RONALD GORSIC Cropix
KLJUČNA FIGURA

Važna karika Hrvatske i posebna snaga Barakuda uoči klasika: ‘Zaboravili smo što je bilo, ovo je nova Srbija‘

‘Svjesni smo da ćemo morati pružiti najbolju moguću utakmicu ovdje u Dohi kako bismo ušli u polufinale‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. veljača 2024. 11:41

U ime Oca i Sina i Marka Bijača.

Tako ulazimo u utakmicu sa Srbima. Barem mi s press tribine, pa i gledatelji s navijačke. Svjesni smo doduše da smo ovime možda za neke bogohulili, iako nam to nije ni u primisli. Ne treba baš sve ni doslovno shvaćati, ali jedno je činjenica. Podrazumijeva se da svatko od 13-orice koje će Tucak odrediti za utakmicu ima svoju zadaću, ulogu, ali Bijač... Pa, njega ne trebamo predstavljati i pojašnjavati. Cijeli vaterpolski svijet zna tko je i što je, koliku on snagu Barakuda predstavlja.

Nema niti jedne velike utakmice i medalje u kojoj on nije utkao svoje nerijetko i presudno tkanje. Kad se između vratnica raskrili poput kondora, albatrosa, bjeloglavog supa (ponestaje nam više ornitoloških vrsta), može se suparnik slikati. Polaroid kamerom. Uostalom, pa Bijač je na posljednja dva EP proglašen najboljim vratarom turnira. Nije baš slučajno. Zato ćemo mnogome na njemu “živjeti”. Dok će on živjeti na udaru srpske vanjske linije.

image
TONCI VLASIC Cropix

- Spremni jesmo, tako i ja. A njihova vanjska... Na Mandiću i Jakšiću će sigurno biti posebna naša pozornost jer su im to glavni igrači. Isto tako, svjesni smo da ćemo morati pružiti najbolju moguću utakmicu ovdje u Dohi kako bismo ušli u polufinale. Oni imaju puno rješenja u napadačkoj igri, ali uvježbavali smo neke stvari za koje mislimo da će biti od iznimnog značenja. Prvenstveno kako bismo zatvorili njih dvojicu, onda i iskoristili neke naše šanse. Mirne glave samo trebamo u utakmicu - veli Marko.

Utakmica protiv Srba je po katarskom vremenu u 19.00 (hrvatskih 17.00). Niti prerano, ali ni prekasno, nije da se čeka “cijeli dan i nikako da dođe”. Je li vam i satnica odgovara?

- Iskreno, meni odgovara za ove jake utakmice ovakav termin. Jer smo i inače tada u ritmu satnice od 18 do 20 sati. To je idealno, dok je dobra satnica i za ljude u Hrvatskoj. Vjerujem da će uživati u dobroj utakmici.

Ne samo utakmici, nego i pobjedi. Nego... Rino Burić je nakon pobjede nad Kinom, kada i nismo baš odveć pričali o tom susretu, odmah počeo s najavom sučeljavanja sa Srbima. Rino je tada na upit što je potrebno za pobjedu rekao: “čvrsta obrana, jaki blokovi i Marko Bijač”. Nije ni daleko od istine, dok se nije ni šalio.

- Ha-ha, nadam se da ću uspjeti pomoći momčadi kako bismo ostvarili još jedan velik rezultat.

Dobro, čuli smo dakle Burićevo razmišljanje ili formulu za uspjeh nad Srbijom, kakvo je Bijačevo onda?

- Potreban nam je naravno... Rino Burić!

Uspješan dupli pas. I to se uvježbava na treninzima.

- A, glupo je i teško izdvajati ikoga. Mi smo reprezentacija, ovih svih 15 jednako važnih igrača. Naravno, uz stručni stožer i svi moramo ovog utorka biti pravi kako bismo pobijedili jednu ovakvu momčad kao što je Srbija. To je uvijek tako. Mi imamo sjajnu atmosferu, što je jako bitno, kad dođu neki teški trenuci to nam je zajedništvo veliki plus. Moramo samo biti mirni i čvrsti.
Prije godinu i pol dana, pobijedili ste Srbiju baš u četvrtfinalu SP, u Budimpešti 2022. Naša vrsta je od tad do danas tek malo promijenjena, Srbi su nešto drukčiji...

- Promijenilo se od tada dosta toga kod njih. Promijenio se i izbornik i neki njihov način igre, pa igrači. Ta je utakmica odavno arhivirana, zaboravljena. Ovo je neka druga Srbija, rekao bih i druga Hrvatska. Potpuno nova utakmica, krećemo od nule - za konac će naša vratarska (i ne samo vratarska) uzdanica, Marko Bijač.

Linker
02. svibanj 2024 15:58