Jan Bušić

 JOSIP BANDIC Cropix
EUROKUP

Zagrepčani i Dubrovčani idu dalje, Solaris i Primorje EB zaustavljeni

U nedjelju su okončane utakmice svih 8 kvalifikacijskih skupina Eurokupa
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. rujan 2024. 14:49

Prije dva tjedna, nakon što je tada u Zagrebu obavljen ždrijeb kvalifikacijskih skupina vaterpolskog Eurokupa, te kada su naše 4 momčadi doznale suparnike odmah smo zapisali kako će se Mladost i Jug Adriatic osiguranje prošetati ili primjerenije ovom sportu, lagano proplivati svojim skupinama. Uz dodatak kako isto ne možemo jamčiti za Solaris i Primorje EB, čak štoviše Sunčani i Bankari su izvukli za njih u ovom trenutku prejake suparnike. Na žalost, po Šibenčane i Riječane, bili smo u pravu.

Dakle, ove ćemo sezone u drugom po snazi europskom vaterpolskom klupskom kup natjecanju gledati branitelja naslova ovog natjecanja, dubrovački Jug Adriatic osiguranje, te ljetos znatno ojačanu Mladost. Solaris i Primorje EB su završili euro-obveze za ovu sezonu. Načelno, puno je toga bilo jasno i prije nedjelje ili posljednjeg kola. Primjerice, već u subotu su Gospari i Žapci osigurali prolazak, a Riječani ispali iz kombinacija. Solaris je još u nedjelju "živio", iako ih je bespogovorno čekao težak posao. Solaris je naime u posljednjem kolu u Barceloni trebao svladati istoimenog suparnika. Neizvedivo? Ne baš jer momčad koju vodi Rumunj Andrei Iosep, nekadašnja, u igračko doba lijeva ruka Mladosti koji je tom klubu donio naslov državnog prvaka 2008., nije sastav izvanredne kvalitete. Imaju onih i solidnih mana, jedino što ih u nedjelju nisu iskazali. Dapače, u trećoj četvrtini su "potopili" Sunčane iz Šibenika. Barcelona je bila bolji suparnik i u prve dvije četvrtine, iako 7:5 nakon prve polovice utakmice još nije sugeriralo da je utakmica riješena. No, u trećoj je četvrtini "procurilo". Domaćin je ovu četvrtinu riješio 8:3 u svoju korist, te poveo uoči zadnje dionice 15:8. To se više ne nadoknađuje. Barcelona je imala i 8 različitih strijelaca, a ta napadačka raznovrsnost je nerijetko u vaterpolu presudna.

image

Jan Bušić

JOSIP BANDIC Cropix

Glede Primorja EB, tu stvarno nismo očekivali čuda. Riječani su u odnosu na prošlu sezonu mrvicu ipak slabiji, a ova ionako mlada momčad je još više pomlađena. Njihovi "sudari" s BVSC-om i Reccom su bile zapravo utakmice momčadi različitih klasa. Recco trenera Sukna ih je dobio 13:3, dok je BVSC slavio 14:10, ali su imali vodstvo 10:3 već malo prije kraja druge četvrtine.

S druge strane, Žapci i Gospari nisu imali baš nikakvih problema, a niti se to dalo i moglo očekivati. Dapače, obojica trenera (Vincek - Mladost i Kobešćak - Jug Adriatic osiguranje) iskoristili su priliku za dati malo više minutaže mlađim igračima ili odmarati svoje iskusne i ponajbolje. Kod jugaša je često branio mladi Jurišić ispred Popadića, u najmanje jednoj utakmici je odmarao Joković. U Mladosti, čak dvije utakmice nije igrao, nije bio u sastavu centar Josip Vrlić, a zadnji susret protiv Turaka iz ENKA-e (inače kluba u kojem je igračku karijeru završio Igor Hinić), osim Vrlića, na tribinama je ostao i kapetan Vukičević, pa i vratar Marcelić, te je u postavi bio treći čuvar mreže, Jakov Ćosić. Prvi smo put vidjeli u momčadi i mladog Frana Dobrića (18), veliku su minutažu imali jasno i braća Jan i Toni Bušić, dečki od 19 i 21 godinu, ali koji i jesu u najboljih 14-15 igrača Mladosti ove sezone. Domaći dvojac koji jako puno obećava, ali već i daje. Bušići bezuvjetno zaslužuju podršku i dalje.

Jugaši to imaju sigurno u mladom europskom prvaku do 19 godina, Vlahi Pavliću. Mladost je pak na turniru imala ukupno gol razliku +42 ili 68:26. Bolju je u cijelim kvalifikacijama postigla samo Brescia (+54), ali Talijani osim što su imali utakmicu više u skupini, "nabili" su gol-razliku nad zalutalim sastavom Banja Luke koji su dobili 32:3.

image
BOZO RADIC Cropix

Pravi ispiti Zagrepčana i Dubrovčana u Europi zapravo će tek početi sa spoznajom suparnika u skupini. Eurokup će ove sezone doista biti vrlo, vrlo jak. Nemjerljivo jači nego prošle sezone, a još više kada mu se u proljeće pridruže oni koji otpadnu iz Lige prvaka. No, već sada su tu uz Žapce i Gospare, još uvijek sjajni Recco, pa tri mađarska kluba (Szolnok, Honved i BVSC), jedan solidan grčki sastav (Vouliagmeni), a suludo bi bilo podcijeniti Bresciu.

Za kraj, iako tehničke naravi, ali nešto što također valja zabilježiti. Mladost se osim igračkog jačanja počela malo više trsiti i glede marketinga, promidžbe, atraktivnosti, prezentacije. Naime, semafor na bazenu uz Savu kupljen prije koju godinu, softverski ili grafički je bitno oplemenjen, atraktivniji, pregledniji. Jednostavno primjeren 21. stoljeću. Ne radi se tu više samo o velikim fotografijama igrača, već i o opciji koja nudi atraktivan oglasni prostor za koji već ima zanimanja. To je pravi put. Lijepo je imati pomoć Grada koju Mladost sada uživa, ali valja se oprobati, probijati, potrsiti i na tržištu.

BARCELONA 17
SOLARIS 12
(3:3, 4:2, 8:3, 2:4)
BARCELONA - Otvoreno plivalište Barcelone. Suci: Kovacs-Csatlos (Mađarska) i Mišković (Crna Gora).
BARCELONA: Matarredona, Veich, Villamayor 2, Te Riele 3, Prat 2, Ramon 3, Andrade 2, Van der Weijden 1, Gorria 2 (1-1), Angelescu, Daura 2, Vinas, Perez. TRENER: Andrei Iosep.
SOLARIS: Pavić, D. Akrap 1, Brajković 1 (1-1), R. Akrap 1, Vrbnjak 2, Petković 3, Vlahović, Pelicarić 3, Vrdoljak, D. Bulat 1, Koprčina, T. Šparada, L. Štrkalj. TRENER: Denis Seferović.
PETERCI: Barcelona 1-1, Solaris 1-1.
OSOBNE POGREŠKE: Barcelona 14, Solaris 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Angelescu (26), D. Akrap (26), Vrdoljak (32). ŽUTI KARTON: trener Seferović (12)
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Barcelona 5-9 (55%), Solaris 7-12 (53%).
----
Skupina Zagreb
MLADOST 16
ENKA 7
(6:0, 3:2, 2:1, 5:4)
ZAGREB - Plivalište uz Savu. Suci: Colombo (Italija) i Ercse (Mađarska).
MLADOST: Sunara, Bašić 2, Jajčinović, Buljubašić 2, M. Vrlić 1, Biljaka 1, Bukić 1, Lazić, J. Bušić 2, T. Bušić 3, Dobrić 2 (1-1), Harkov 2 (1-1), Ćosić. TRENER: Damir Vincek.
ENKA: Kil, Kuloglu 1, Yildiz, Ozbakis, Ergin, Can, Dervisis 4 (1-2), Ozbek 2, Baskaya, Ketenci, Kahraman, Yener, Meral. TRENER: Emre Veri.
PETERCI: Mladost 2-2, ENKA 1-2.
OSOBNE POGREŠKE: Mladost 8, Enka 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kuloglu (32).
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 5-8 (63%), Enka 2-6 (33%).
----
Skupina Aix-en-Provence
JUG ADRIATIC OSIGURANJE 17
PANATHINAIKOS 15
(3:3, 2:2, 6:6, 6:3)
AIX-EN-PROVENCE - Plivalište Yves Blanc. Suci: Marquez (Španjolska) i Dvoraček (Češka).
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Burđelez, Djerkovic 1, Jerković, Joković 1, Pavlić 1, Cabanas 2, Mozara 2, Prkoča, Burić 2, Herceg 1, Žuvela 7 (3-3), Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.
PANATHINAIKOS: Rističević, Portokalis, Nikolaidis, Papanikolaou 2, Georgaras 3, Alvertis 1, Kourouvanis 2 (1-1), Sgouridis, Chatzigoulas, Skliras, Agkortas, V. Rašović 6 (2-2), Asvestis. TRENER: Dimitrios Mazis.
PETERCI: Jug Adriatic osiguranje 3-3, Panathinaikos 3-3.
OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 14, Panathinaikos 15.
ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Chatzigoulas (6), Agkortas (30), Burđelez (32).
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 3-9 (33%), Panathinaikos 4-10 (40%).
----
Skupina Budimpešta
PRIMORJE EB 16
TERRASSA 14
(4:2, 5:4, 3:4, 4:4)
BUDIMPEŠTA - Plivalište BVSC-a. Suci: Raković (Srbija) i Vasileiou (Grčka).
PRIMORJE EB: M. Čubranić, Dragošević, Dujmić 3, Tončinić 1, Brubnjak 6, Dašić 1 (1-1), Snel, K. Babić 4, G. Burburan, L. Babić, Crippa 1, Franulović, Kren. TRENER: Igor Hinić.
TERRASSA: Motos, Sabadell 3, Bruce, Alarcon 1, Pericas, Chemyr, Bargallo 2, Cuacos 1 (0-1), Blasco 4, Teclas 1, Rodriguez 1, Chico 1, Sanchez. TRENER: Didac Cobacho.
PETERCI: Primorje EB 1-1, Terrassa 1-2.
OSOBNE POGREŠKE: Primorje EB 20, Terrassa 12.
TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Franulović (12), Chico (27), L. Babić (28), Pericas (28). ŽUTI KARTON: trener Cobacho (27).
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Primorje EB 7-10 (70%), Terrassa 7-13 (53%).

Ždrijeb Eurokupa u Zagrebu u ponedjeljak od 11.00

U Eurokup, sezone 2024./25. plasirali su se - Šabac, Strasbourg, Brescia, Honved, Barcelona, Vouliagmeni, Mladost, Apollon Smyrna, Szolnok, Panionios, Jug Adriatic osiguranje, Panathinaikos, Ortigia, Duisburg, BVSC i Recco.

Ove su momčadi u ždrijebu skupina Eurokupa, a koji će se održati u ponedjeljak, 30. rujna u 11.00 sati u Zagrebu, u prostorijama Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Ždrijebat će se 4 skupine s po isto toliko momčadi i oni će igrati ligaškim sustavom, dakle kod kuće i u gostima. Dvije prvoplasirane iz svake skupine će uči u osminu finala u kojoj će im se priključiti i sastavi koji ispadnu iz skupina Lige prvaka. (dba)

Linker
02. listopad 2024 13:37