DAMIR KRAJAC Cropix
OKRŠAJ U GRUŽU

(Za)uvijek derbi: Fatović poziva na opreznost jugaša, Jelača na zajedništvo mladostaša

Na redu je tradicionalno najveći derbi hrvatskog vaterpola u sklopu polufinala doigravanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. ožujak 2023. 15:38

Vaterpolisti Mladosti dobili su Jug Adriatic osiguranje nestvarnih 23:1!? Da, dobro ste pročitali, 22 razlike i nije vijesti ili rezultat iz 1963. godine, nego od prije dva dana! Nekako slutimo da je potrebno objašnjenje. Ovo je rezultat utakmice odigrane u četvrtak u Splitu, u skupini završnog turnira PH za Nade (uzrast do 12 godina).

No, kad djeca porastu... Pustite, polako sa zaključcima. U seniorskom uzrastu, prije malo više od mjesec dana (25. veljače), Mladost je u Gružu 12. kolu Premier lige svladala Jug Adriatic osiguranje 18:12! Dobro, pamtimo i finale PH prije tri godine, kada su jugaši svladali mladostaše 19:3. Tako da prognozirati ponekad susrete Gospara i Žabaca i napisati da netko "sigurno pobjeđuje", zna biti i malo riskantno.

Nije slučajnost

- Pa, mislim da tih 18:12, a bilo je i 18:10 u Gružu, protiv Juga ne znam tko je baš napravio. Ni najbolje generacije Mladosti u povijesti, ali ni najjači klubovi današnjice tipa Pro Recca. Nije baš bljesak, iako znam da su se neke okolnosti tamo tada spojile, ali ipak... Mislim da nije baš bila ni slučajnost, kako neki misle - veli kapetan mladostaša Marko Jelača.

Njegov kolega na suprotnoj strani, kapetan jugaša Loren Fatović prisjeća se te utakmice, ali i u kontekstu da im je možda malo i pomogla za Final Four Premier lige

- Normalno je pozivati se sada na opreznost nakon te utakmice, ali naša predstava tada nije bila ni blizu prave vrijednosti i snage. Ali, na koncu taj poraz je nama tada malo i dobrodošao jer smo onda na Final Fouru morali igrati prvu utakmicu protiv najjačeg, protiv Novog Beograda. Važno zato jer smo, to sam rekao i nakon Mladosti, da više šanse imamo s Novim Beogradom u prvoj utakmici, dok imamo više snage. Znamo kolika je njihova širina i da su mnogi realno prije Novog Beograda njima davali 95, nama samo 5 posto šansi. Tako da je taj poraz od Mladosti prije mjesec dana donio i nešto dobro.

Ipak, upozorava i kapetan jugaša na Zagrepčane danas.

- Mladost je bez ikakvog pritiska, dok se od nas nakon ovog trofeja očekuje više nego se očekivalo dosad. Najbitnije je da smo svi zdravi, poštujemo Mladost, ali mislim i da se nas više pita. Pogotovo u Gružu.

Kad smo kod spremnosti jedne i druge momčadi, Dubrovčani su kompletni, dok je Mladost u Grad krenula bez Tina Fabrisa (povišena temperatura).

Motiv nije potreban

- Za polufinale vam ne treba motiva - napominje kapetan Mladosti i nastavlja:

- To su utakmice za koje ste trenirali, radili cijele godine, stotine sati u bazenu. Još kada se igra u Gružu gdje svi znamo kako se dočekuju gosti, posebno baš Mladost. To je posebna klima, suparništvo. A što mogu očekivati? Borbenost, agresivnost, zajedništvo sviju nas, što nažalost u nekim u takmicama u posljednje vrijeme nismo baš dovoljno pokazivali. Čak i posljednji rezultat s Mornarom u Zagrebu, 10:10 je došao možda u pravom trenutku. Malo smo se "stisnuli", obavili čak i razgovor između sebe. Zato očekujem pozitivnu reakciju od sviju, računajući i sebe.

Na red je došao Fatović i upit kapetanu aktualnog prvaka. Je li za uspjeh dostatno zaustaviti organizatora igre, najboljeg strijelca, ujedno i prvog braniča, Marka Jelaču?

- Ne bih isticao nikoga. Može jedan igrač imati izvrsnu večer, ali vidi se na našem primjeru iz Beograda da nitko nije iskočio nešto više no inače. Mladost ima dosta dobrih igrača, tamo je i centar Herceg i Rakovac i vratar Jurlina, jasno i Jelača. Ipak, mislim da imamo ove sezone kvalitetniju ekipu od njih. Dogodio se taj jedan poraz, pogledali smo snimku dvaput i, ponavljam, sve o nama ovisi - naglasio je Fatović.

Slično pitanje, ali za Jelaču - zaustavljanje Fatovića, Žuvele i Kakarisa. Je li to formula mogućeg uspjeha Mladosti?

- To je neki kostur njihove momčadi, ali ja bi dodao i Jokovića koji je server, pa Popadić na golu. Ima njih... Treba pokušati prebaciti težište Jugove igre na dečke koji to inače ne rade, to pokušati. Znamo što nam je činiti, nadam se da ćemo to provesti u djelo. Neka mi damo sve od sebe, pa ako i izgubimo, barem ćemo znati da smo dali sve od sebe, svoj maksimum i kako se veli, moći ćemo se pogledati u oči. Sad je vrijeme za pokazati sve što možeš, nema kasnije "žao mi je što nisam ovo ili ono" - zaključio je kapetan mladostaša.

Linker
25. travanj 2024 18:31