Mađarska je osvojila SP ove godine i tako osigurala OI u Parizu

 ALBERT TEN HOVE/ORANGE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Albert Ten Hove/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia
ZANIMLJIVA ODLUKA

Veliki favoriti odlučili eksperimentirati uoči dolaska u Hrvatsku: Nedostaje im šest najboljih igrača

Mađarska je već osigurala nastup na Olimpijskom igrama pa je izbornik Zsolt Varga pomladio momčad za EP
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. prosinac 2023. 12:39

Mađarski vaterpolski izbornik Zsolt Varga odredio je sastav za Europsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku, a momčad je bitno oslabljena u odnosu na sastav koji je ljetos u Fukuoki osvojio naslov svjetskog prvaka. Ovo je poprilično predvidljiva odluka mađarskog stožera iz više razloga.

Naši sjeverni susjedi su naime zlatom iz Fukuoke osigurali nastup na OI u Parizu, te su onda u "suludo" zgusnutom kalendaru natjecanja za 2024. godinu s tri velika turnira u 7 mjeseci (EP, SP i OI), odlučili ne forsirati na EP u Hrvatskoj, već se radije orijentirati na Svjetsko prvenstvo u Dohi koje će se igrati početkom veljače već 2024. odnosno tek dva tjedna nakon okončanja EP u Dubrovniku i Zagrebu.

Stoga će Mađarska u našu zemlju doći bez - Denesa Varge, njihovog ponajboljeg igrača i lidera; Martona Vamosa, ubojite ljevice i jednog od najboljih igrača svijetu na tom mjestu; Szilarda Jansika koji je na EP u Splitu 2022. proglašen za MVP prvenstva; Gerga Zalankija, po mišljenju mnogi, pa tako i našeg trenera Sandra Sukna, trenutačno najboljeg igrača na svijetu; Krisztiana Manhercza, ubojitog napadača kojeg pamtimo po čak 7 golova koje je dao Barakudama u četvrtfinalu OI u Tokiju; te prvog vratara, odličnog čuvara mreže Ferencvarosa Some Vogela. Praktički, prva momčad. Međutim, ne treba se time unaprijed i pretjerano veseliti. Oni mlađi, igrači iz "drugog ešalona" će se itekako potruditi nametnuti izborniku Zsoltu Vargi jer svatko bi sad želio u Pariz. A Mađari imaju sjajne mlade igrače, imaju se čime dičiti.

Na EP u Hrvatsku će tako - vratari: Mark Banyai (Szolnok), Viktor Gyapjas (BVSC) od kojih će Gyapjas vjerojatno biti prvi čuvar mreže; te Gergely Burian (Vasas), Gergo Fekete (Ferencvaros), Balazs Harai (OSC), Peter Kovacs (BVSC), Erik Molnar, Adam Nagy, Zoltan Pohl, Vendel Vigvari, Vince Varga (svi iz Ferencvarosa), Zsombor Szeghalmi (Szolnok), David Tatrai (BVSC), Vince Vigvari (OSC), Zsombor Vismeg (Szolnok).

Mađarska je na EP 2024. u skupini B koja se igra u Zagrebu, u društvu Grčke, Italije i Gruzije.

Linker
07. svibanj 2024 09:30