Loren Fatović i Dario Trojan

 ZVONKO PAVIC Cropix
PORAŽENI JUNAK

Zabio sedam golova i upisao asistenciju, no na kraju nije skrivao tugu: ‘Neću dugo pamtiti ovu utakmicu‘

‘Mi smo napadački stvarno momčad koja svima može zabiti 10, 12 ili više, ali...‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. prosinac 2023. 11:21

Možda i nije baš uobičajeno nakon finala nekog velikog natjecanja, posvetiti pozornost igraču iz redova momčadi koja je izgubila završnu utakmicu za trofej, ali dopustit ćete novinaru ovaj puta napraviti iznimku. Uz iskrenu nadu kako se nitko iz redova zasluženih i velikih pobjednika, riječ je o Jug Adriatic osiguranju, neće ovime naći pogođenima. Nemaju ni razloga jer sva nepomućena slava nakon zadarske subotnje večeri pripada dakako družini iz Gruža, a osim toga igrač kojem posvećujemo posebnu pozornost je ionako... Njihov! Mislimo, jugaš rođenjem i dušom, sada pod kapicom Jadrana koju nosi toliko časno, profesionalno i sportski veličanstveno, da mu se i za takvo što valja odati priznanje. Loren Fatović! O njemu je riječ.

Način na koji je ovaj mladić, hrvatski reprezentativac, odigrao subotnje finale Kupa je jednostavno zadivljujući, ostavlja bez daha. Od devet golova Jadrana, on je sam postigao sedam. Uz još jedan asist! U raspucavanju peteraca, oba je pogodio. Time bi onda brojka golova bila i čak devet, ali zadržimo se na sedam. Pa, ako se za neku prigodu u vaterpolu može reći da je pojedinac, jedan igrač odigrao simultanku, onda je to ova utakmica i ovaj igrač. S time da valja spomenuti da je bila riječ ne baš o bilo kakvoj utakmici i bilo kakvom suparniku. Finale je bilo u pitanju, s druge strane europski div, Jug Adriatic osiguranje. Ovo je negdje u rangu onih Jokovićevih 6 "komada" koje je "uvalio" Mađarima 2019. u borbi za broncu na SP u Gwangjuu. Dobro, nalik i onoj izvedbi Mađara Krisztiana Manhercza protiv Barakuda (sedam golova) u olimpijskom četvrtfinalu u Tokiju, jedino što se tog nerado sjećamo. Zadarskih sedam Lorena Fatovića ćemo zato pamtiti. Dugo.

Loren baš doduše i ne, što možemo shvatiti.

- Naravno da neću jer ovu utakmicu ću pamtiti ipak po našem porazu - iskreno će i sportski Loren Fatović, jasno osvajač Trofeja Turbo MVP za najboljeg igrača finala, koji dodjeljuje proizvođač sportske opreme, tvrtka Turbo.

- Pamtit ću je i po teškoj utakmici. Inače, mislim da se i očekivalo ovakva neizvjesnost jer sve dosad tri naše utakmice s Jugom dokazuju da će to do kraja ove sezone biti borba doslovno na jednu loptu. Mislim, pogledajte ovo. Od tri utakmice, dvije su završene petercima, jedna golom u posljednjoj sekundi.

image

Loren Fatović i Toni Popadić

JAKOV PRKIC Cropix

Da, i još jedna zanimljivost. Ta jedina dosadašnja utakmica koja je završila prije peteraca, golom u posljednjoj sekundi, kada je u Dubrovniku Jadran pobijedio 12:11, strijelac pobjedonosnog pogotka je bio... Loren Fatović.

- To samo govori koliko smo mi izjednačeni i na stranu ono što su mnogi mislili uoči sezone da ćemo se mi "šetati" po trofejima. Dosta sam godina bio u Jugu, znam kako to "dolje" funkcionira i znam da se oni nikad neće predati. Ja sam iskreno i očekivao da će to ovako izgledati, Jug je u konačnici i zasluženo osvojio Kup. Oni su relativno i kontrolirali utakmicu, barem tri četvrtine. Mi smo drugo poluvrijeme stvarno igrali dobro, imali i mi kontrolu. S nekim igračima više smo mogli i odvesti utakmicu na našu stranu, a opet imali su i oni dvije kontre u trećoj četvrtini.

U posljednjoj dionici je ostalo još jedno zamijećeno. Nakon minute odmora je u jednom trenutku Vjekoslav Kobešćak, trener jugaša povikao prema Fatoviću - "Lolo, Lolo, promijenili smo brojeve" - uz lagani smiješak u rubu usana. Ovo s "zamjenom brojeva", tiče se broja akcije koju svaki trener uigrava s momčadi. Svaka akcija ima svoj broj, ali ljetos nakon što je Fatović preselio na Zvončac, jasno da je i Kobešćak trebao nešto izmijeniti. Barem brojeve jer njegov bivši kapetan (Fatović) je ipak predobro znao sve.

- Je, ali bez obzira na to, mislim da se toliko dobro međusobno poznajemo, obje momčadi, tako da ni s brojevima nema nepoznanica. Bit će ovako do kraja sezone.

Jedino što držimo da vi u Jadranu morate promijeniti je ta podložnost oscilacijama u jednoj utakmici. Ili povedete uvjerljivo, pa stanete i onda se spašavate ili sada uđete u utakmicu u kojom vam suparnik u prvoj četvrtini povede 5:1, pa kasnije 6:1, 7:2 i primora vas na "jurnjavu" za rezultatom.

- Očigledno je da moramo poraditi na obrani. Mi smo napadački stvarno momčad koja svima može zabiti 10, 12 ili više. Lagano. Imamo opasnosti u napadu sa svih strana, ali ključ je, tako je uvijek i bilo, obrana. Tu imamo dosta za analizirati, vidjeti gdje smo griješili. Mislim da nismo došli do našeg maksimuma, tako da ćemo dignuti formu, moramo dignuti u drugom dijelu sezone. Sigurno imamo prostora za napredak - napomenuo je na koncu snajperist iz vode, Loren Turbo Fatović. S ovakvim Lorenovim izdanjem, a nije ovo bilo baš ni prvi put, ni slučajno jer Fatović je vrhunsko vaterpolsko šilo godinama, s takvim Lolom, pogled na siječanj 2024. i Hrvatsku na EP nam je puno ljepši i oko srca topliji.

Linker
03. svibanj 2024 01:20