MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SPECIJALNI UVOD

VIDEO Pogledajte kako su Barakude najavile početak pohoda na olimpijsko odličje: ‘Momci, idemo na posao!‘

Hrvatsku predvodi čovjek koji je s reprezentacijom u 17 godina osvojio nevjerojatne 22 medalje!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2021. 19:27

U nedjelju od 12.50 sati, dok se u nas u Europi objeduje, na Dalekom istoku će Barakudama biti servirani - Kazahstanci! Doista, to bi trebao biti ne samo prvi nego i najlakši “zalogaj” na olimpijskom jelovniku Hrvata.

Momčad koja baš ni po čemu, uz dužno uvažavanje, ne bi smjela, pa ni mogla stvarati probleme hrvatskim vaterpolistima. Istini za volju, sjećamo se jednom (dosta davno) smo se baš s Kazahstanom mučili. na Igrama u Ateni 2004. kada je na koncu završilo tek 5:4 za nas, ali... tempi pasati. Druga su sad vremena.

Promo video naše vaterpolske reprezentacije, autori Ivan i Marina Buljubašić:

U osvit predstojećeg natjecanja, a onda još k tomu i najvećeg, ima logike razgovor pred prvu utakmicu obaviti s... najvećim. Ili u najmanju ruku, jednim od najvećih. Mislimo na njegovu dugovječnost, značaj, rolu koju ima, ugled koji je stekao u ovom sportu. U svemu tomu, Andro Bušlje je istinski velikan. Jasno, i kapetan hrvatske vaterpolske vrste.

Sedam medalja u nizu

U svjetskim razmjerima on drži fantastičan rekord. Jedini je vaterpolist na planetu koji ima čak 7 medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima. Sedam uzastopnih! Nastupao je inače na osam. Samo jednom (Montreal 2005.) nije kročio na postolje. Bio je četvrti. Upravo od te 2005., on je punih sada 17 godina u seniorskoj vrsti! Svih 17 godina u najboljih 13, štoviše najboljih 7. Udarna postava!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Nije tu sada više u pitanju niti tolika zaslijepljenost sjajem odličja i tolikih uspjeha, trofeja, koliko činjenica da netko toliko dugo traje na najvišoj mogućoj razini. Bez bolesti, bez ozljeda, a što mora svjedočiti samo fantastičnoj mentalnoj snazi, sportskom životu i predanošću onim čime se bavi.

Od godine 2007. kada je krenula velika hrvatska vaterpolska “berba” medalja, Barakude su osvojile 23 kolajne. Bušlje ih je osvojio 22! Nema dalje od toga. On je najtrofejniji igrač kada je u pitanju hrvatska reprezentacija. Najtrofejniji naš vaterpolist u povijesti je Joković (58 medalja), no s Hrvatskom ih Maro ima “samo” 20.

Kapetane, za početak, koje brojke više volite, parne ili neparne?

- Parne!

Odabir koji nas veseli jer Andro ukupno u karijeri, klupskoj i reprezentativnoj, ima dosad 49 medalja. Jubilarka se dakle traži u Tokiju.

- Ha, vidjet ćemo. Nadam se da ćemo svi skupa biti zadovoljni za dva tjedna.

Je li vas slušaju ovi momci koje predvodiš na Igrama?

- Slušaju, bez problema. Ovo je momčad spoj iskustva i mladosti. Ima tu dosta zafrkancije kada treba, ali kada se išće ozbiljnost, onda nema rasprave. No, mi smo izgradili odnos unutar nas, imamo takav pristup da možemo jedan drugome reći sve bez imalo problema i neovisno koliko tko imao godina, medalja, staža u reprezentaciji.

Ocjenjivanje po Tokiju

Kakvu kvalitetu vaterpola očekujete u Tokiju? Svi govore o “čudnim, neobičnim Igrama”, natjecanje koje je na svoj način i produkt vremena u kojem živimo. Hoće li se, može li se to odraziti i na kvalitetu utakmica?

- Mislim da će biti vrlo zanimljiv i dobar turnir, budući da znamo tko je sve ovdje i kakvi su bili rezultati zadnje 2-3 godine i što su te momčadi pružale. Opet, dosta će ovisiti i o načinu suđenja jer se dogodi utakmica s 35 isključenja, a onda druga s 15. To sigurno da može utjecati na zbivanja u bazenu. No, mislim da ćemo svjedočiti vrlo izjednačenom turniru.

image
Andro Bušlje na kvalifikacijskom turniru za OI
MARCEL TER BALS Orange Pictures

Kako procjenjujete sebe, svoju formu? U 36. ste godini, ali po skromnoj procjeni, prošlu ste sezonu odigrali možda čak i najzrelije, najbolje.

- Bila je dobra, daleko od toga. Od početka, pa posebno do kraja i načina na koji je završila s naslovom prvaka Hrvatske u Mladosti. Osobno se osjećam dobro i nadam se da ćemo svi biti i više no dobri na turniru, pa tako onda i ja. Po Tokiju će nas procjenjivati - zaključio je kapetan Barakuda uoči svojih četvrtih OI.

Da, po Tokiju ćemo ih procjenjivati kada je u pitanju 2021., jer Bušlju i još dobar dio njih ocijenili smo već odavno i Tokio ne može bitnije utjecati na ocjenu. Ona je petica ‘ko suza, neovisno što Andro više voli parne brojeve.

Linker
16. travanj 2024 08:34