Jerko Marinić Kragić

 TOM DUBRAVEC Cropix
STRAŠAN IGRAČ

Živa napast za suparnike, Hrvat kojeg vole svi navijači: ‘Hajduk će biti prvak‘

Kad zamijetim rupu u obrani suparnika, iskoristim je, to je "killer mentality", ali nemam ga samo ja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. veljača 2024. 18:27

U Splitu i momčadi ga uglavnom zovu Jere, mi pak kraticom JMK. Kako god ga zvali, Jerko Marinić Kragić je najpopularniji ili najomiljeniji među Barakudama. Može o tomu misliti tkogod što hoće, ali neke su činjenice neoborive.

Navijači ga doista najviše vole, dobro uz Marka Bijača. Dovoljno je bilo samo osluhnuti navijačke pozdrave pri predstavljanju naše momčadi na EP u Splitu 2022., ali i na ovogodišnjem EP u Dubrovniku i Zagrebu. Kad bi spiker najavljivao igrača s brojem 9, tribine bi eruptirale. On je ujedno od onih od kojeg navijači najviše i najčešće traže autogram. Strani stručnjaci i novinari nam već godinu-dvije stalnu spominju baš JMK kao “najboljeg”, kao “strašnog igrača”, “najveću opasnost po svakog suparnika”.

image

Jerko Marinić Kragić

JAKOV PRKIĆ/Cropix

Mi novinari, možemo i to otkriti, također ga volimo. Iz možda malo sebičnih, ali opet nama bitnih razloga. Taj igrač nikad ne izbjegava novinare, pitanja, ostaje dok ne ponudi i zadnji odgovor, uvijek spreman na razgovor, intervju dugački ili izjavu kratku. Slušajte, ova novinarska profesija to cijeni i poštuje. Svakog takvog sportaša ili sportašicu.

Navijači ga vole

Međutim, i igrački je JMK živa napast za suparnika, napadačka britva. Možemo sad i u brojkama. Od 2022. od kako je iznova u reprezentaciji, praktički je na svakom natjecanju naš najbolji strijelac. Bio je to i na EP u Splitu 2022. i na EP u Dubrovniku/Zagrebu 2024., bio je to i na SP u Fukuoki 2023. Jedino najbolji nije bio na SP u Budimpešti 2022. Tamo je jedini put ostao na jednoznamenkastoj brojci pogodaka.

Jere je u biti ono što svakoj momčadi treba, barem jedan takav. Čovjek odluke. Onaj koji odlučuje, koji presuđuje, koji u zadnjem napadu kada se igra ogorčena obrana suparnika, kada bruje tribine, ruke u nekih drhte, on je taj preuzima odgovornost. Odnosno, on je barem taj, po našem skromnom sudu, koji ima tu snagu, hrabrost, ali i vještinu za takav šut. Ne velimo da je jedini, jer nameće se po tom pitanju svakako i Loren Fatović, ali Jere svakako spada u kategoriju igrača za koje se u sportskoj terminologiji engleskog jezika koristi riječ “killer”. E, to je on. “Ubojica” suparnikovih ambicija.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Svaka karika u Tuckovom lancu u Dohi, kao i na svim prijašnjim natjecanjima, ima svoju ulogu i važnost. Jerina je upravo ova koju smo naveli.

- Teško je meni o tomu pričati. Kad se pojavi takva situacija u igri, u utakmici, ako vidim, zamijetim rupu u obrani suparnika, to se iskoristi. To je ono što se kaže “killer mentality”, ali nemam ga samo ja. Ima nas više takvih u našoj reprezentaciji, a to smo pokazali kako kroz svoje klubove, tako i u reprezentaciji - veli JMK.

Nešto se i suparnike pita

- Najlakše je zapucati, ali... Napad polazi od obrane. Kada smo tako razmišljali, tada smo igrali najbolji vaterpolo, igrali finala, osvajali medalje. Tako, na takav način ulazimo i sad u predstojeći turnir. Ponavljamo svi odreda, možda nekom dosađujemo, ali doista je nama primarni cilj u Dohi izboriti Pariz. Onda kada to ostvarimo, to neće znati da mi stajemo. Ne, onda ćemo nastaviti “gaziti” i dalje.

Kako tumačite povremene oscilacije u igri cijele momčadi, one tzv. “crne rupe”?

- Mi ih na prošlom EP baš i nismo imali. Odnosno, iz utakmice u utakmicu smo bili sve bolji. Jasno, u jednoj utakmici se i takvo što može dogoditi, ali nešto je i do suparnika. Nešto se i njih pita. Znamo što treba raditi, analizirali smo suparnike, analizirat ćemo i još, sve kako bi se pripremili najbolje što možemo kako se te neželjene stvari ne bi događale. Kako bi bili pravi u svakoj minuti, sekundi utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Može i jedno “škakljivije” pitanje. Da možete birati između svjetskog zlata i olimpijske bronce, JMK bi uzeo što?

- Uh... malo zeznuto. Ne znam što bi rekao. Oboje!

Ne, ne, da možete birati jedno od to dvoje...

- Hm, prvo bi prihvatio svjetsko zlato, pa bi onda malo tu nešto, kao “izvarao” za olimpijsku... ali, zašto broncu? Ja bih i više.

Pa i mi bismo, ako nas netko pita. Nego, naslov prvaka države u nogometu će pripasti...?

- A pa Hajduk će biti prvak.

Kak’ bi se u Zagrebu reklo - to bumo još vidli. Nego, kakvo je stanje u vašem kotaru? Za slabije upućene, na lokalnim izborima u Splitu, u rujnu 2022., baš u doba dok se osvajalo vaterpolsko euro-zlato, JMK je kao nositelj svoje nezavisne liste, nadmoćno osvojio izbore u gradskom kotaru Lovret.

Ponavljamo, kakvo je stanje u kotaru?

- Dobro, dobro, sve ide po planu.

Drago nam je ako je tako, ali dosta i lokalnih tema (kotar Lovret), pa i onih nacionalnih (Prva HNL). Oduvijek smo više preferirali međunarodne, multilateralne teme i obveze. Doha je ono što nas od nadolazećeg ponedjeljka zanima. Doha i Barakude u njoj.

Linker
08. svibanj 2024 00:18