NEJA MARKIČEVIĆ/Cropix
PRIPREME ZA SP

VIDEO: Tucak otpisao dva igrača, u Kaliforniji će odlučiti s kojom petnestoricom napada svjetsku medalju

"Kakav god da nas ždrijeb čeka, kakav god bio raspored, za otići do kraja moramo pobijediti sve"
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. srpanj 2023. 20:24

Izbornik hrvatske vaterpolske vrste Ivica Tucak odredio je 16 igrača s kojima u ponedjeljak rano ujutro, leti iz Zagreba za Los Angeles gdje će do 11. srpnja sparirati s Amerikancima.

S dosadašnjeg popisa 18 igrača otpala su dvojica. Očekivano treći vratar Mate Anić iz Jadrana te branič Matias Biljaka iz Jug Adriatic osiguranja. Od šesnaestorice koji putuju u Kaliforniju, za desetak će dana otpasti jedan. Naime, za Svjetsko prvenstvo svaka momčad može prijaviti maksimalno 15 igrača, a onda od utakmice do utakmice izbornik bira 13-icu za pojedini susret. Formula je to po kojoj se već igralo prošle godine na SP u Mađarskoj i EP u Zagrebu.

Dužević je ozbiljna opcija

U tom kontekstu, sasvim je jasno da tog još jednog tko će otpasti ne valja tražiti među vratarima jer ih imamo dvojicu i jasno da se ispod te brojke ne ide, pa čak temeljem pravila niti ne smije. Jednako tako, sigurna su i preostala trojica braniča. Drugim riječima “prekobrojnog”, ako je to najprimjereniji izraz, treba tražiti ili među centrima kojih su sada trojica ili vanjskim igračima, njih osmoricom. Mnogi bi pomislili da tog jednog “viška” treba potražiti među centrima jer su ih čak trojica, ali...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/Cropix

Nismo baš sigurni u ispravnost takvog razmišljanja jer napominjemo da Antonio Dužević godinama (26) i reprezentativnim stažem jest najmlađi među centrima Barakuda, ali ima sjajnu sezonu iza sebe. Odigrao je vrlo dobro za Jadran, ali i za Hrvatsku na turniru Svjetskog kupa u Zagrebu, pa i na pripremnim utakmicama. Naš nominalno prvi centarski par, kapetan Krapić (34) i Vrlić (37) ima veće iskustvo, ali i “lijepe” godine, i ne bi ih bilo zgorega ponekad malo i dozirati. To su naša razmišljanja, ali puno više zna, dakako i odlučuje izbornik Tucak.

- Počeli smo pripreme s ukupno 21 igračem, prije Italije su otpali centar Herceg, vanjski Penava i vratar Jurlina, a sada su uoči odlaska u Los Angeles kod kuće ipak ostali vratar Mate Anić i branič Matias Biljaka - započeo je Tucak.

- Od ovih 16 igrača, na Svjetsko prvenstvo će njih 15 koliko je maksimalno i dopušteno. Znate već da je dopušteno za svaku utakmicu mijenjati 13 početnih igrača i to 24 sata prije početka svake utakmice.

Velika utakmica već u 2. kolu

Hrvatska se nalazi u skupini s Argentinom, Mađarskom i domaćinom Japanom. Osvajanje prvog mjesta u skupini jamči izravan odlazak u četvrtfinale. Drugo mjesto značajnije otežava stanje u eliminacijskom dijelu. Naime, tada u osmini finala nas može čekati Španjolska ili Srbija, nije nemoguća niti Crna Gora. U četvrtfinalu pak Grčka ili iznimno neugodna momčad SAD.

- Mi idemo tamo osvojiti odličje, prema tome kakav god da nas ždrijeb čeka, sada i ubuduće, kakav god bio raspored, za otići do kraja, morate pobijediti sve. Da. možda bi bilo lakše da je bilo drukčije. Ono što je dodatna otegotna okolnost je svakako “križanje” sa skupinom u kojoj su Srbija, Crna Gora i Španjolska. Put je težak i takav kakav je, ali idemo s određenim optimizmom, ne skrivajući da imamo kvalitetu. U Mađarskoj smo prošle godine zauzeli četvrto mjesto kad smo tek formirali reprezentaciju. U Splitu smo osvojili europsko zlato, ali smo i u zagrebačkim utakmicama Svjetskog kupa pokazali da imamo itekakvu kvalitetu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/Cropix

Primaran zadatak Barakuda na Svjetskom prvenstvu u Japanu čak i nije samo bilo koje odličje, već se “puca” vrlo visoko, na finale. Nije bez razloga. Naime, iz Fukuoke samo finalisti, zlatni i srebrni osiguravaju već u Japanu mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Čeka nas sad prvo osam dana priprema u Los Angelesu, sparing s Amerikancima, onda 5 dana za aklimatizaciju i glazuru u Japanu. Radili smo dosad doista dobro i to je onaj najteži dio iza nas. Nama će u Fukuoki vrlo važna, prva velika utakmica biti 2. kolo s Mađarima, a onda ćemo vidjeti i znati na čemu smo, što i kako dalje.

Linker
28. travanj 2024 03:50