Nikola Jakšić u dvoboju s Josipom Vrlićem

 Usa Today Network/DDP Usa/Profimedia
SUKOB ZBOG KAPETANA

Velike svađe u srpskom vaterpolu, pale su žestoke kritike: ‘To ne dopuštam nikome, pa ni izborniku‘

Napeti odnosi u srbijanskom vaterpolu odražavaju se na stanje oko njihove nacionalne vrste
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. ožujak 2023. 16:06

Vjerojatno niste čuli za kraticu - SVS. Ona ne označava mazivo za kočnice, nije riječ ni o vrsti raketnog oružja zapadnog podrijetla koje se šalje u Ukrajinu, a nije ni prehrambena industrija u pitanju. Kratica SVS znači - srbijanske vaterpolske svađe.

U istočnom susjedstvu se malo polariziralo stanje u vaterpolu, jednom od njihovih najtrofejnijih sportova. Počelo je s odlukom jednog kluba, koji je pritom prvak države, doprvak Europe i najmoćniji u Srbiji (Novi Beograd) da ne pusti svojeg igrača u reprezentaciju na pripreme i turnir Svjetskog kupa. Bilo bi dovoljno skandalozno da se radi i o stranom igraču, ali je vrlo čudno, raritetno kada se radi o domaćem igraču koji je k tomu - kapetan srbijanske reprezentacije.

O Nikoli Jakšiću je riječ. Opravdanje kluba je da je Jakšić nakon niza dugotrajnih ozljeda (što je točno) nedovoljno oporavljen (iako je u zadnjih tjedan-dva odigrao četiri vrlo jake utakmice, pa i derbi Lige prvaka) i da će bolju zdravstvenu skrb imati u klubu nego u reprezentaciji. Što je samo po sebi zanimljiva poruka koja bi trebala sugerirati da tamošnji nacionalni savez loše radi, nema dobru zdravstvenu službu itd.

Na ovo je nakon prvih dan-dva šutnje iz Saveza, ipak nešto progovorio, očekivano oštrije novi izbornik Uroš Stevanović.

- Jakšić je kapetan nove generacije reprezentacije Srbije, ali ga Novi Beograd nije pustio na pripreme. Mislim da je ovo presedan i do sada neviđeno u srpskom vaterpolu. Klub jednostavno ne može zabraniti igraču da se odazove pozivu u reprezentaciju. Klub je obvezan pustiti ga - rekao je izbornik Stevanović na konferenciji za novinare uoči turnira Svjetskog kupa u Podgorici, na kojem Srbija nastupa.

Uroš Stevanović je nastavio i dalje.

- Dopis koji je Novi Beograd poslao u Savez u kome se navodi da nije u zadovoljavajućoj formi ni ne želim komentirati, jer je igrao prošlog vikenda tri utakmice u roku od 48 sati na turniru Premier lige i prošli utorak utakmicu Lige prvaka za razliku od njegovog klupskog suigrača Đorđa Vučinića kome su treninzi u reprezentaciji prvi poslije dva tjedna pauze zbog bolesti. Vaterpolo u Srbiji se prvi put susreće s ovakvim stvarima i siguran sam da će Savez zaštititi kult reprezentacije. Očekujem Jakšića u Podgorici - reče Stevanović.

Srbi već jesu u Podgorici, ali Jakšića ondje nema. Što je bilo za očekivati nakon žestoke reakcije njegovog kluba, Novog Beograda.

- Da ne bi bilo nedoumica, Jakšić ostaje u klubu jer sam ja tako rekao, odlučio - odrješito će na svojoj pak press konferenciji Živko Gocić, nekoć reprezentativac, sada trener Novog Beograda. Pa je nastavio...

- Jakšić se ozlijedio još u četvrtfinalu SP u Budimpešti prošle godine, protiv Hrvatske (14:12 za Hrvatsku, op. a.). Od tada vuče jednu ozljedu, pa je uslijedila druga. Ove sezone od 39 utakmica našeg kluba, Jakšić je igrao samo 18 - veli Gocić i nastavlja.

- Kada se dogodila druga njegova ozljeda nitko iz Vaterpolskog saveza Srbije, niti izbornik Uroš Stevanović, moj poštovani kolega i prijatelj, me nije pitao za stanje Jakšića, niti stanje ostalih igrača. Još jednom ću ponoviti ono što je najbitnije. Odluka da Jakšić propusti ovu reprezentativnu akciju je moja, donesena u dogovoru s mojim stručnim stožerom i direktorom kluba, te samo i isključivo za Nikolino dobro. Nikola je fizički nespreman i kao takav sklon je ozljedama.

Onda je Živko Gocić krenuo i još malo oštrije.

- Također, ja ne mogu dopustiti da se klub čiji sam trener, a samim tim i ja osobno, dovede na bilo koji način u negativan kontekst kada je u pitanju vaterpolo u Srbiji ili naša reprezentacija. To ne dopuštam nikom, pa ni izborniku Stevanoviću. Ja sam Živko Gocić, i skoro 20 godina sam proveo u Vaterpolskom savezu Srbije od kadetske pa do seniorske reprezentacije, koju sam kao kapetan predvodio dugo godina i osvojio mnoge medalje.

Nije to ništa jer je i direktor Novog Beograda, također nekoć reprezentativac, bivši vratar Slobodan Soro javio s porukom.

- Jakšić u reprezentaciji nije odgovarajuće liječen, dana mu je kriva terapija, sve dok klub nije intervenirao i pronašao mu pravog liječnika. Ne mogu pronaći pravu riječ kako je izbornik Stevanović mogao izjednačiti gripu Đorđa Vučinića koja je trajala 5-6 dana i posljednju ozljedu Nikole Jakšića koja ga je 27 dana udaljila od bazena. Za mene je to samo maliciozna usporedba ili apsolutno neznanje i amaterizam izbornika Stevanovića, da su gripa i odvojena tetiva od mišića jedno te isto.

Ovo su samo oni malo sočniji detalji, jer bilo je tu još priča i oko drugih igrača poput Marka Radulovića koji je iznenadno prešao u Novi Beograd iz Radničkog iz Kragujevca kojeg inače trenira baš... izbornik Stevanović. Rekosmo - SVS ili srbijanske vaterpolske svađe.

Linker
25. travanj 2024 11:48