DAMIR KRAJAC/CROPIX
PROMJENE I U STOŽERU

Velika smjena generacija i redizajn trofejne Hrvatske: Odlazi plejada asova, evo što sve planira izbornik

Hrvatska vrsta kreće u nužnu smjenu generacija, a u stožeru više neće biti ni Sukno i Smodlaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. listopad 2021. 07:04

Hrvatski vaterpolo definitivno ulazi u sasvim novu eru. Točnije ona prijašnja, zlatna, iz minulih desetljeća i pol u kojem su od 2007. do 2021. osvojene 23 medalje i u kojoj najviše sjaje dva olimpijska finala (zlato 2012. i srebro 2016.), dva svjetska zlata (2007. i 2017.), te jedno europsko zlato (2010.) je - okončana!

Barakude i definitivno ulaze u kompletan redizajn momčadi, pomlađivanje, smjenu generacija. Smjenu koju je jednostavno nametnula biologija. Godine čine svoje, igrači koji su sve minulo doba bili nositelji kvalitete silaze s reprezentativne scene. Neki su to doduše učinili već i ranije, slijedom različitih okolnosti u kojima nisu isključivo godine to nametale (primjer je Sandro Sukno poradi zdravstvenih problema). Nakon Igara u Tokiju oprostio se od vaterpola jedan naturalizirani igrač koji se Hrvatskoj pridružio 2016. (Garcia), te jedan koji se bio vratio za Igre u Japanu (Obradović).

Okretanje budućnosti

No, sada je i definitivno jasno da pod hrvatskom kapicom nećemo više vidjeti ni kapetana Andra Bušlju, njegovog zamjenika Maru Jokovića, centra Luku Lončara...

- Još sam ostavio lagano otvorenu opciju s Jokovićem i Lončarom, ali načelno da. To je to - potvrdio je izbornik Barakuda Ivica Tucak.

- To su jednostavno igrači koji su dali svoje što se reprezentacije tiče, koji su u određenim godinama, umorni, zasićeni i mi se moramo okrenuti budućnosti. To je ono što mi je i sam Lonac (Lončar, op. a.) rekao “Ajmo probati nešto drugo, ja više ne osjećam, odnosno nije stvar u osjećaju, već u umoru, godinama”. To treba shvatiti, ja shvaćam. Moramo se pokrenuti u novom smjeru. Uvijek sam govorio i to tvrdim ponovo, vrata reprezentacije će uvijek biti otvorena za eventualne neke korekcije, ako vidimo da smo na nekim pozicijama tanki ili da nemamo odgovarajuća rješenja. Međutim, moramo napraviti zaokret - napominje šef stručnog stožera reprezentacije, ali i nastavlja.

- Ono što je sigurno, u reprezentaciju se vraća Ivan Krapić.

image
Andro Bušlje
ATTILA KISBENEDEK Afp

Podsjetimo, riječ je o riječkom centru, igraču koji će u veljači navršiti 33 godine, koji danas igra u francuskom Noisy-le-Secu, a koji je činio centarski tandem s Lončarom na SP u Budimpešti 2017. i tadašnjem osvajanju naslova svjetskog prvaka. Kasnije ga je istisnuo Josip Vrlić.

- On se sada vraća u reprezentaciju, obavio sam s njim razgovor. On svojom energijom, radom i profesionalnim osobinama, može puno ponuditi, dati ovoj reprezentaciji.

Što je s Josipom Vrlićem? Naime, ako nema više Lončara koji ima 34, kakvo je stanje onda s Vrlićem koji je i godinu dana stariji, ima 35.

- Planiram uskoro otići u Beograd i ondje razgovarati s Vrlićem. Naime, s tim starijim igračima o njihovom angažmanu, igranju, nastupanju za reprezentaciju volim razgovarati ne putem telefona, već se osobno naći s njima. Uostalom, tako sam razgovarao i s drugim igračima.

image
Maro Joković
OLI SCARFF Afp

Trebat će strpljenja

Što ako neće moći niti Josip Vrlić? Koje je onda rješenje jer tada bismo ostali bez obojice centara iz Tokija, a zasad vraćamo samo jednog, Krapića.

- Ma, mi i nadalje kako pratimo, tako računamo i na ostale i mlađe. Od Luke Lozine (Vouliagmeni), Antonija Duževića (Jadran), mladog Lovre Paparića (Vouliagmeni).

Izbornik Tucak je protekle godinu-dvije, pa tako i uoči odlaska u Tokio, te i nakon Igara širio optimizam glede sastava igrača, pa i smjene generacije, kvalitete, a posljedično svemu rezultata. No, kada se pogleda na papir pa krenemo s nabrajanjem koga sve više nema, samo u odnosu na OI u Tokiju (Bušlje, Joković, Garcia, Lončar, Obradović...), javnost, navijači, svi kojima je stalo do vaterpola i koji su se minulih 10-15 godina veselili nastupima, uspjesima naše vaterpolske vrste, nužno će postaviti prvo pitanje, s blagom dozom skepse, hoćemo li se moći zadržati u vrhu svjetskog vaterpola?

Počev od sljedeće godine koja nosi dva velika natjecanja, Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki i Europsko prvenstvo kojem smo domaćini u Splitu?

- Mi ovo moramo obaviti, a sad što će javnost misliti ili što se pita... Ja donekle stvarno i razumijem i takvo pitanje kod ljudi koji vole sport, prate vaterpolo. Ovo je, međutim, neminovnost. Mi ne možemo ići dalje više s ljudima koji imaju 37-38 godina. Ne ide više. Ne da mi ne možemo, nego niti oni više ne mogu. To je neminovno u svakom sportu, međutim nisam pesimističan ili da mislim da nam slijedi ne znam... debakl. Trebat će jasno vremena malo i strpljenja da se to posloži. Neke igrače već imamo od ranije, na njih računamo, a sada idemo s priključivanjem novih. Mi ćemo početkom studenog imati okupljanje, 2-3 dana. Sredinom studenog nam je u planu da nam na pripreme dođe i Pro Recco u Zagreb, na 4-5 zajedničkih treninga. Između Božića i Nove godine će u Zagreb doći i talijanska reprezentacija. Početkom 2022., od 3. do 5. siječnja je plan otići u Srbiju na sparing s njihovom reprezentacijom. Dakle, imat ćemo ipak nešto vremena, prilika za uigravanje te nove momčadi, što prije, što bolje, što više. Nemam razloga za pesimizam, čeka nas samo puno rada. Imaju slično stanje i mnoge druge reprezentacije, od Srbije do Mađarske, makar posvetimo se mi samo nama. Moramo napraviti neki zaokret, došli smo do kraja jednog olimpijskog ciklusa koji, nažalost, nije rezultirao medaljom - veli Tucak.

image
Luka Lončar
ATTILA KISBENEDEK Afp

Da, bit će teško, ali...

- Ponavljam opet, to nam je bio neuspjeh, ali izuzev neuspjeha u smislu neosvajanja medalje u Tokiju, mi smo i dalje u svjetskom vrhu. Kako god to tko shvatio, protumačio, ali to je činjenica. Naime, u tom olimpijskom ciklusu koji je počeo nakon 2016., mi smo bili svjetski prvaci 2017., osvojili broncu na Europskom prvenstvu 2018., pa svjetsku broncu 2019. Uzmimo u obzir Srbiju koja od 2017. nije osvojila medalju na SP, koja nije osvojila, kao ni mi, medalju ni na EP 2020. Istina, osvojili su onu najbitniju, olimpijsko zlato 2021. Da ne spominjem Talijane, Crnu Goru... Evo, sad je po nekima Crna Gora sjajna, velika i uspješna, a u cijelom olimpijskom ciklusu je osvojila jednu medalju. Broncu u Budimpešti 2020., na EP. Sad su oni uspješni, a mi smo neuspješni! Pa, nije baš tako. Pogledajmo brojke. Ili ne znam, Mađari koji su od četiri velika natjecanja, čak dva igrali kod kuće, SP 2017. i EP 2020. Pritom su izgubili od nas finale SP 2017., ali izgubili od nas i za broncu na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu 2019. To su činjenice koje ne može nitko osporiti. Da će biti teško, bit će. Čeka nas sigurno naporan ciklus, ali sada priliku dobivaju mlade snage koje su inače već i bile tu, oni su praćeni, sudjelovali su oni svi u radu seniorske reprezentacije, bili na širem popisu.

Kreće novo poglavlje

Na koje mlade računate?

- Rino Burić, Marko Žuvela, Franko Lazić. To su momci koji moraju dobiti priliku, a koji svojim igrama u svojim klubovima to zaslužuju. Uz ove koji će ostati (Fatović, Bukić, Vukičević, Bijač, Marcelić, Macan...), pa onda i onog koji nam dolazi, mislim na Konstantina Harkova. To su sve igrači koji igraju značajne uloge u svojim klubovima, igraju i Ligu prvaka.

Računate li i na Jerka Marinića Kragića iz Jadrana koji svojim igrama u zadnje vrijeme skreće pozornost na sebe?

- Da, na njega računam. Marinić Kragić ima 30, dakle nije jedan iz plejade baš mladih ili jako mladih, ali to je igrač kojeg ja pratim od 2008., iz juniorske reprezentacije još. Momak koji svojim igrama definitivno zaslužuje da ga se prati. On je danas jedan od glavnih igrača u Jadranu. On zaslužuje biti u kadru reprezentativaca, a hoće li se izboriti, to će se vidjeti kroz pripreme.

Generacija do dvije koji su činili, tvorili zlatnu epohu hrvatskog vaterpola su za nama. Hrvatski vaterpolo, jedan od apsolutno najtrofejnijih sportova u nas, na reprezentativnom i klupskom planu, otvara novo poglavlje. Počinje nova era, a kako će, kojim bojama ona biti orisana, to je sada na izborniku Tucku, novim mu pomoćnicima i nekoj novoj generaciji igrača pod nacionalnim kapicama.

image
Ivica Tucak s igračima
JOAN VALLS Nurphoto Via Afp

Prvi Tuckov pomoćnik bit će Bajić

Upotpunjenje slike o redizajniranim Barakudama ne očituje se samo u svlačionici odnosno momčadi, već i u stručnom stožeru. Nešto što se također moglo očekivati budući da su pri Tuckovi pomoćnici na klupama jakih momčadi, vrlo ozbiljnih i ne baš jeftinih klupskih projekata.

- U stručnom stožeru više nema Sandra Sukna i Mile Smodlake. Prvi i osnovni razlog su njihove obveze u klubovima koji igraju Ligu prvaka (Pro Recco odnosno Jadran). Jednostavno, njihove obveze su ondje vrlo velike, a sezona iznimno dugačka, zahtjevna i složena. Naime, mi ove sezone imamo i SP u Japanu i EP u Splitu. Zbog SP će se klupska sezona i prekinuti u proljeće, pa kasnije nastaviti. Nema kluba, s velikim ambicijama, a to sigurno jesu i Pro Recco, prvak Europe i splitski Jadran, koji bi samo tako olako dopustio svojem prvom treneru da svako malo izostaje iz kluba, na duže vrijeme, a zbog rada u reprezentaciji. To je jasno kao dan - objasnio je Tucak i naveo nove ljude u stožeru.

- Prvi moj suradnik će biti Zoran Bajić jer će imati nešto manje obveza s Mladosti nego dvojac koji je bio dosad.

Nije to jedina promjena u stožeru.

- U rad s vratarima mi je želja uključiti i Franu Vićana i Renca Posinkovića. To će biti jedan novitet jer ne samo da će biti treneri vratara, nego će i sjediti sa mnom na klupi tijekom utakmica. Baš u ulozi trenera vratara, te će imati značajnu ulogu baš za vrijeme utakmica, u time-outu, u komunikaciji s vratarima. To dosad nismo imali. U Tokiju sam baš u jednom razgovoru s Veniom Losertom, koji radi s egipatskom rukometnom reprezentacijom rekao kako je on taj, a ne izbornik reprezentacije, koji određuje tko brani, on je taj koji mijenja vratara i to se uopće ne tiče izbornika. Taj segment. Mislim da je to dobro i da je to smjer u kojem mora ići i vaterpolo, sport koji je sličan vaterpolu. To ću sigurno napraviti. Hoće li trener vratara biti Vićan ili Posinković, to ćemo još vidjeti iz njihovih obveza koje imaju. Uključit ću sigurno u rad reprezentacije i Juru Marelju (trener Solarisa, op. a.) za jedan dio priprema. Ostaje svakako i Pero Kuterovac kao kondicijski trener, Damir Luketić fizioterapeut.

Tokio je bio veliko upozorenje

Ovakve velike izmjene u momčadi nužno će zahtijevati i drukčiji koncept, odnosno izvjesnu promjenu načina igre.

- Jasno, bit će dosta izmjena u odnosu na ranije. Naravno, oni koji ostaju oni znaju svoje uloge u momčadi, a oni koji dolaze trebaju pronaći svoje mjesto. Olakotna je okolnost što su svi oni već sudjelovali u radu reprezentacije, nije im to ništa potpuno novo. Od onoga što će se od njih tražiti, od ponašanja, reda u reprezentaciji, igre. Nemamo nikakvog razloga za pesimizam. Trebat će strpljenja, to svakako. Nemojmo očekivati da će sve odmah “klapati” sjajno, ali smjena generacija je neophodna i tu nema nikakve dvojbe. Došli smo do kraja jednog ciklusa. Jesmo li mogli neke promjene učiniti i ranije, to ostaje na meni. Makar, neke drastične i velike sigurno da nismo mogli, ni trebali. Neuspjeh u Tokiju zato jer nismo osvojili medalju ne smije biti “kraj svijeta”. Ondje je jedna Španjolska završila četvrta, mjesto samo iznad nas, a igrali su turnir do zadnje dvije utakmice sjajno. Pa, eto, ni oni ne doživljavaju to kao smak svijeta, pa ne bismo trebali ni mi. Ne zatvaramo oči, ne guramo glavu u pijesak. Ne, znamo mi naše probleme, imamo puno toga za raditi i to ja znam, ali jedno je reprezentacija. Ono što za kraj moram reći, mi moramo napraviti sve, kao država, kao društvo, da se pomogne klubovima. Ne samo vaterpolskim, već svim drugim kolektivnim sportovima jer bez toga mi nećemo napraviti nikakav napredak. Kako pomoći, na koji način, ne znam jer netko drugi je stručniji, zna valjda bolje. Međutim, prve, seniorske momčadi su uvijek ogledalo cijelog rada i stanja u nekom klubu. Ako je sada u mnogim prvim momčadima, kada o vaterpolu govorimo, stanje ne loše, ne na rubu katastrofe već jedva preživljavaju, možemo tek zamisliti kakvo je stanje u mlađim kategorijama. I kakvi će nam onda igrači i koji igrači iz takvog sustava dolaziti. Tokio je bio definitivno upozorenje, kako nama u vaterpolu kao jedinom momčadskom sportu koji je ondje i bio, a da ne govorimo o rukometu, košarci, odbojci koji nisu tamo ni došli. Bez jakih klubova, bez jake lige, bez jakog rada u mlađim uzrastima, upast ćemo, nažalost, u veliku i duboku rupu iz koje ćemo se teško izvući - zaključio je izbornik hrvatskih vaterpolista Ivica Tucak.

To je već otvaranje neke druge teme, a glede vaterpola i Barakuda... Ostajemo pri onome iz uvoda.

Odlazak generacije iznad 34

Kako bismo malo zornije dočarali, u pogledu godišta igrača koji su ove kalendarskog ljeta okončali svoju reprezentativnu karijeru, donosimo pregled Barakuda koje više nećemo gledati pod hrvatskim stijegom (još je dvojben samo J. Vrlić) s datumima njihovog rođenja.

Odreda se radi o igračima koji su prešli 34, većina njih i 35 godina. Sada je još malo jasnije zašto je Hrvatska na olimpijskom turniru u Tokiju bila i najstarija momčad na turniru. Ući u novi olimpijski ciklus s tolikim brojem igrača s “lijepim godinama”, ne bi bilo baš idealno.

DEFINITIVNI KRAJ

Andro Bušlje (4. siječnja 1986.)

Luka Lončar (26. lipnja 1987.)

Maro Joković (1. listopada 1987.)

RANIJE OTIŠLI

Xavi Garcia (5. siječnja 1984.)

Paulo Obradović (9. ožujka 1986.)

DVOJBEN

Josip Vrlić (25. travnja 1986.)

Linker
15. travanj 2024 13:51