HVS
A SAD - ČETVRTFINALE

ZVIJEZDA HRVATSKE BACILA 'PETARDU' U BAZEN, IZBORNIKA ZABRINULA OZLJEDA JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH IGRAČA 'Ma da, to mu je sad već druga u dva tjedna'

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je u 3. kolu A skupine Europskog prvenstva,  koje se od 12. do 24. siječnja održava u Budimpešti , selekciju Slovačke sa 16-4 (3-0, 4-2,4-1,5-1)i time sa šest bodova osvojila prvo mjesto u skupini i izborila izravni plasman  u četvrtzavršnicu prvenstva.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. siječanj 2020. 19:14

Ovakve utakmice Barakuda volimo. "Dosadne", susret u kojim je suparnik "ubijen" nakon 8 minuta, pa vam do kraja susreta ostaje samo lagodno bilježiti statistiku, udarce, blokove, izbačaje, šuteve... Dobro, malo karikiramo. Jasno da bi nam dosadilo vrlo brzo gledati samo takvo što i jasno kako bez dramatike i draži neizvjesnosti nema ljepote sportske igre, ali... Nakon malo dramaturških obrata protiv Crne Gore, baš nam je "legla" i jedna ovakva utakmica. Koju smo doduše, s ovakvim baš sadržajem i predvidjeli.

Zapravo, utakmica je bila toliko predvidljiva i očita da nam je prva zanimacija bila, te prva tema nakon susreta, štp je s Lukom Bukićem? Naime, u subotu su Barakude odigrale s 12-icom igrača, budući da je Bukić ostao u hoteli s povišenom temperaturom.

- Ma da, to je sada već druga njemu u zadnjih koliko... dva tjedna. U malo vremena u svakom slučaju - brzo se lagano smrknuo Tuckov pogled na spomen viroznog lijevog krila Barakuda.

- Vidjet ćemo. Doktor Labar mu je odmah dao terapiju, temperatura mu pada. Vjerujem da će biti OK. Makar, i oni moraju pripaziti, mislim na organizatore. Treniramo na bazenu pod balonom, pa se prolazi do svlačionice kroz jedan manji dio koji je vani, a tamo je temperatura minus 2. To je vjerojatno sjena toga - veli izbornik.

Nekako u to vrijeme nam je baš prošao i dr. Boris Labar. Samo će u prolazu.

- Bit će sve u redu s Lukom, sve će biti u redu s njim.

Dobro, onda dosta o zdravstvenom biltenu. Sada možemo i o utakmici. Koja je "ubijena" nakon prve četvrtine, nakon 3:0 za Hrvatsku. Joković iz peterca, Miloš iz kontre, pa potom i Bušlje. Ovaj potonji je posebna priča utakmice. Postigao je čak 5 golova. Više je u jednoj utakmici pod nacionalnom kapicom dao samo prije 10 godina, u 3. kolu EP u Zagrebu 2010. protiv Rumunjske

- Niti jednog trenuta nije bila upitna pobjeda, ali ne samo to. Ozbiljnost nije bila upitna u pripremi susreta, kao i tijekom. Istina da smo počeli mrvicu tromo, ali više zahvaljujući Slovačkoj koja se pred kraj svojeg napada već vraćala natrag i tako nam otupila naše najjače oružje, a to je protunapad. Kasnije smo podignuli na dodatnu razinu i tu agresivnost u obrani, presing, te je iz toga krenula i kontra. Mogu biti zadovoljan kako smo odigrali. I obrambeno i napadački. Baš jedna vrlo, vrlo korektna utakmica.

Barakude su na koncu prikupile 5 kontri, ali ono što je vrlo zanimljivo, pohvalno je obrana s igračem manje. Od 7 takvih situacija, niti jednom Slovaci nisu gol! U redu, Slovačka nije neko mjerilo snage i umijeća, ali nisu baš niti takve "trube" pa da ne bi iz čak 7 napada barem jednom pogodile. Nekom drugom na ovom turniru sigurni smo da i bi, ali ne Hrvatskoj.

- Da ga ne ureknem, ali taj dio igra je i ne samo sada, na ovom EP već i u zadnej vrijeme općenito nama jako dobra. Funkcionira čak i fenomenalno i nadam se da će tako i ostati, nastaviti i dalje. Vratari dobri, pokretljivost vansjke linije u odnosu na naše braniče, pomoć njima, također jako dobra. To onda daje puno više sigurnosti za napad i za protunapad. Zato momcima kapa dolje.

Sada slijede Hrvatskoj praktički skoro pa četiri dana odmora jer utakmica sa Slovacima je bila u subotu poslijepodne, a četvrtfinale slijedi u srijedu, 22. siječnja.

- I to će bit Crna Gora ili Rumunjska. Iskreno, nama svejedno. Nije uopće bitno tko je i što je, bitno je samo kakvi ćemo biti mi. Moramo se baviti s nama.

Ipak, kako ne bi baš puna 4 dana bili bez ikakve utakmice, u ovakvim situacijama treneri pribjegavaju "pomoćnim rješenjima".

- Dogovorili smo se još ranije, talijanski izbornik Campagna i ja za neku utakmicu, ali ne pravu, samo dvije četvrtine. Negdje tijekom ponedjeljka.

Linker
02. svibanj 2024 03:16