ANTONIO MELITA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Antonio Melita/zuma Press/profimedia
SUCI POPUT KRAVA U INDIJI

Zanimljiva inovacija natjecanja u kojem su favoriti Hrvati: Za žuti karton kazna 100, za crveni 200 eura

Mladostaši i jugaši prva su dva od ukupno četiri hrvatska kluba koja startaju u kvalifikacijama Eurokupa
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2024. 21:39

Nakon kvalifikacija za Ligu prvaka koje su odigrane prije dva tjedna, počinju i kvalifikacije za drugo po jakosti kontinentalno klupsko nadmetanje, Eurokup ili nekoć zvani Kup LEN. Riječ je o natjecanju u kojem Hrvati zapravo brane naslov ne samo pobjednika, nego finalista. Prošle sezone su se u ovom natjecanju, podsjetimo, u finalu završnog turnira u Rijeci ogledali Jug Adriatic osiguranje i Primorje EB.

Ukupno je 8 kvalifikacijskih skupina, a svaka druga je s hrvatskim klubovima. Četiri naša sastava započinju borbu za ulazak u natjecateljske skupine - Mladost, Jug Adriatic osiguranje, Solaris i Primorje EB. Dva prvonavedena kluba s nastupima počinju već ovog četvrtka jer se nalaze u skupinama s 5 klubova, dok će Riječani i Šibenčani startati dan kasnije, u petak. Postoji i još jedna, nazovimo je sličnost između Zagrepčana i Dubrovčana na jednoj odnosno Šibenčana i Riječana na drugoj strani. Mladost i Jug Adriatic osiguranje su apsolutni favoriti za prolazak skupine, dok će takvo što biti vrlo teško Primorju EB, pa i Solarisu, iako oba ova sastava su nas znali ugodno iznenaditi. Uostalom, prije tjedna dana su baš oni kreirali senzacije u 1. kolu Premier lige kada su Riječani u Kragujevcu pobijedili izvanredno snažni Radnički, dok je Solaris usred Beograda “ugasio” Zvezdu. No, posvetimo se sad primarno Žapcima i Gosparima koji prvi i startaju.

Suparnici po mjeri

Mladostaši će se u četvrtak navečer konačno, pri put “ukazati” u Zagrebu. Naime, od ljetošnjeg formiranja mega-Mladosti s 10 velikih pojačanja, Žapci su igrali turnir u Kragujevcu, pa su gostovali u Premier ligi u Herceg Novom, da bi sada prvi put konačno uskočili u svoj bazen. Ujedno, za razliku od početka sezone kada su nakon tek dva tjedna kompletnih priprema već imali najsnažnije suparnike, sada im u Zagreb dolaze momčadi koje su ipak za najmanje klasu iza ili ispod, kako vam drago. Zagrepčani bi se trebali, morali “prošetati” skupinom u kojoj je turska ENKA, grčki Apollon Smyrna, španjolski ili katalonski Sant Andreu i crnogorski Cattaro.

image

Konstantin Harkov, Mladost

DARKO ČOJIć/LEN

- Suparnici su nam po mjeri za ovaj dio sezone, za uigravanje i za početak pobjedničkog niza - veli trener mladostaša Damir Vincek.

- Najbitnije je da se podignemo malo. Suparnici nam nisu u našem baš rangu, ali nema opuštanja. Moramo shvatiti najozbiljnije ovaj turnir. Kotorski Cattaro nam je prvi suparnik koji ima nešto iskusnijih igrača. Mislim da nam je najveći suparnik grčki Apollon s kojim imamo loša iskustva iz prošle sezone.

Istina, prije godinu dana je taj Apollon također u kvalifikacijama za Eurokup “pomeo” Mladost 15:7, ali... Dok su se Grci ojačali za solidnog Mariosa Kapotsisa, Žapci su jedna sasvim druga priča danas. Nebo i zemlja i uopće je nemoguće, da ne velimo baš glupo, uspoređivati te dvije momčadi Mladosti

Idemo osvojiti turnir

Tri pobjede na kvalifikacijskom turniru za Ligu prvaka, odigranom u Dubrovniku prije dva tjedna i to protiv Dinama iz Bukurešta, Banje Luke i Barcelone, zbog poraza protiv Jadrana iz Herceg Novog, usmjerili su jugaše u Eurokup.

- Eurokup je okupio više momčadi koje po svojoj tradiciji, ali i trenutačnoj kvaliteti zaslužuju igrati i u Ligi prvaka u kojoj ima više slabijih momčadi od ovih u Eurokupu. U ovom su natjecanju sada s nama i Mladost, Recco, Vasas, Sabadell, Vouliagmeni, BVSC... - napominje trener Dubrovčana, Vjekoslav Kobešćak koji je neposredno prije polijetanja iz Čilipa rekao kratko i jezgrovito koji je njihov cilj u Francuskoj.

- Mi ondje dolazimo ne samo plasirati se na jedno od prva dva mjesta koja vode u daljnje natjecanje već idemo osvojiti prvo mjesto.

image

Toni Popadić, uzdanica jugaša

JAKOV PRKIC Cropix

Jugovi suparnici u glavnom gradu pokrajine Provance su talijanski De Akeer z Bologne, njemački Ludwigsburg, atenski Panathinaikos i vjerojatno najjači suparnik Dubrovčana, domaćin Pays d’Aix.

Jug Adriatic osiguranje u četvrtak od 20 sati, upravo susretom protiv domaćina počinje obranu naslova pobjednika Eurokupa. Ponavljamo, Gospari su u Francuskoj naglašeni favoriti za prvo mjesto.

Podsjetimo da će po dva prvoplasirana sastava iz svake skupine (ukupno dakle 16 momčadi), kasnijim ždrijebom formirati 4 natjecateljske skupine od po 4 sastava koji će igrati ligaškim sustavom (doma i u gostima). Nakon toga će dva prvoplasirana iz svake skupine u osminu finala u koju će tada ući u treće i četvrtoplasirani iz skupina Lige prvaka. Sve u svemu, bit će to doista izvanredno jako nadmetanje, nemjerljivo jače nego prošle sezone.

Utakmice jugaša u Aix-en-Provenceu

Četvrtak, 26. rujna, 1. kolo: Jug Adriatic osiguranje - Pays D’Aix (20.00)

Petak, 27. rujna, 2. kolo: Jug Adriatic osiguranje - De Akker Bologna (17.30)

Subota, 28. rujna, 3. kolo: Jug Adriatic osiguranje - Ludwigsburg (11.30)

Subota, 28. rujna, 4. kolo: Jug Adriatic osiguranje je slobodno

Nedjelja, 29. rujna, 5. kolo: Jug Aadriatic osiguranje - Panathinaikos (09.30)

Utakmice mladostaša u Zagrebu

Četvrtak, 26. rujna, 1. kolo: Mladost - Cattaro Kotor (20.00)

Petak, 27. rujna 2. kolo: Mladost - San Andreu (20.00)

Subota, 28. rujna, 3. kolo: Mladost je slobodna

Subota, 28. rujna, 4. kolo: Mladost - Apollon Smyrna (18.00)

Nedjelja, 29. rujna, 5. kolo: Mladost - ENKA Istanbul (12.00)

8 skupina - 4 hrvatske

Do konca tjedna odigrat će se utakmice u 8 kvalifikacijskih skupina Eurokupa, do toga će se u 4 skupine nadmetati hrvatski klubovi. Popis skupina s Hrvatima:

Skupina C (Barcelona): Barcelona, Vouliagmeni, Aolaris i Quinto Genova

Skupina D (Zagreb): Mladost, ENKA Istanbul, Apollon Smyrna, Sant Andreu i Cattaro Kotor

Skupina F (Aix-en-Provence): Paxs d’Aix, Jug Adriatic osiguranje, Ludwigsburg, Panathinaikos i De Akker Bologna

Skupina H (Budimpešta): BVSC, Recco Waterpolo, Primorje EB i Terrassa.

Euro kazne za žute i crvene kartone

Zanimljiva inovacija iz European Aquaticsa. Od ove sezone je osim mandatnih kazni (zabrane igranja određenog broja utakmica), uvedeno i novčano kažnjavanje za crveni i žuti karton. Jednako igračima i trenerima.

Crveni karton “odnosi” 200 eura, a žuti 100 eura. Novac nije velik i nije to problem. U redu je čak i kažnjavati crveni karton, ali žuti... Ako trener samo prigovori sucu, a u vaterpolu suci imaju izvanredno zaštićeni status, poput krava u Indiji, eto vam žutog kartona. Ako se prekorači prostor 6 metara od klupe, hop žuti karton. Ako igrač krivo pogleda suca, eto “žutaka”. To je samo po sebi diskutabilno, ali onda još i novčano kažnjavanje...

Ne bismo ni tada rekli ništa protiv da taj isti European Aquatics ima razrađen i briljantan marketing, da postoji bogati nagradni fond klubovima za svoja natjecanja. No, kako to nemaju, te budući da je ova organizacija u svijetu sporta poznata po aljkavosti i nelogičnostima, onda nam se ideja novčanog kažnjavanja, pa bilo ono i simbolično, nimalo ne sviđa. Pače, izaziva ogorčenje.

(Dean Bauer)

Linker
26. rujan 2024 21:40