CROPIX
SUPER ANDRIJA

‘Zbog repke bih i pješice išao do Hrvatske! Izbacili smo momčad koja može u polufinale Lige prvaka‘

Gotovo sam je ovaj Šibenčanin odveo grčki Vouliagmeni do polufinala vaterpolskog Eurokupa.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. ožujak 2021. 21:47

Super Andrija je neslužbeno ime jedne od najvećih stambenih zgrada u Novom Zagrebu, s kojih 500-injak stanova. No, ima i Atena “Super Andriju”. Pogotovo to vijedi za Vouliagmeni, četvrt smještenu u južnom dijelu grčke metropole. Ponajljepši kvart u Ateni, s prekrasnim plažama, bujnom vegetacijom, hotelima, ali i najvišom cijenom nekretnina na Balkanu. Ništa čudno jer je riječ o jednom od rezidencijalnih dijelova glavnog grčkog grada. Super Andrija Atene odnosno Vouliagmenija je naš... Andrija Bašić.

Ovaj Šibenčanin je naime izravno svojim golovima ovog mjeseca odveo Vouliagmeni u četvrfinale, a u srijedu i u polufinale Eurokupa! Nadamo se da imate u ugovoru klauzulu o ekstra premijama za Europu?

- Ha, ha, a ne, nemam. Imam “normalan” ugovor, s kojim sam jako zadovoljan.

Nisam bio veliki potencijal

Za površnije pratitelje, Bašić je prvo 6. ožujka u uzvratu osmine finala u Ateni protiv Novog Beograda, pri vodstvu gostiju 8:7, u zadnje 4 minute postigao dva uzastopna gola, preokrenuo na 9:8 i odveo momčad u četvrfinale. Onda je prekjučer, protiv Mladosti u uzvratu četvrfinala uz 1 gol iz peterca u zadnjoj četvrtini, u kasnijem raspucavanju peteraca bio presudan izvođač. Njegov je gol bio onaj za ukupnih 20:18 i odlazak u polufinale. Opet je Bašić odveo Grke euro-stepenicu više.

image
CROPIX

- Prvo, moram reći da je vaterpolo koji naš trener Hrvoje Koljanin (još jedan Hrvat) njeguje u Vouliagmeniju totalno suprotan od većine ostalih klubova. Ta zadnja lopta u akciji može otići na jednu ili drugu stranu, nekom trećem igraču. Nemamo predodređenog tko završava. Evo, Afroudakis je dao u Zagrebu 3 gola, iako on nije toliki gol-igrač. No, da je tada pucao još 5 puta, vjerojatno bi toliko zabio. Toliko je bio “u zoni” tada. Onaj Novi Beograd nam je psihički bila čak i teža utakmica jer su nam to bile prve dvije utakmice nakon 3 mjeseca pauze. U Grčkoj se nije smjelo igrati uopće, zbog korone. U Beogradu smo vodili 3 razlike, a završilo je egal, u Ateni vodili 3:1, pa promašili peterac, pa kontru 1 na 0. Bila je veća nervoza.

Ali kod Andrije veća mirnoća...

- Ma, nije lažna skromnost, ali imamo mi puno igrača koji to mogu riješiti, samo što je mene tako dopalo.

Je, i onda vas “dopalo” da riješite i Mladost tjedan kasnije.

- Dobro, to su bili peterci. Malo i sreće. Ovo je za Vouliagmeni fantastičan uspjeh jer ipak smo izbacili velikana kakav je Mladost, koji ima momčad za polufinale Lige prvaka. Dalje, nama je sezona bila i još je vrlo teška. Mi smo bez utakmica, a igramo protiv sastava koji su u natjecateljskom ritmu. Ujedno, ovo je velika stvar i za klub koji je u strašno teškim uvjetima, financijskim poteškoćama, izdržao svima nama igračima isplaćivati plaće bez smanjivanja iako uopće nismo igrali. Ovo je klub koji se ne financira javnim novcem, koji plaća bazen da bi mogao trenirati.

Bašić (26) je u Vouliagmeniju treću sezonu. Riječ je o dečku poniklom u Solarisu, a za sebe će sasvim iskreno reći:

- Čak i nisam bio nekakav potencijal, do izlazne juniorske kategorije kada sam s hrvatskom reprezentacijom do 20 godina u Szombathelyu 2013. bio srebrni na SP-u. Godinu kasnije sam došao u Mladost, zajedno s Buhom i Lozinom. U Mladosti sam bio do 2018., tu sam se proflirao u igrača, te prvi put pozvan i u A reprezentaciju.

Idemo po naslov

Andrija se i danas nalazi na širem Tuckovom popisu, među 20-ak igrača koje se pomno prati, poziva...

- Nisam ni otišao u Grčku zato jer je tu lijepo vrijeme, imam i dalje ambicija. Dokazali smo to ove sezone gdje smo tukli već Olympiacos, idemo po naslov prvaka Grčke, sada smo dobili Mladost... A reprezentacija je meni, ne znam... ja bih i pješice išao do Hrvatske - iz Atene će Vouliagmenijev “Super Andrija”.

Linker
25. travanj 2024 23:02