Rino Burić, najbolji vaterpolist

 NERA ŠIMIĆ/CROPIX
NAJBOLJI BRANIČ HRVATSKE

‘Želimo na Euru dokazati da Svjetsko prvenstvo nije bilo naše pravo lice, mjesto nam je na vrhu‘

Splićanin je obilježio 2023. i na njenom koncu zasluženo ponio nagradu Vaterpolist godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. prosinac 2023. 06:01

Definitivno njegova godina. Proteklih 12 mjeseci smo opetovano iznosili osobno skromno mišljenje da se Rino Burić nametnuo kao sigurno prvi, najbolji branič Barakuda, odnosno hrvatskog vaterpola. U prvoj polovici godine, dok je nastupao za Jadran, osvojio je naslov prvaka države. Prvi hrvatski prvenstveni naslov tog kluba. Prije koji je dan, no sada već noseći kapicu Jug Adriatic osiguranja osvojio i Kup Hrvatske, što je pak bio jubilarni 70. trofej u 100-godišnjoj povijesti tog kluba. Dakle i opet, jedan osobit, poseban trofej, da ne rabimo pomalo otrcalu frazu “povijesni” jer u posljednje vrijeme sve je oko nas “povijesno” i puno “legendi”.

Trofejni Ocjenjivački sud

Nije to ni sve od Rina za ovu godinu. Dana 17. svibnja pripala mu je ujedno i nagrada za najboljeg igrača finalne serije za naslov prvaka Hrvatske. Točno sedam mjeseci kasnije, opet 17-og, ali sada prosinca, ovjenčan je kao laureat prestižne nagrade Vaterpolist godine. Izbor je to Večernjeg lista, začet još 1988. godine, osobite težine jer tu glasuju bivši proslavljeni vaterpolisti, osvajači desetina i desetina olimpijskih, svjetskih i europskih kolajni. Ove godine su to bili Frano Vićan, Petar Muslim, Damir Polić, Goran Sukno, Božo Vuletić i Boško Lozica. Plus na to i čitateljstvo Večernjaka, dakle navijači. Na koncu je stasiti Rino odnio pobjedu s 44 glasa ili 13 više od suigrača iz reprezentacije, donedavno i kluba, Jerka Marinića Kragića. Ili čak 16 više od sad uistinu jedne legende, Mare Jokovića.

- Jesam li se nadao ovomu? Ha, nada uvijek postoji jasno, ali stvarno nisam očekivao. Tu je toliko sjajnih igrača bilo u konkurenciji i meni je iznimna čast biti onda izabran kao najbolji - veli Rino Burić dok u krilu gladi statuu Vaterpolist, rad akademskog kipara Stipe Sikirice.

- Prošla sezona je bila dosta teška. S mojim bivšim klubom, Jadranom smo izgubili nekoliko trofeja jer smo igrali finala Superkupa, pa nacionalnog kupa (prosinac 2022), onda i regionalne lige, ali osvojili smo ipak ono najbitnije. Osvojili smo Prvenstvo Hrvatske. Reprezentativno ljeto u Fukuoki nije baš bilo nešto za sjećanje. Tek deveto mjesto na tom Svjetskom prvenstvu, ali evo, brzo nam se približava trenutak za popraviti dojam u Dubrovniku i Zagrebu.

Svi se dobro poznajemo

Rino jest primarno branič, ali je i primjer modernog, višenamjenskog igrača kojem teži svaki sport, pa tako i vaterpolo. Gotovo dvometraš (197 cm), solidne težine (105 kg), nije mu stran ulazak na dvametra kao drugom centru. Međutim, nije mu stran - dapače - ni šut s vanjske pozicije. Uostalom, ove je sezone u Premier ligi recimo, trenutačno treći strijelac s 21 golom u osam utakmica. Bolji su jedino Ferdinand Bušelić (Mornar) s 23, ali iz devet susreta, te dakako na prvom mjestu Šibenčanin Antonio Petković (31 iz devet utakmica).

- Ono što uvijek govorim, ali to je zaista tako... Na svakom treningu dajem 100%. Trudim se do maksimuma, ali mislim da imam još dosta prostora za napredak. Zato sam uostalom i došao u Jug jer mi je trebala neka promjena, novi izazovi. Mislim da je taj odabir bio i pun pogodak.

image

Runo Burić

NERA ŠIMIĆ/CROPIX

Kako izgleda taj novi izazov?

- Ja sam baš sretan u Jugu. Izabrao sam dobro, točno ono što sam želio. Velik rad, fokus je samo na vaterpolu, Dubrovnik je takav grad. Gradić koji živi za vaterpolo, tamo se priča samo o vaterpolu, vaterpolu i vaterpolu, dok u Splitu, koji je ipak moj rodni grad, nije baš bilo tako. Naravno, bio sam ja na 100 posto i u Splitu, nisam se nikad štedio...

U Splitu je ipak sve, kada je sport u pitanju, u sjeni Hajduka.

- U redu, u Splitu je Hajduk broj 1 i uvijek će biti. Ne može se to s ničime mjeriti, uspoređivati, ali u Dubrovniku je vaterpolo na prvom mjestu.

Zanimljive su bile dosadašnje ovosezonske utakmice Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. Naime, presuđivali su ih nerijetko, najbolji u bazenu bili baš bivši jadranaši i bivši jugaši. Loren Fatović, sada u Jadranu je presudio pobjednika jedne utakmice u Gružu, u finalu Kupa dao sedam golova, ali i Rino je bio među vedetama dubrovačkog sastava kada bi se igralo protiv Jadrana. Je li to neko posebno nadahnuće kada se igrati protiv bivših svojih?

- Ne znam kako bih opisao točno. Loren je spektakularan bio protiv nas. Prvu utakmicu je jedini gol dao sekundu prije kraja i to je bilo za pobjedu. U finalu je dao u biti devet golova, ako računamo i dva u raspucavanju peteraca. Sebe neću komentirati, ali mislim da je poanta u tome da kako Loren predobro poznaje svoje bivše suigrače, tako i ja svoje iz Jadrana. Znate uvijek gdje je koja “rupa”, gdje je koji igrač malo tanji. Ta spoznaja ima, daje prednost.

Kada spojimo ta dva kluba, iz Splita i Dubrovnika, dobijemo zapravo današnju reprezentaciju. Točno, jesu tu Bijač i Lončar iz Olympiacosa, Vukičević iz Marseillea, Krapić iz Noisy-le-Seca, Bašić iz Waspo 98 Hannovera, ali Jadran i Jug AO daju čak 13 igrača koji su sada na pripremama. Koliku to daje prednost, uigranost više reprezentaciji?

- Rekao bih da se mi svi jako dobro poznajemo, neovisno gdje igrali. Već nekoliko godina smo skupa, imamo odličnu kemiju u momčadi, zato se iskreno veselim ovom Europskom prvenstvu. Zato jer smo ostavili tako loš dojam na SP u Fukuoki, da...

Samo o Španjolskoj

Imamo osjećaj da u biti, iako to ne ističete baš često, svi vaši suigrači, ali da duboko onako malo “kuhate” od želje, iščekivanja trenutka uskočiti u bazen Gruža, kasnije Mladosti i pokazati sebi, dokazati cijeloj Hrvatskoj da ono u Fukuoki niste bili vi, uvjetno rečeno.

- Da, da, baš to! O tome se radi. Želimo pokazati da ono nije bilo naše pravo lice. Neću se više uopće više vraćati, pričati o Fukuoki. Napisalo se, ispričalo, mislim sve. Mi sami smo unutar reprezentacije sve analizirali i na prethodnim pripremama i kroz razgovor zatvorili tu “knjigu”. Jednostavno, duboko sam uvjeren da je nama mjesto u vrhu svjetskog vaterpola. Mislim da ćemo mi biti ove, odnosno u biti sljedeće godine, 2024. puno bolji.

Je li se razmišlja sada o cijeloj skupini na EP, svim suparnicima (Španjolska, Francuska, Crna Gora) ili samo o Španjolcima jer su nam oni prvi “na jelovniku”?

- Samo o Španjolskoj. Posebno jer sam nešto gledao, netko mi je rekao, da smo Španjolsku na velikom natjecanju zadnji put dobili prije 9-10 godina! Mislim da je stvarno vrijeme, ispred domaće publike, u hramu vaterpola u Gružu, prekinuti taj negativan niz - zaključio je Vaterpolist 2023. godine, Rino Burić.

Linker
20. travanj 2024 00:55