TOM DUBRAVEC/CROPIX
VATERPOLSKI SPEKTAKL

VIDEO/FOTO: Predstavljeni logo i slogan Europskog prvenstva koje će se iduće godine održati u Hrvatskoj

Nadahnuće za službeni logotip izvorište nalazi u tradicionalnom hrvatskom pleteru
Piše: HVSObjavljeno: 07. prosinac 2023. 11:42

Manje od mjesec dana preostalo je do Europskog vaterpolskog prvenstva u našoj zemlji, a tim povodom organizatori iz Hrvatskog vaterpolskog saveza predstavili su službeni logo i slogan, javlja službena stranica HVS-a.

Prvi put u povijesti dva uzastopna europska vaterpolska prvenstva održat će se u istoj državi, a nakon fantastičnog izdanja u Splitu 2022. godine, od 4. do 16. siječnja 2024., domaćini su ovoga puta dva grada – Dubrovnik i Zagreb.

Svjesni da je prethodno izdanje u Splitu podiglo najvišu moguću ljestvicu, dizajnom logotipa i vizualnim identitetom pokušan je pratiti isti standard. Gradovi domaćini, te Republika Hrvatska, predstavljeni su specifičnim simbolima i motivima kojima se isprepliće kulturalno naslijeđe sa vaterpolom. Nadahnuće za službeni logotip izvorište nalazi u tradicionalnom hrvatskom pleteru. Znan i kao troplet, to je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi, te je dio umjetnosti, tradicije i običaja hrvatskoga naroda. Konture pletera ujedno se odražavaju u valovima ili vodi kao integralnom dijelu vaterpola. Kombinirane s konturama vaterpolista kao sekundarnim motivom, dobiven je snažan vizualni prikaz domaćina prvenstva i samog sporta.

Motiv vode i valova u pleteru odražava se i u samom sloganu "Waves of Unity" (Valovi jedinstva). Vaterpolo je oduvijek njegovao jedinstvenu povezanost među svim njegovim dionicima. To nije samo sport, već kulturni fenomen koji oblikuje karakter, usađujući vrijednosti timskog rada, otpornosti i ponosa, stavljajući kolektivni identitet ispred individualnih razlika. Motivirani razlogom zbog kojeg je prvenstvo ponovno stiglo u Hrvatsku, slogan simbolizira povezanost svih sudionika - igrača, gledatelja, volontera, gostiju iz svih dijelova Europe, novih generacija. Povezujući raznoliku skupinu pojedinaca oko zajedničke strasti prema vaterpolu, poslana je i snažna poruka solidarnosti.

Linker
14. srpanj 2024 13:42