MATIJA DJANJESIC Cropix
BLAGO GORKI OKUS

Zaustavljen hrvatski niz, ukupni dojam - optimističan, protiv Grčke - loše! Nama je igrač više - problem najviše

Hrvatska nije uspjela osvojiti osmu uzastopnu medalju na svjetskim prvenstvima.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. srpanj 2022. 20:15

Završio je, okončan naš niz od 7 uzastopnih svjetskih prvenstava s medaljom. Niz koji će teško doista itko dostići, kamoli nadmašiti. Izgubismo i drugu od dvije utakmice u kojima je bilo moguće doći do odličja. Polufinale sa Španjolcima, te sada za broncu sučelice Grka. Obje utakmice na sličan način, obje s vrlo lošim napadom, a poglaviti realizacijom igrača više. Izgubili smo zadnje dvije na prvenstvu od jedine dvije momčadi s kojima imamo i negativan omjer u povijesti nastupa na planetarnim smotrama. Grčka je ponovila protiv nas Montreal 2005. Tamo su osvojili svoju prvu medalju uopće na velikim natjecanjima, ali u daleko dramatičnijim okolnostima, u produžetku. Sada, u Budimpešti, dobili su nas skoro pa već nakon prvih četvrtinu i pol (4:0 vodstvo).

Osobno nismo promijenili i ne mijenjamo generalnu ocjenu našeg nastupa, pa i plasmana u Budimpešti. On je vrlo dobar, obećavajući za budućnost i iznad očekivanja kakva su realno bila kada se odlazilo iz Hrvatske. To moramo priznati i biti realan. Ovaj je sastav pokazao da ima ono "nešto", snagu i potencijal. Jednako kao što je turnir iskazao i što ovoj skupini mladića još nedostaje. No, o ukupnoj ocjeni nastupa na EP 2022. možemo i hoćemo više u danima koji slijede. Dakle, sveukupnošću nastupa Hrvatske na EP možemo biti zadovoljni, pa i optimistični, ali ako govorimo samo o nedjeljnoj utakmici s Grcima, onda valja biti kratak i jasan. Loše! Ovo je bilo loše. Ponovo užasavajuće loša realizacija igrača više (6-18), propušten i peterac (Harkov), slava obrana s igračem manje, odnosno Grčka je imala iskorištenost 6-10. Šut je generalno bio vrlo loš - Fatović 1-3, Vukičević 0-3, Harkov 1-6, Bukić 2-6, Marinić Kragić 1-4, Bašić 0-3... Uzalud je imati perfektnog centra kakav je Vrlić koji zarađuje izbačaje, kada je nama igrač više - problem najviše.

image

Ivica Tucak ne može biti zadovoljan sa zadnje dvije utakmice na turniru

MATIJA DJANJESIC Cropix

"Ovo je ta razlika od momčadi na postolju i onih koji nisu ondje", nakon utakmice će izbornik Ivica Tucak.

"Sve te promašene situacije, zicere, pa čak i peterca... To je proces sazrijevanja i odrastanja koji može biti bolan, mukotrpan, nije lagan. Kada bi se tako brzo i lagano sazrijevalo, brzo i lagano osvajale medalje, onda bi svi bili top-sastavi. Žao mi je naravno, vidim i dečkima također. Grčka je bolja, iskusnija momčad, a sve te promašaje koje smo imali i kako smo njihovog vratara napravili herojem, to je ta škola koju ćemo morati platiti. To je ta vidljiva razlika između postolja i četvrtog mjesta i svih niže"

Grčka je bila bitno oslabljena, opterećena otegotnim okolnostima u ovoj utakmici i utoliko je njihova pobjeda veća i značajnija. Nisu imali ni prvog vratara Zerdevasa, ali ni nekadašnjeg jugaša, Papanastasioua. Dakle, s 11 igrača protiv Hrvatske koja je ponovo bila kompletna, kojoj se nakon 3 utakmice odrađene kazne vratio Rino Burić. Nije se baš osjetilo. Niti da se Burić vratio, niti da je Grka manje u rotaciji i da nema prvog vratara. Ovaj koji je bio između vratnica, čuvar mreže Vouliagmenija Panagiotis Tzortzatos je odigrao možda utakmicu karijere. Ukupno 15 obrana, među kojima je i obranjeni peterac Harkovu. Ne možemo reći da tu nije bilo puno njegovih stvarno dobrih reakcija, ali je istina i da su ga naši igrači umnogome ispogađali, razbranili. Najgore što možete napraviti u vaterpolu. Druga važna karika u grčkom sastavu, svakako je bio centar Konstantinos Kakaris. Znamo ga iz Juga AO što je i tko je. Ogroman poput Krete, silno snažan i pokretljiv. Poput Nikše Dobuda u najboljim danima.

Prva četvrtina je okončana nogometnim rezultatom (Kakaris dakako, 1:0) i tri naša neiskorištena igrača više. Prvi napad u drugoj dionici, ponovo Kakaris s 2 metra (2:0). Minutu kasnije branič Skoumpakis, sa srednjeg vanjskog, znamo da ima gromovit šut (3:0). Slijedila je izrađena akcija Hrvata s igračem više. Lijevo Bukić dodaje Žuveli na prvu vratnicu s igračem više, ali Marko ne prima dobro loptu već mu ona bježi preko prstiju i odlazi preko grede. Drugi pak jugaš (opet bivši), Argyropoulos zato kažnjava, preko Marinića Kragića dovodi Grčku u vodstvo 4:0. Ovo je gore nego u Debrecenu gdje bilo 4:1. Prvi je gol Hrvatska postigla preko Bukića i to tek 3.34 minute prije kraja druge četvrtine. Ukazala se prilika ipak koncem druge i početkom treće dionice. Fatović je smanjio na 5:2, Harkovu peterac brani Tzortzatos, ali Žuvela 3 sekunde prije velikog odmora smanjuje na 5:3. U drugoj minuti treće dionice, Bukić nas vraća u život golom za 5:4, a onda... Grk Zorba.

image

Grčka je zasluženo pobijedila u utakmici za 3. mjesto

MATIJA DJANJESIC Cropix

Kakaris s igračem više, uigrana kombinacija na drugoj vratnici ga je loptom poslužio Fountoulis, pa potom u manje od jedne minute, s igračem više Argyropoulos i Vlachopoulos odvode Grčku ponovo na velikih +4 (8:4). No, sada je već kraj treće četvrtine.

Opet se probudila nekakva, možda i imaginarna nada, nakon gola Harkova, ma potom i Marinića Kragića početkom, u prvom napadu posljednje dionice. Kod 8:6 nije suđen po nama prekršaj na Vrliću, a kada je 2.16 minuta prije kraja Genidounias pogodio 9:6... u Ateni je počeo sirtaki.

Nakon dvije i pol godine, nakon siječnja 2020. i tada 4. mjesta na EP, opet napuštamo Budimpeštu s blago gorkim okusom u ustima.

Linker
19. travanj 2024 19:16