Hrvatski reprezentativci

 Tonči Vlašić/Cropix
POSLASTICA ZA PAMĆENJE

Vatromet i maestralna škola vaterpola: Tuckovim se igračima već sad smiješi prestižno priznanje

Na sedam SP-a u nizu hrvatski su vaterpolisti osvajali odličja, a sada idu po novo odličje
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. veljača 2024. 19:01

Kakav vaterpolski klasik, kakva borba za ulazak među četiri najbolje reprezentacije svijeta i ulazak u novu borbu za odličja! Kakav vatromet golova u četvrtfinalu SP-a u Dohi u utakmici u kojoj su izabranici Ivice Tucka izborili novu veliku završnicu nekog velikog natjecanja pobjedom nad Srbijom 15:13.

Na stranu sad osvojeno europsko zlato od prije dvije godine u Splitu te u nevjerojatnom finalu u Zagrebu izgubljeno zlato na EP prije samo mjesec dana - hrvatski su vaterpolisti opet među četiri najbolje reprezentacije na svijetu te će u četvrtak u 15.30 za novo veliko finale igrati protiv Mađarske ili Francuke. Bude li ishod očekivan, bit će to novi klasik, finale prije finala, jer su Mađari, kao i Srbi i Hrvati, jedna od tri najuspješnije svjetske reprezentacije posljednjih nekoliko desetljeća.

Ono što je posebno važno, a to je plasman na OI u Parizu ovog ljeta, Tuckovi su igrači već ranije odradili, a sad su na tragu nove medalje. Pritom je važno istaknuti da su se naši vaterpolisti i na SP-ima, na kojima su redovito bili uspješniji nego na EP-ima, vratili navikama na koje su nas "navukli". Nakon što su prošlog ljeta na SP-u u Fukuoki na određeni način podbacili protiv Crne Gore u osmini finala ostavši bez dobrog plasmana (9. mjesto), sada su u Dohi ispravili stvar.

image
Tonči Vlašić/Cropix

Naime, još iz vremena kada je reprezentaciju vodio Ratko Rudić, naši su vaterpolisti igrali u devet polufinala zaredom, a pritom su osvojili čak sedam medalja na sedam uzastopnih SP-a. Rudić je doveo reprezentaciju do polufinala SP-a u Montrealu 2005., tada je Hrvatska bila četvrta, a zatim je u Melbourneu 2007. osvojio zlato, u Rimu 2009. broncu jednako kao i u Šangaju 2011.

Godina još nije počela, a u HOO-u već imaju jednog unaprijed poznatog laureata u anualnom izboru najboljih...

Kad je nakon zlatnog odlična na OI u Londonu reprezentaciju preuzeo Ivica Tucak, on je u Barceloni 2013. bio također brončani, a zatim u Kazanju 2015. srebrni. Da ne bude gori od Rudića, Tucak se okitio zlatom u Budimpešti 2017., te dvije godine kasnije u Gwangjuu novom broncom. Na novom SP-u u Budimpešti uzeta je nova "drvena medalja" 2021., ali je i tada novo polufinale bilo velika stvar. Poslije Fukuoke, Doha je opet donijela novo polufinale. Premda su u tom periodu Mađari i Srbi na velikim natjecanjima osvojili više zlatnih odličja, niz od sedam medalja na SP-ima nitko dosad nije osvojio. Bravo za hrvatske vaterpoliste.

image

Konstantin Harkov

Tonči Vlašić/Cropix

Samo je četvrtfinale bilo vrhunska vaterpolska poslastica, onih 15:12 koje je stajalo na semaforu na kraju zadnje četvrtine lako može zavarati jer je utakmica bila vrlo neizvjesna sa stalnim izmjenama vodstva dvaju protivnika. U prvoj su četvrtini Srbi samo jednom imali plus dva (3:1), dok je Hrvatska svojih prvih dva plusa ostvarila baš u maestralno odigranoj završnici.

Možda treba reći da je Marko Bijač opet (kao i uvijek) bio odličan na vratima, možda treba istaknuti četiri gola Lorena Fatovića i tri Marka Žuvele, ali i ne treba - treba reći samo to i ponoviti još jednom - svi igrači Ivice Tucka bili su na visini zadatka i zasluženo su izborili još jedno veliko polufinale. Europskim srebrom u Dubrovniku i Zagrebu dodali su i svjetsko polufinale te plasman na OI. Teško da im već sada netko može uzeti "titulu" najbolje momčadi u 2024. Godina još nije počela, a u HOO-u već imaju jednog unaprijed poznatog laureata u anualnom izboru najboljih...

Linker
07. svibanj 2024 18:29