Doček Jerka Marinica Kragića u njegovom kvartu Skalice (Split)

 JAKOV PRKIC Cropix
Čudesna splitska oda

FOTO: Tornado i Torcida oduševili u Splitu i jasno pokazali zašto su pravi začin hrvatskog sporta

Zadarski navijači od kultnih Gripa napravili su mitske Jazine, dok je riva par dana kasnije odala emotivnu i stvarnu počast zlatnim vaterpolistima
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 21. veljača 2024. 14:09

Već je opjevana, može se kazati, odanost navijača Hajduka prema bijelom dresu i ta ljubav izaziva divljenje kod drugih ljubitelja sporta, ali isto tako je poticajna za brojne navijačke obitelji da se stave u službu voljenog kluba. Nadmetanja navijača na tribinama su u stvari sol sporta, njegova bitna značajka što se manifestira u prvom redu navijanjem "za", u korist svojih ljubimaca, nikako "protiv", na način da se vrijeđa rivala.

Dvije prigode u Splitu su u tri dana pokazale prave modele pružanja podrške voljenim sportašima, prva zgoda je bila kako su pripadnici Tornada na splitskim Gripama odveli košarkaše Zadra do trijumfa u borbi za Kup "Krešimira Ćosića", dok se druga manifestacija snage navijača dogodila prigodom dočeka splitske grupe vaterpolista, svjetskih prvaka iz Dohe.

image

Navijači Zadra, Tornado

TOM DUBRAVEC Cropix
image

Navijači Zadra, Tornado

TOM DUBRAVEC Cropix

Najupečatljiviji dojam na četverodnevnom "samitu" naše košarke ostavili su članovi Tornada, uz perfektnu organizaciju "final eighta" od strane Hrvatskog košarkaškog saveza (u prvom licu glavnog tajnika Joke Vrankovića) i domaćina Splita.

Tornado je po tko zna koji put, tih splitskih košarkaških večeri nosio škvadru Danijela Jusupa do novog trijumfa na zaista nedoživljen način. Jer ta atmosfera kakvu su stvorili zadarski navijači nije se događala na Gripama ni u vrijeme velikih uspjeha košarkaša Splita/Jugoplastike. Tornado je, u stvari na Gripama kreirao ambijent mitskih Jazina, njihov trans s tribina nosio je Luku Božića i njegove drugove do serije pobjeda protiv tri kluba.

Uvertire su bila čarobne, uz pjesme o ljubavi prema Dalmaciji, ali je izvedba neslužbene ratničke, domoljubne ode "Mojoj domovini" izazvala najveće emocije, kao i kad ju je spontano zapjevala masa od nekoliko tisuća Splićana na dočeku grupi hrvatskih vaterpolista. Posebno uz ganutljive strofe po kojoj "moja domovina ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora"…

image

Split, 190224.
Svecani docek vaterpolista na Rivi nakon osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu.
Na fotografiji: Mladen Drnasin, Jerko Marinic Kragic, Jure Marelja, Zvonimir Butic.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

JAKOV PRKIC Cropix

Splićani su se došli pokloniti zlatnim vaterpolskim junacima, njihovim liderima, pa i vaterpolu kao senzacionalno uspješnom našem sportu. Ujedno, to je bila prilika da na neizmjeran način izraze nadanja u uspjeh Hajduka u trci za naslovom prvaka. U čemu ih je potaknuo osebujni Jere Marinić Kragić, u duši "torcidaš", koji je pokrenuo onu "samo jednu želju imam, moj živote ludi…".

image
JAKOV PRKIC Cropix

Bio je to svojevrsni "happening" na splitskoj rivi kakvi se tradicionalno događaju na račun slavlja naših sportaša, koji se priređuju u organizaciji poglavarstva grada (pod vodstvom Marija Negotića, pročelnika za društvene djelatnosti).

Linker
16. ožujak 2024 17:36