Marko Žuvela

 TONCI VLASIC Cropix
CRNA TOČKA FINALA

Suci su bili apsolutni promašaj: Jedan od najboljih je zanemaren, a drugi usred utakmice - tipka na mobitel!?

Nisu nanijeli veću štetu Hrvatskoj, takva bi bila da su zakinuli jednu momčad za zlato
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. veljača 2024. 15:45

Za razliku od same igre u finalu u Dohi, utakmice Hrvatska - Italija koja je svojom izjednačenošću, neizvjesnosti, obratima zaslužila odlučivati o naslovu svjetskog prvaka, suci su bili apsolutni promašaj!

Frank Ohme iz Njemačke i Sebastian Dervieux iz Francuske nisu smjeli ni pod razno suditi ovako tešku, zahtjevnu i načelno ipak najvažniju utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Jednako su oštetili obje momčadi, dakle igru samu, te tek na njihovu sreću, a unatoč svojim nezgrapnim odlukama, neprepoznavanju situacija, neznanju i nedovoljnom iskustvu, nisu nanijeli veću štetu.

Takva bi bila da su temeljem njihove pogreške zakinuli jednu od momčadi za pobjedu, time i zlato. Sama Božica sreće ih je tu pogladila. No, postavlja se samo pitanje, kako je moguće da su iz svjetska vaterpolske vrhuške za finale delegirali dvojicu manje znanih, neiskusnih i tako je očito nekvalitetnih sudaca? Ako se već i želi promovirati nekog mlađeg suca, u redu, ali mu onda valja pridodati nekog "starog mačka". Kako je moguće da recimo za zadnji dan turnira niti za jednu utakmicu nije recimo delegiran Slovenac Boris Margeta koji je jedan od najboljih na svijetu?

Uostalom, čak su i za jednog od opunomoćenika finala postavili čovjeka iz Južne Afrike. Zamislite koliko je taj samo pogledao i kakvog iskustva stekao u južnoafričkom vaterpolu? Ma, dajte molim vas. Solidno su "uprskali" svoj posao i suci Amerikanac Spiritosanto i Mađar Kun u utakmici Španjolska - Francuska za broncu. U korist Španjolske, dakako.

Inače, najbolji grčki sudac Georgios Stavridis također nije sudio ništa posljednji dan natjecanja. Navodno je bio suspendiran, neslužbeno doznajemo razlog je što mu je na jednoj od prethodnih utakmica na kojoj je bio zadužen za VAR, promaknula jedna potencijalno incidentna ili sumnjiva situacija. Promaknula zato jer je... Navodno tipkao poruke na mobitelu!? Tijekom utakmice!

Linker
10. svibanj 2024 09:30