Renato Živković

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
POTPUNO NOVA FUNKCIJA

Velika čast i priznanje: Ugledni hrvatski stručnjak postao prvi čovjek europskog vaterpola!

Dosadašnji glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza postao je pri čovjek ovog sporta u Europi!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. listopad 2022. 13:15

Splićanin Renato Živković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza izabran je u turskom gradu Antalyji, na Kongresu LEN (Europske organizacije vodenih sportova) za direktora vaterpola! Vrlo visoko priznanje kako Renatu Živkoviću, tako i cijelom hrvatskom vaterpolu.

Naime, nakon nedavnih promjena u vrhu LEN, dolaskom Portugalca Antonija Silve za novog predsjednika LEN, te izborom našeg, dr. Josipa Varvodića za prvog dopredsjednika LEN, počelo je unutarnje restrukturiranje ove organizacije. Jedna od ideja je i da svaki od vodenih sportova ima svojeg izvršnog čelnika, a ne kao što je to dosad sve objedinjavao Marco Birri iz Italije.

Radi se dakle o potpuno novoj dužnosti, te je direktor LEN za vaterpolo pojednostavljeno prvi čovjek europskog vaterpola!

Izvanredno visoka dužnost koja je razložno pripala Renatu Živkoviću koji je od siječnja 2007. uspješno obnašao dužnost glavnog tajnika naše nacionalne vaterpolske organizacije. U tom je razdoblju Hrvatska ostvarila najveće uspjehe u seniorskom vaterpolu (olimpijsko zlato, dva naslova svjetskog i europskog prvaka), ali i u juniorskom jednako tako (od svjetskih prvaka 2009. pa nadalje).

image
JOSKO SUPIC/CROPIX Cropix

Renato Živković je bio 2009. i član Izvršnog organizacijskog odbora juniorskog Svjetskog prvenstva u Šibeniku, dvije godine potom član Izvršnog odbora juniorskog Europskog prvenstva u Rijeci, te izvršni direktor dva europska seniorska prvenstva kojima je Hrvatska bila domaćin - Zagreb 2010. i Split 2022. Upravo je posljednje spomenuto natjecanje, kontinentalna smotra u Spaladium Arenu svojim organizacijskim učincima i ostvarenjima koje su pratile ne samo krcate tribine i uzorno navijanje, već i cijeli niz popratnih manifestacija (predavanja, seminara, izložbi, zanimacija za publiku itd.) ostavili dubok dojam na europske dužnosnike iz obitelji vodenih sportova. Tadašnji komplimenti izrečeni i zabilježeni još tijekom EP u Splitu, nisu bila puka reklama domaćina,već su ovim izborom Živkovića u Antalyi dokazani, odnosno potvrđeni.

- Meni je osobno u svakom slučaju ovo velika, lijepa satisfakcija. Potvrda da su ljudi u Europi prepoznali kvalitetan rad. Naravno da je tu ključna osoba u izboru bio dr. Josip Varvodić kao prvi dopredsjednik LEN. Sigurno je da predstoji puno posla, rada, velika i odgovornost, ali veselim tomu - u prvoj će reakciji nakon izbora, Renato Živković, LEN direktor za vaterpolo.

Nakon Kongresa iz Antalyje nam se javio prvi dopredsjednik LEN, dr. Josip Varvodić koji je i službeno baš na ovom Kongresu potvrđen na spomenutoj dužnosti.

- Moram prvo naglasiti da je pohvaljena na Kongresu još jednom organizacija seniorskog Europskog prvenstva u Splitu. Što se izbora direktora za vaterpolo tiče, bilo je dosta kandidata i to vrlo ozbiljnih, iz Grčke, Mađarske, Srbije, Španjolske, tako da izbor nije bio nimalo lagan i jednostavan. Za direktora plivanja izabran je Apostolos Sagarakis iz Grčke, dok je za izvršnog direktora LEN izabran Francuz Patrice Coste koji inače dolazi iz UEFA-e, gdje je vodio Ligu nacija, bio uključen u marketing itd.

Budući da je dužnost LEN direktora za vaterpolo profesionalna, te da Živković stupa na dužnost 2. studenog već, u skoro će vrijeme jasno Hrvatski vaterpolski savez onda dobiti i novog glavnog tajnika.

Linker
23. travanj 2024 15:26