Vlaho Pavlić (s loptom), arhivska fotografija

 IVO RAVLIC Cropix
MLADE BARAKUDE

Veličanstvena pobjeda Hrvatske nakon neviđene drame: U posljednjih 36 sekundi od poraza do pobjede

Hrvatska reprezentacija zahvaljujući Vlahi Pavliću svladala Crnu Goru u 3. kolu EP do 19 godina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. rujan 2024. 22:00

HRVATSKA - CRNA GORA 8:7 (2:3, 2:0, 2:3, 2:1)

HRVATSKA: Čubranić, Prkoča, Jerković, Šučić 1, Obuljen, G. Burburan, Burđelez 1, Žilić, Fajković, L. Penava, Tončinić, Pavlić 6 (1-1), Ćosić. IZBORNIK: Zoran Bajić.

CRNA GORA: Bjelica, Vranješ, Samardžić 2, Moračanin, Pejović, Stupar, Perov, Janović, Milinić, Vučković 1, Gojković 2, Roganović 2, Vuković. IZBORNIK: Miodrag Mirović.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Crna Gora -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 8, Crna Gora 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Obuljen (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-7 (57%), Crna Gora 0-11.

BURGAS - Gradsko plivalište. Gledatelja 100. Suci: Bianco (Italija) i David (Francuska).


Nevjerojatna utakmica u Burgasu, na kontinentalnoj smotri mladih vaterpolista do 19 godina. Čudesna s podosta raritetnih podataka i trenutaka, ali s najljepšim mogućim ishodom za mlade Hrvate odnosno s pobjedom hrvatske vrste u posljednjem, 3. kolu nadmetanja u skupini A.

Naime, pola minute prije kraja utakmice Crna Gora je bila nadomak pobjede. Imali su južni susjedi vodstvo 7:6 i napad s igračem više. Doduše, taj dio igre im je bio tragično loš, odnosno hrvatska obrana s igračem manje kolosalna. Crna Gora je imala nestvarno lošu realizaciju igrača više, 0-11. Tako dakle Crnogorci nisu uspjeli otići na dva gola razlike u zadnjoj minuti, a onda je najubojitiji hrvatski reprezentativac, jugaš koji je prošle sezone igrao na posudbi za KPK, Vlaho Pavlić poravnao šutom s vanjske pozicije na 7:7. Bio je to tada njegov peti gol na utakmici. Nije tomu kraj.

Crna Gora nije iskoristila svoj zadnji napad, šut Strahinje Gojkovića, inače sina bivšeg izbornika seniora Crne Gore, sada trenera Jadrana iz Herceg Novog Vladimira Gojkovića, promašio je naša vrata, te su mlade Barakude imale zadnji napad. Sva je pozornost suparnika bila usmjerena, sasvim logično, na Pavlića. Ali, možete mu staviti soli na rep. Iznudio je Pavlić prekršaj, tzv. obični ili bez isključenja, slobodan udarac koji je sekundu i pol prije kraja odsjeo u desnom kutu crnogorskog gola. Neuhvatljivo! Šesti pogodak Vlahe Pavlića koji je dan ranije protiv Španjolske, u pobjedi 11:9 sudjelovao s čak 7 pogodaka. U dva susreta čak 13 pogodaka. Jako, jako dobro.

Inače, slično kao dan ranije, Hrvatska je povela u startu (2:0), da bi Crna Gora uspjela preokrenuti u svoju korist do kraja prve četvrtine, te se od tada igrao potpuno izjednačen vaterpolo u kojem je Hrvatska cijelo vrijeme vodila s pogotkom prednosti, a suparnik izjednačavao. U zadnjoj četvrtini je Crna Gora drugi put na utakmici povela (6:7), a onda... Onda je na scenu i opet stupio Vlaho Pavlić.

Unatoč ovoj pobjedi, Hrvatska je zauzela treće mjesto u skupini budući da je Španjolska pobijedila Mađarsku čak 16:11. Budući da smo bili bodovno poravnati sa Španjolskom i Mađarskom (6 bodova), a temeljem pravila u slučaju tri bodovne izjednačene momčadi, gleda se gol-razlika između tri momčadi i izvlači najbolji (Španjolska), a zatim se gleda međusobni omjer drugog i trećeg. Mađarska je pobijedila Hrvatsku 10:9 i zato smo treći. To nadalje znači da će Hrvatska u srijedu, u lažnoj osmini finala igrati protiv Turske s početkom u 17.45 sati.

Linker
05. rujan 2024 10:35