Vratar Bayerna Manuel Neuer i Nikša Dobud
UGLEDNO IME

Veliki povratak u hrvatsku reprezentaciju! Izbornik vraća otpisanu legendu, ali pojavio se novi problem

Ivica Tucak pojasnio je novi odabir 19-ice igrača za pripreme i turnir u Zagrebu, a posebno jedno ime
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. listopad 2020. 12:19

Nakon malo više od dva mjeseca iznova se okupljaju Barakude. U četvrtak, 22. ovog mjeseca u Zagrebu počinju kratke, četverodnevne pripreme nakon kojih od sljedećeg ponedjeljka do srijede, 26. do 28. listopada na bazenu uz Savu slijedi međudržavni turnir HEP kup. Izbornik Tucak je tim povodom objavio popis od 19 igrača koje očekuje na pripremama. Istini za volju, upitno je hoće li baš svi igrači koji su u inozemstvu uspjeti i doći. Razlozi su jako dobro znani, ali jedno ime svejedno upada u oči.

Na popisu je naime Nikša Dobud. Centar koji je danas u talijanskom prvaku Pro Reccu, a koji je posljednji puta za Hrvatsku igrao u ožujku 2015. Dobud se vratio vaterpolu pjoš prošle godine, nakon četiri godine izbivanja zbog kazne izrečene od strane svjetske antidopingške agencije. Ne zbog dopinga, već zato što nije bio dostupan za novo testiranje.

image
Nikša Dobud
PEDJA MILOSAVLJEVIC


- Ja sam uvijek isticao da se niti jednog igrača nisam i ne odričem se. Prateći Nikšu, a imajući u vidu njegove kvalitete, želju za povratkom u našu momčad, Dobud se i vraća u hrvatsku reprezentaciju - u startu će izbornik Tucak, uz vrlo jasni naglasak.


- Dobud se vraća u ulozi konkurenta za mjesto u momčadi. Nikši Dobudu nije ništa obećano, Nikša Dobud nema nikakvo jamstvo za nastup i to želim javno i jasno naglasiti. On ima želju, mislim da po kvaliteti on i zaslužuje mjesto među nama. U ovom trenutku su međutim na mjestu centra i Lončar i Vrlić u prednosti, zbog onoga što su dali u posljednje četiri godine, ali isto tako niti to njima ne jamči trajno mjesto. Ma mislim, nema jamstva za nikoga jer svatko mjesto u reprezentaciji može izboriti samo kvalitetom. Moja je želja da hrvatska reprezentacija bude što je moguće bolja. Mislim da nam Nikša može pomoći u konkurenciji na 2 metra, vidjet ćemo i za kakav ćemo se koncept igre opredijeliti, te zato nek je samo Nikše nama tu.


Apsolutno za pozdraviti, osim što je cijeli Pro Recco, a to znači Dobud kao i Bijač u samoizolaciji. Oni jesu na popisu, ali dolaze li?
- To sam ostavio Uredu HVS-a, odnosno Perici Bukiću koji ima dobre odnose s Maurizijom Felugom, predsjednikom Pro Recca da pokušaju razriješiti. U Italiji je specifično stanje, prvenstvo je i prekinuto - podsjeća Tucak.


Kako sada stvari stoje, maleni su izgledi da će Bijač i Dobud dobiti dopuštenje za dolazak u Zagreb, iako ovo korona-doba nas je morala na barem jednu stvar naviknuti - iznenađenja su uvijek moguća. Posvetimo se onima koji nisu na popisu. Prije svega, zamjenik kapetana Maro Joković, iako se njega nameće odgovor sam po sebi.


- S Marom sam razgovarao, poznato je da je bio pozitivan na koronavirus, te je zasad još uvijek, nekoliko dana u karanteni i zato ga logično nisam ni zvao - veli izbornik Tucak.


Nema također niti braniča Marka Macana i centra Luke Lozine, a uostalom ni Andrije Bašića.
- Preskočeni su samo za ovu akciju, ali itekako računam na obojicu, ostaju u najužem krugu. Lozina je u Vouliagmeniju, a u Grčkoj je stanje kao i u cijeloj Europi komplicirano što se korone tiče. Isto vrijedi za Bašića koji je u istom klubu s Lozinom. S Macanom sam isto razgovarao, on je u Waspo Hannoveru. Njemačka samo ima sada neka pravila glede Covida čim se prelazi granica. Velim, igrači koji su vani, nastojali smo ako baš nije neophodno spriječiti ta putovanja koja uvijek nose neki rizik, ali da svi navedeni itekako konkuriraju i dalje za reprezentaciju, nije upitno. Uostalom, kada smo kod igrača iz inozemstva, pitanje je i hoće li Ante Vukičević iz Marseillea moći doći iz Francuske. Zato uostalom i imamo 19 igrača na ovom popisu.


Postoji međutim i jedno uvjetno rečeno novo ime, Zvonimir Butić iz splitskog Jadrana...
- Pratim ga intenzivnije, ozbiljno već godinu dana i taj je dečko zaista iskazao potencijal koji zaslužuje širi popis. Želim ga probati na pripremama. Vidjet ću koliko ću mu minutažu dati, budući da ćemo na turniru imati ipak samo dvije, a ne tri utakmice. Butić je jedan od igrača koji ima izuzetan potencijal za budućnost, te ako ovako nastavi, Zvonimir Butić će sigurno biti član naše reprezentacije i ubuduće.

Barakude u Zagrebu

VRATARI
1. Marko Bijač (Pro Recco)
2. Ivan Marcelić (Mladost)
3. Toni Popadić (Jug AO)
4. Marin Šparada (Solaris)

CENTRI
5. Luka Lončar (Jug AO)
6. Josip Vrlić (Mladost)
7. Nikša Dobud (Pro Recco)

BRANIČI
8. Andro Bušlje (Mladost)
9. Ivan Buljubašić (Trieste)
10. Rino Burić (Jadran)
11. Hrvoje Benić (Jug AO)

NAPADAČI
12. Luka Bukić (Mladost)
13. Ante Vukičević (Marseille)
14. Loren Fatović (Jug AO)
15. Franko Lazić (Mladost)
16. Xavi Garcia (Jug AO)
17. Lovre Miloš (Mladost)
18. Ante Visković (Mladost)
19. Zvonimir Butić (Jadran)

Talijani otkazali nastup na HEP kupu

Talijanska vaterpolska vrsta otkazala je dolazak na turnir HEP kup u Zagrebu. Izbornik Campagna i vodstvo Saveza je uistinu imalo veliku volju doći i nastupati na turniru, međutim razvojem epidemiološkog stanja u Italiji zadnjih tjedana, privremenom obustavom njihovog prvenstva (navodno do 7. studenoga), te s velikim brojem zaraženih igrača po klubovima uslijed čega bi imali i problema sa sastavljanjem svoje izabrane vrste, ovakav je epilog bio u biti i sasvim očekivan.

Tako će dakle na HEP kupu u Zagrebu nastupati tri reprezentacije - Hrvatska, SAD i Crna Gora. (dba)

Linker
24. travanj 2024 17:24