Korčula, vaterpolo

 DINO MIHOVILOVIć DINO MIHOVILOVIć
U ČAST LEGENDAMA

Zlatna generacija ponovno zajedno, najtrofejniji ikad ‘oprostio se‘ uz najdraže društvo: ‘Ovo je baš dirljivo‘

"Svjetski dani vaterpola" u Korčuli su okupili zlatne hrvatske olimpijce iz Londona 2012.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 12:10

Koliko olimpijskih, svjetskih i europskih vaterpolskih medalja na jednom mjestu. Toliko ih se nije našlo niti na nedavnom olimpijskom turniru u Parizu, na kojem su hrvatski vaterpolisti osvojili novo veliko odličje srebrnog sjaja. Takav broj olimpijskih odličja i toliko olimpijaca koliko ih se ovog vikenda u Korčuli skupilo na revijalnoj utakmici zlatne hrvatske reprezentacije iz Londona 2012. protiv Reprezentacije svijeta mnoge velike zemlje ukupno nisu osvojile u svojoj sportskoj povijesti.

Ugostivši Dane svjetskog vaterpola Golden Wave, Korčula i otvoreno plivalište Korčulanskog plivačkog kluba bili su u subotu navečer doslovno centar vaterpolskog svijeta. Bilo je zaista prekrasno ponovo vidjeti neke od najboljih hrvatskih vaterpolista iz novije povijesti, koji su na ovaj događaj potegnuli iz svih krajeva Hrvatske na poziv HVS-a, HOO-a, grada Korčule, Korčulanskog plivačkog kluba i vaterpolske obitelji Lozica, koja je bila inicijator i animator cijelog događaja, a koji su uveličali mnogi najbolji vaterpolisti iz Mađarske, Italije, Španjolske, Srbije i Crne Gore, inače nekadašnji ljuti rivali hrvatskim igračima od kojih je većina osim zlatnog odličja u Londonu osvojila i zlato na SP-u u Melbourneu 2007., kao i zlato na EP-u u Zagrebu 2010. Naravno, većina njih je odavno u igračkim mirovinama, mnogi su preuzeli istaknute dužnosti u hrvatskom vaterpolu i hrvatskim klubovima, a svi su zajedno zadržali ljubav prema ovom sportu, koji ih je proslavio u svjetskim okvirima.

Utakmica je bila puna atraktivnih poteza, a otvoreno plivalište Korčulanskog plivačkog kluba prepuno. Korčulani doista obožavaju vaterpolo. Gledatelji su uoči utakmice sve igrače pozdravili pljeskom, a Mladen Drnasin, Perica Bukić i Ivan Milaković, predsjednik, direktor i tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, uručili su hrvatskim igračima prigodne kristalne lopte, dok je ministar turizma i sporta Tonči Glavina, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, uručio priznanje njihovu šefu Ratku Rudiću. Ovacije su potrajale, buran su pljesak dobili i gosti iz reprezentacije ostatka svijeta. Njima je poklone korčulanskih vinara uručio Mario Sardelić, predsjednik KPK.

Završilo je poštenim rezultatom 13-13, nakon četiri četvrtine od po samo sedam minuta; ipak je riječ o malo "starijim mladićima" koji, nažalost, kako su to mnogi poput Josipa Pavića i priznali, nisu puno plivali ni igrali vaterpolo otkad su objesili kapice o klin. Dečki iz obiju momčadi krenuli su žestoko, a ritam je slabio kako je utakmica odmicala. Unatoč tome, gledatelji su mogli uživati u prelijepim potezima starih majstora koji su bili nagrađeni za svaku pojedinačnu bravuru.

image

Korčula, vaterpolo

DINO MIHOVILOVIć Dino Mihovilović

- Bila je to prelijepa fešta koju je Korčula zbog tradicije objektivno i zaslužila, svi smo guštali u jednoj lijepoj vaterpolskoj večeri. Puno ovih naših zlatnih mladića igrali su u ovom bazenu u mladim danima i kasnije. Tribina je bila puna, ljudi su uživali. Bez obzira na stanje forme ovih veterana, vidjeli smo dosta fenomenalnih poteza, sve je bilo na najvišem nivou. Bio je ovo prelijepi zaključak ove uspješne godine za hrvatski vaterpolo - rekao je Boško Lozica u svoje ime i u ime svoje vaterpolske obitelji, koja je začetnik ideje o organizaciji ovog spektakla.

Naši igrači i njihovi protivnici iz Reprezentacije svijeta razveselili su Korčulane, koji oduvijek obožavaju vaterpolo, ali i brojne turiste koji su došli vidjeti ovaj spektakl. Ratko Rudić bio je presretan zbog prisjećanja na lijepe dane.

image
DARKO TOMAS Cropix

- Ovo je bio jako dirljiv trenutak i, iako sam se oprostio već ranije, bilo je zaista lijepo. Zahvaljujem u ime svojih igrača i u svoje osobno svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog projekta - rekao je Ratko Rudić koji je sa svojim igračima dobio zaslužene ovacije. Dobio ih je i njegov nasljednik Ivica Tucak, zbog rezultata koje postiže sa sadašnjom reprezentacijom, a koji je također bio gost na utakmici. Šteta je samo možda što nije bilo i njegovih igrača, no oni su prije svega zaslužili biti sa svojim obiteljima nakon što su cijelu godinu bili na terenu i osvojili čak tri velika odličja u 2024.

- Ova je reprezentacija zaslužila ovakvo nešto, i vaterpolo je to zaslužio kao naš sport broj jedan po rezultatima. Nadam se da ćemo odigrati još ovakvih utakmica, koje su odlična promocija našeg sporta. Posebno takvo nešto treba raditi ljeti u gradovima kao što su Korčula, Cavtat, koji u ljetnim mjesecima njeguju naš lijepi sport - rekao je u ime svojih suigrača Miho Bošković.

Nekadašnji kapetan Samir Barać priznao je da nije bilo lako igrati utakmicu nakon toliko vremena:

- Nije bilo lako, no bilo je to lijepo emotivno prisjećanje. Odlična nas je publika nakratko vratila u te lijepe dane. No još su nas više to podsjetili naši nasljednici u sadašnjoj reprezentaciji, koja je u Parizu osvojila srebro. Važno je da je nastavljeno tamo gdje smo mi stali, da imamo kontinuitet dobrih rezultata.

U istom su tonu pričali i ostali slavljenici te je Paulo Obradović zadovoljno primijetio da je hrvatski vaterpolo na dobrom putu i da ne treba strahovati za budućnost.

Nakon što je u subotu odigrana utakmica kao centralni dio događanja u Korčuli, i u nedjelju se nastavilo u svečarskom tonu te se sve zaključilo projekcijom filma o Ratku Rudiću "Dogodilo se" redatelja Dejana Aćimovića.


Hrvatska - Svijet 13-13 (3-4, 5-3, 2-3, 3-3)

Hrvatska 2012.: Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković (1), Nikša Dobud (2), Maro Joković (2), Ivan Buljubašić (1), Petar Muslim (1), Andro Bušlje (2), Sandro Sukno (3), Samir Barać, Igor Hinić, Paulo Obradović (1), Frano Vićan. Izbornik: Ratko Rudić, pomoćnici: Elvis Fatović i Zoran Kačić.

Svijet: Daniel Lopez Pinedo, Tamas Kasas, Andrija Prlainović (3), Boris Zloković (2), Aleksandar Ivović (1), Felipe Perrone (2), Duško Pijetlović, Velentino Gallo (2), Matteo Aicardi (1), Christos Afroudakis, Georgios Afroudakis (2), Marinović, Zoltan Szesci. Trener: Igor Milanović.

Linker
05. rujan 2024 20:23