BOZO RADIC/CROPIX
FINALE PRVENSTVA HRVATSKE

Žapci ispalili 12 torpeda za majstoricu u Gružu, trener Juga: ‘Imam itekakvih razloga za zabrinutost‘

Sjajnom izvedbom i pobjedom Mladost je poravnala na 2:2. A nakon 0:2 činilo se da je gotovo...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. svibanj 2021. 20:24

MLADOST 12 - JUG AO 8 (1:3, 5:1, 3:1, 3:3)

MLADOST: Marcelić (12 obrana), Radu 2, Miloš 2, Biljaka, Lazić, Dašić 1, Bukić 2, Bušlje, Visković 2, L. Bajić, M. Vrlić, Harkov, Jurlina, J. Vrlić 3. TRENER: Zoran Bajić.

JUG AO: Popadić (3 obrane), Obert, Fatović 2 (2), Lončar, Kržić 2, Garcia, Tomasović 1, Merkulov 1, Papanastasiou 1, Žuvela, Benić, Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević 1. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Bez gledatelja. Suci: Štampalija (Šibenik) i Severo (Italija). Opunomoćenici: Prvan i Bebić (obojica iz Splita).

PETERCI: Mladost -, Jug AO 2-2.


Novog prvaka Hrvatske u vaterpolu doznat ćemo u srijedu, 26. svibnja u Gružu s početkom u 18 sati. O vaterpolskim velemajstorima presudit će dakle majstorica. Četvrtu je utakmicu finala pak Mladost ne samo pobijedila, već nadmoćno u svakom pogledu nadigrala jakog suparnika.

Utakmica je počela u idealnim zamislima po domaćina, barem ako je suditi po vodstvu 1:0 koje je djelo Ante Viskovića, igrača koji sam veli da umnogome ovisi o prvom šutu. Samo... To je bilo i jedino dobro što su domaćini učinili u prvih 8 minuta. Čak 4 krivo dodane lopte u napadu ili pak lopte koje bi iskliznule iz ruku (Lazić, Dašić, Miloš...). Baš to je iskoristio gost koji je u samo 38 sekundi preokrenuo golovima Kržića i Merkulova s vanjskih pozicija, a oba na sjajno dodavanje Grka Papanastasioua. Točno minutu kasnije i peterac za Jug AO koji je u pogodak za gostujuće vodstvo pretvorio Fatović (3:1 za Jug AO). U prvoj četvrtini Jugov vratar Toni Popadić nije imao niti jednu obranu, ali ne zato jer je bio loš, nego baš i nije imao puno posla. Sve se pak iz temelja promijenilo u drugoj dionici.

Uragan sa četiri gola

Mladostaši kao da su upali turbo-motore, makar načelno nisu bili indiferentni niti u prvoj četvrtini, međutim druga je odigrana kolosalno. Uostalom, kada jednog Juga AO dobijete u 8 minuta 5:1 i uz, ruku na srce, dvije malčice sumnjive odluke sudaca na štetu Zagrepčana, tada znate koliko je netko bio dobar. Fanatična obrana u kojoj se skače, galami, blokira. Napad koji je s brzom izmjenom strane, proplivavanjima. Uostalom, kada najstariji igrač na bazenu (Cosmin Radu, 40) presjeći loptu u presingu na sredini bazena, isključi Garciju i postigne pogodak (2:3), puno je već rečeno. Nakon gola Papanastasioua (2:4), slijedio je uragan sa Save s četiri uzastopna gola.

One dvije sumnjive odluke su bile nedosuđen peterac nakon prekršaja Merkulova na Raduu, jer je Rus nakon toga udario Rumunja. Drugi previd je bio kada je sudac Severo nasjeo na fintu Lončara kojeg je čuvao, ali ne i prekršajem zaustavio Bušlje. Suci su izbacili Bušlju, ali gost nije imao prevelike koristi od toga jer brojčanu prednost jugaši nisu iskoristili.

Nevolje po Jugu nastavljaju se i u trećoj četvrtini. Napadačka nemoć “rodila” je i nervozu. Prvi je tu ceh platio mladi Žuvela isključenjem s pravom zamjene u 21. minuti, a rezultatski ovu dionicu Žapci su dobili 3:1. Ukupno 8:2 u drugoj i trećoj četvrtini, takvo što već davno Mladost nije uspijevala protiv jugaša. Marcelić ponovo kolosalan na vratima, igrač više gostiju vrlo loš (1-5 u prve tri četvrtine), a u konačnici od 5 pogodaka dotad, čak su dva postigli iz peterca. Pred kraj ove dionice Bukić je s dvije kontre, još jedan znak dobre igre mladostaša, odveo domaćina do 9:5. Kada je početkom zadnje četvrtine, iz nove kontre Cosmin Radu pogodio i za 10:5, pa onda 4.45 minuta prije kraja i Josip Vrlić, s 2 metra između dvojice jugaša, lagano primivši loptu i zakucavši za 11:5, počela je priprema za majstoricu u srijedu u Dubrovniku.

Zabrinuti Kobešćak

Zoran Bajić, trener Mladosti:

- Fantastična utakmica. Vratili smo se kao ne zna više niti sam po koji puta, kao mačka sa 7 života. Sada je 2-2, idemo u Dubrovnik puno volje, snage, želje. Pokazali smo svima da možemo i znamo. Ovo je bila jako kvalitetna vaterpolska utakmica, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da iz Dubrovnika vratimo u Zagreb naslov prvaka nakon 13 godina.

Vjekoslav Kobešćak, trener Juga:

- Imam itekakvih razloga za zabrinutost. Mi smo nestali iz finala. Imamo mi ove sezone već takvih amplituda, ali sada smo jednostavno nestali iz finala. Kompletno. Uzrok? Ne znam, možda smo i fizički pali. Radimo jako nezrele stvari tijekom utakmice, posebno kada je utakmica “u egalu”. Samim time jako pomažemo Mladosti koja je pak jako podignula formu, kvalitetu.

Linker
28. svibanj 2024 00:40