RONALD GORSIC Cropix
BARAKUDE DANAS U DOHI

‘Svi guramo prema istom cilju, izostanak ega drži nas na visokoj razini, to je najveća snaga Hrvatske‘

‘Pokazali smo mi i ranije, na svim natjecanjima da smo mi ipak pokriveni jako dobro na svim mjestima‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. veljača 2024. 10:55

Barakude danas završavaju “mini” pripreme u Dubaiju, gdje su, uz dva samostalna treninga, odigrali i tri zatvorene utakmice s Italijom (jednom) i Grčkom (dvaput). Istog dana, dakle od ovog petka pa naredna malo više od dva tjedna, hrvatski će vaterpolisti stanište imati u Dohi. Glavni katarski grad domaćinom je 21. Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, od kojih upravo vaterpolo jedini traje puna dva tjedna, odnosno s utakmicama svaki drugi dan.

Nekompletni na lijevoj strani

Petnaestorica Barakuda su već znana, pripreme su načelno i završene, dok sada slijedi isključivo orijentacija na prvi susret. Na Australiju u ponedjeljak od 11.30 po hrvatskom vremenu. One opće poznate priče za baš svaki sport na velikom natjecanju, “prva je utakmica specifična, otvarajuća, usmjerava daljnji tijek natjecanja”, u ovom slučaju doista i ima opravdanje. Naime, Hrvatska je u skupini s Australijom, Španjolskom i Južnom Afrikom. Upravo tim redoslijedom će i igrati, dok je sustav poznat i nepromijenjen još od SP u Kazanju 2015.

Pobjednik skupine ulazi izravno u četvrtfinale, dok drugi i treći razigravaju u tzv. lažnoj osmini finala protiv momčadi iz skupine B, vrlo vjerojatno Brazila i Kine. Budući da će Južna Afrika služiti za popravljanje gol-razlike, fokus je na Australiji jer s tom utakmicom odnosno pobjedom, Hrvatska ima minimalno drugo mjesto i zapravo otvorena vrata četvrtfinala. Već sam ulazak u taj stupanj natjecanja praktički s 99% sigurnosti donosi mjesto na Igrama u Parizu. Upravo je to onaj prvi, temeljni cilj Barakuda u Dohi.

Svih 15 igrača koje je izbornik Tucak poveo u arapski svijet jasno da imaju svoj značaj, ali samo po sebi se razumije da u svakoj momčadi, svakom sportu, postoje i igrači koje zovemo stožerni. One od kojih se očekuje najviše, koji moraju povući najsnažnije, trasirati put k pobjedama. Jedan od takvih, stožernih igrača sigurno je Loren Fatović. Koliki je njegov značaj na igru Barakuda pokazalo je dobrim dijelom prošlo SP u japanskoj Fukuoki. Ondje nismo imali Fatovića (ozljeda i operacija šake). Nije njegov izostanak isključivi razlog podbačaja u Japanu, ali da smo bili oslabljeni, to nije dvojbeno.

image
RONALD GORSIC Cropix

Doduše, i sada u Dohi nećemo biti kompletni na lijevoj strani, gdje je Lolo (Fatovićev nadimak). Sada nam pak nema Luke Bukića koji je operirao preponsku kilu, ali imamo rješenja u vidu ne samo Vukičevića, već i Franka Lazića koji je bio u reprezentaciji, ali jedini nije igrao na nedavnom EP. Frankova je prirodna pozicija baš lijevo, ondje je dodatno podignuo svoju igru posljednjih sezonu, dvije otkako je u Jug Adriatic osiguranju.

Prošlu je sezonu uostalom ondje igrao zajedno baš s Fatovićem. Sve to ipak ne umanjuje i dalje tu spominjanu stožernu ulogu Lorena.

- Pokazali smo mi i ranije, na svim natjecanjima da smo mi ipak pokriveni jako dobro na svim mjestima, te da možemo igrati sa svima. Sigurno da ono što jest naša najveća snaga i što nas krasi svih ovih godina, jest zajedništvo - naglašava od minulog ljeta jadranaš, Loren Fatović.

- To je odlika i prijašnjih generacija, tako i ove. Stvarno smo svi kao jedno. Od stožera do igrača. Svi guramo prema istom cilju. U momčadi je minimalno ega i to je ono što nas drži na visokoj razini, siguran sam da će tako biti i u Dohi.

Sa Španjolcima za ‘jedinicu’

Koliko god navodili Australiju kao prvog suparnika u skupini, najteži će vam posao ipak biti protiv Španjolske. Dobrih poznanika iz nedavnog zagrebačkog finala Europskog prvenstva.

- Svi znamo, a mogli su i svi u Hrvatskoj vidjeti koliko je Španjolska jaka. Vratio im se i bek Famera koji nije bio na EP, tako da će svakako ta druga utakmica na turniru biti iznimno teška. Nadam se da će ona i odlučivati o prvom mjestu u skupini jer držim da smo bolji od Australije, što se Južne Afrike tiče... Nemam o njima što puno komentirati. Oni su sigurno razina ispod svih na ovom natjecanju, ali fokus je nama ipak na Australiji.

U ovim kratkotrajnim pripremama, prvo doma u Rovinju, onda u Dubaiju, na što je stavljen naglasak.

- Prekratko je vrijeme da se nešto puno sada više radi. Ne može se ništa promijeniti ili naučiti novo u 15 dana priprema. Najbitnija nam je u Rovinju bila regeneracija, oporavak. Ponovili smo još neke stvari s Europskog prvenstva, nešto ispravljali. Prvi cilj je bio oporaviti se tjelesno, mentalno - zaključio je Loren Fatović.

Linker
05. svibanj 2024 11:57