MANAN VATSYAYANA Afp
SPORTCAST

‘Sudačke odluke je teško pratiti i nama koji sve razumijemo, ali ima ljudi koji su veći problem‘

U novom izdanju Sportcasta gostovao nam je bivši vaterpolist i aktualni trener Pavo Marković
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. veljača 2024. 20:15

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi i tako nastavila sjajan niz osvajanja odličja na najvećim natjecanjima. O ‘Barakudama‘ i ovom uspjehu smo pričali u novom izdanju Sportcasta u kojem nam je u goste došao Pavo Marković, nekadašnji trofejni vaterpolist i aktualni pomoćni trener u zagrebačkoj Mladosti. Ni on, kao ni većina vaterpolskih stručnjaka i zaljubljenika nije očekivala zlatnu medalju do koje možda ne bi ni došlo da je osvojeno europsko zlato jer je Ivica Tucak bio najavio da bi u tom slučaju u Dohu poveo izmijenjenu momčad.

- Ispalo je da je bolje da nismo osvojili to europsko zlato jer je pitanje u kakvom bi sastavu išli u Dohu i kako bi to sve završilo - rekao je Marković koji se odmah osvrnuo i na činjenicu da su se u ovako kratkom razdoblju igrala dva velika natjecanja.

- Ovo nema smisla. Igračima je previše utakmica, igrači ispaštaju. Teško je trenerima uopće pripremiti momčad, nema tu previše prostora za treninge.

Marković je zlatnu medalju na SP-u osvojio 2007., a upravo je on postigao dva gola u produžetku protiv Mađarske koja su se pokazala ključnim za najsjajnije odličje.

- Imao sam 21 godinu, to je bilo mije prvo svjetsko prvenstvo i nitko se nije nadao da možemo do medalje, a kamoli do zlata. Dvije godine ranije je Ratko Rudić došao na mjesto izbornika, a 2007. su se vratili neki stariji igrači i u kombinaciji s nama mladima smo osvojili zlato i od tada Hrvatska redovno donosi medalje. Što se tiče mojih golova, iskreno se sada ne sjećam kako sam se to sve tada odvilo. No, ta dva gola su mi obilježila karijeru.

Vratili smo se na aktualnu momčad od koje se prije nekoliko godina nije puno očekivalo.

- Nakon Tokija smo složili novu ekipu, a trebalo je tu dosta strpljenja i dosta rada da se dođe do ovih rezultata. Hrvatska uvijek ima fantastične centre, pa i sada. Vrlić, Lončar i Krapić su najbolji centarski trio na svijetu, ali Hrvatska sada ima dva možda najpolivalentnija igrača na svijetu, Burića i Žuvelu, koji pokrivaju sve pozicije, a koji ulaze na dva metra. Reprezentacija nema slabe točke. Trebamo istaknuti i Lorena Fatovića koji ima nevjerojatnu igračku inteligenciju, koji organizira i vodi napada i asistira. Tu je i Marko Bijač, najbolji vratar na svijetu, a nevjerojatno je da on nije dobio nagradu na SP-u. Nedostajali su nam Popadić, za Olimpijske igre bi mogao doći još i Joković, a ozlijeđen je i Luka Bukić tako da bi u Parizu mogli biti još i jači - rekao je Marković koji je želio nešto naglasiti:

- Plivački smo bili iznimno jako, a igrač više nam je bio sjajan.. To u Zagrebu nije bio slučaj.

Nakon osvajanja zlata puno se pričalo o činjenici kako vaterpolistima nije organiziran doček u Zagrebu. Marković je tu stvar želio samo kratko komentirati:

- Žao mi je radi igrača, ali i radi navijača što nisu imali prilike doći i pozdraviti šampione. Nadam se da je bio samo nesporazum, ali malo mi je teško u to vjerovati. Zato su Split i Dubrovnik pokazali kako se dočekuju šampioni.

image

Pavo Marković

SPORTSKE NOVOSTI

Uvijek kada se priča o vaterpolu se mora pričati o sucima koji su i na ovom turniru imali dosta u najmanju ruku nelogičnih odluka.

- Po meni je previše isključenja u vaterpolu i previše suci imaju ono što se zove ‘slobodno sudačko uvjerenje‘. Previše je tu situacija koje suci mogu dosuditi na obje strane. Teško je to pratiti i nama koji se u sve razumijemo, a kamoli tek običnim gledateljima. Teško je pohvatati što se događa nama koji se u sve razumijemo, a kamoli običnim gledateljima. No, mislim da tu suci nisu glavni problem, glavni problem su oni koji pišu ta pravila. Prije svakog natjecanja imate taj sastanak sa sucima i svima i svaki put se daju drugi naputci kako će se suditi. Trebale bi se neke stvari promijeniti. Ponešto se mijenja, ali mislim da ne na bolje - rekao je Marković.

Kako je Marković ocijenio generalnu kvalitetu igre u Dohi, koja reprezentacija ga je iznenadila svojom igrom, koje promjene čelnika europskog i svjetskog vaterpola podržava, kako se klupski treneri nose s reprezentativnim natjecanjima usred sezone, koji je glavni ovosezonski cilj Mladosti. Odgovore na ta i mnoga druga pitanja potražite u cijelom Sportcastu:

Linker
12. ožujak 2024 13:52