Vladimir Dugandžić/Cropix
ČEKA SE ODLUKA

Veliki problemi zbog rata, pitanje je hoće li Hrvatska uopće braniti europski naslov iz Splita

Rat Izraela i Palestine ugrožava održavanje Europskog prvenstva u vaterpolu planiranog od 3. do 16. siječnja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. listopad 2023. 19:13

Iznenadni - ako na Bliskom istoku može biti išta nenadano - rat Izraela i Palestine koji je počeo prošle subote masovnim napadom Hamasovih militanata, u stvarnosti terorista, na Izrael primarno je izazvao silnu količinu krvi i suza. Kojima se baš ne nazire kraj. Međutim, na ovom mjestu nećemo o geopolitičkim silnicama, razlozima zatajenja cjelokupnog izraelskog sustava domovinske sigurnosti ili tko stoji iza Hamasovog napada, kome to ide u korist... Zadržat ćemo se samo na sportu i onome što sa sportskog gledišta znači aktualan rat.

WA očekuje brzi kraj rata

Još u subotu, prvog dana napada, izraelske su vlasti do daljnjega odgodile sva sportska natjecanja u zemlji. Posve logično, u skladu s proglašenim stanjem rata i suvišno je obrazlagati zašto ovakva odluka. Međutim, pogledamo li samo malo, koji mjesec unaprijed, tada je održavanje jednog velikog natjecanja pod znakom pitanja.

U prvim danima sljedeće godine, 3. siječnja 2024. u izraelskom gradu Netanyi trebalo bi početi seniorsko Europsko prvenstvo u vaterpolu. Do tada je još nešto manje od tri mjeseca, dok rat bjesni i u ovom se trenutku čini da je tek počeo. Istina da nas povijest uči da su mnogi ratovi ondje čak bili i vrlo kratki, te se brojali u danima. Recimo, prije dvije godine su Izrael i upravo Hamas vodili rat 10 dana, ali taj sukob nije bio ni približno ovakvog intenziteta kao danas. Upravo nam se zato ta vremenska odrednica da bi vaterpolsko EP trebalo početi za tri mjeseca, čini kao da je to gotovo pa sutra. Razložno se je onda zapitati, hoće li biti EP u Netanyji? Posebno još, hoće li ga biti u siječnju 2024. godine?

Kako doznajemo iz European Aquaticsa (bivši LEN), u vrhu te organizacije bi mogli, pa i trebali, nadolazećih dana donijeti stav, ako ne i odluku.

Zasad, kako neslužbeno doznajemo, prevladava mišljenje u European Aquaticsu da rat neće biti dugotrajan, da bi mogao skoro završiti, te u tom slučaju ne bi bilo potrebe za odgodom. Osobno skromno mišljenje je da bi ovo ipak moglo potrajati malo duže.

Ne baš kao rat u Ukrajini, ali da će sve biti okončano za koji dan... Teško. Osim toga, sve kada bi tako i bilo, legitimno je postaviti pitanje opće sigurnosti u državi koja je “do prije koji dan bila u krvavom ratu”.

Prekasno za izmještanje

Govorimo ipak o velikom natjecanju koje traje dva tjedna, dok okuplja ukupno 32 reprezentacije (po 16 muških i ženskih). To je oko 640 sportašica, sportaša i članova stožera. Pribrojimo li tu suce, opunomoćenike, kontrolore, novinare, fotoreportere i televizijske ekipe, dolazimo do brojke od tisuću ljudi. Bez domaćih volontera.

Neslužbeno, postoji opcija odgode Europskog prvenstva u vaterpolu, ali iza OI u Parizu jer jednostavno drugog termina u ovoj godini više nema. No i tu postoji “kvaka”. Europsko prvenstvo planirano za Netanyju u siječnju 2024. je ujedno kvalifikacijsko za SP u Dohi koje će se održati mjesec dana kasnije, već u veljači 2024.

Nije ni to sve. Planirano je da pobjednik EP u Netanyi u siječnju ujedno izbori nastup na Igrama u Parizu. Glede potonjeg, možda netko pomisli kako bi se to moglo elegantno riješiti tako da - ukoliko ne bude EP u siječnju - posljednji prvak Europe automatski stekne pravo nastupa na Igrama. Sjećate se vjerojatno tko je bio prvak Europe u Spaladium Areni.

Ipak, mislimo da za ovakvu opciju, ma koliko bi ona nama išla na ruku, ima najmanje šanse.

Ukoliko bi otpalo odigravanje vaterpolskog EP u siječnju, tada bi se nužno morale odigrati nekakve kvalifikacije. Kako za SP u Dohu jer Europa još ni izdaleka nije popunila sva mjesta za Katar, tako bi na neki način valjalo odrediti i jednog putnika za Pariz.

Izmještanje Europskog prvenstva u siječnju 2024. iz Netanyje u neki drugi grad i državu?

Bojimo se da je sada premalo vremena za tako što, čak i za Budimpeštu. U svakom slučaju, European Aquatics bi trebao uskoro donijeti odluku jer vrijeme protječe, 3. siječnja 2024. se bliži, dok je vaterpolski kalendar neviđeno zgusnut. Ako ništa drugo, sportaši/sportašice i njihovi treneri zaslužuju znati na čemu su.

Linker
07. rujan 2024 23:30