolt Varga

DAMIR KRAJAC Cropix

Brončani iz Zagreba, Talijani dolaze s jednom izmjenom i... Rekli bismo da su sada još malo jači. Naime, umjesto Vincenza Dolcea iz Brescie, mjesto u momčadi je zauzeo Matteo Iocchi Gratta. Napadač Pro Recca, najbolji strijelac SP do 20 prije nepune tri godine. Igrao je već za Settebello, konkretno u Splitu 2022. na Europskom prvenstvu. Polovica momčadi, sedam igrača, dolazi iz jednog kluba. Jasno, prvaka Europe, Pro Recca našeg trenera Sandra Sukna. Dakle, Italija već u startu ima određenu prednost u pogledu uigranosti. Nešto što vrijedi doduše i za Mađarsku koja ima sedam igrača iz Ferencvarosa. Koje je do prije godinu dana i trenirao Zsolt Varga, sadašnji izbornik.

Linker
06. svibanj 2024 02:08