CROPIX
JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA

VELIKI ADUT ČERVAROVE HRVATSKE NAJAVIO SVJETSKO PRVENSTVO 'Mi sebe vidimo uvijek najviše! Treniramo kao ludi, samo sa 100 posto možemo dobiti sve'

IGOR KARAČIĆ Iskusni srednji vanjski (30), igrač Vardara, tebao bi biti jedan od ključnih igrača Line Červara na predstojećem SP-u u Njemačkoj i Danskoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. prosinac 2018. 12:11

Kažu da je sredina našeg napada najveća kvaliteta koju u ovom trenutku posjedujemo. Kada imaš takav izbor, bilo bi ga šteta maksimalno ne iskoristiti. Domagoj Duvnjak se vratio, to je dovoljno samo po sebi. Luka Cindrić je top igrač u svijetu u ovom trenutku, a onaj koji bi sve to trebao zaokružiti u cjelinu svojom kvalitetom i iskustvom je Igor Karačić.

Srednjak Vardara ove sezone igra vrlo dobro. Lani s Raulom uz Cindrića, ove sezone s Parrondom uz Skubea ima svoje minute i autoritet u dresu prvaka Makedonije s kojim se prije dvije godine popeo na europski tron.

Naizgled miran, ali vrlo zapaljiv i agresivan po potrebi, Karačić može biti igrač koji preokrene situaciju u teškim trenucima. Tako treba gledati njegovu ulogu u dresu reprezentacije. On je i obrambeni igrač, i razigravač, i strijelac. Ne tresu mu se ruke i već puno puta je pokazao da se spreman podrediti kolektivu. Zato je postao nezaobilazan dio Červarova sastava.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Kako je u Poreču?

- Zasad je sve super, doziramo, kako bi trebalo biti. Nema prevelikog pritiska, lagano punimo mišiće i spremano se da budemo top u četvrtoj, petoj, šestoj... utakmici, a ne samo u prve tri. Program mi se zasad čini odličan. Dva treninga ujutro, jedan popodne, pa sutra malo lakše. Čekamo da nam se priključe naši “Nijemci”, jer tek tada ćemo na taktičkom planu moći raditi više na obrani s obzirom na to da se radi o nekolicini igrača u oba pravca, a svi su nam jako potrebni.

Ima mjesta za sve

Dosta se toga promijenilo kroz godinu. Kako to izgleda danas?

- Uvijek su dobrodošle promjene. Na Euru sve što smo zacrtali i puno, puno željeli, ali nismo ostvarili to. Logično je da promjenama moramo pokušati pronaći ono potrebno, najviše za obranu i polukontru. Imamo dosta igrača koji to mogu pružiti na terenu. Neke promjene će dobro doći i mislim da će to sve dobro izgledati na SP-u.

Mladi u društvu starih i provjerenih?

- Moram ih pohvaliti, jer pokazuju silnu energiju, a uz kvalitetu koja je neupitna to je motivirajuće za sve nas ostale. Recimo, u 7 sati trčanje, oni vuku, grizu, daju 300 posto, a onda to čine svi, iako im duša spava. Kada su oni takvi, i mi smo bolji.

Handball - Men's EHF European Handball Championship - preliminary round Group A - Croatia v Sweden - Spaladium Arena, Split, Croatia - January 16, 2018. Igor Karacic of Croatia in action. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

Kako ste zadovoljni svojom polusezonom u Vardaru?

- S obzirom na polusezonu u kojoj je bilo toliko ozljeda, u kojoj smo imali pet operacija i dvije-tri malo lakše ozljede, ja sam zadovoljan. Igrali smo na kraju skoro s juniorima i drugim sastavom, a sve je super ispalo - drugi u Ligi prvaka, prvi u SEHA ligi. Nije sve baš bajno u klubu, ali držimo se. Predsjednik Samsonjenko došao je na sastanak i rekao da će biti sve OK. On je godinama fenomenalan, imamo povjerenja u njega i želimo mu vratiti neke stvari kako mi možemo.

Imamo tri srednjaka, kažu da je to naša najveća snaga. Ima li mjesta za svu trojicu?

- Sigurno da ima dosta mjesta, prilike za rotaciju. Koliko se možemo podrediti je ključ. Svi smo igrali lijevog vanjskog ove sezone i Dule i Cindra i ja i uspjeli smo u tome. Nisu to naše pozicije, kao na sredini, ali svi na sredinu stati ne možemo. Tražit ćemo način kako u parovima najbolje možemo riješiti problem, a da pritom imamo i napad i tranziciju i obranu, da se povuče brza kontra. Detalji će odlučivati. Neke naše slabosti moramo nadoknaditi onim što nas krasi.

Priče uz kavicu

Skupina je nezgodna, dalje idu samo tri selekcije, a ne kao dosad četiri?

- Skupina nije baš za podcijeniti. Svi će reći da sigurno prolazimo dalje, ali treba biti oprezan. Island je vrlo opasan, neugodan, a on nam je na startu. Na startu kod nas su dobili Švedsku vrlo uvjerljivo, a Švedska je na kraju otišla do finala. To je dovoljno reći. Onda igramo s Japanom koji ima europskog trenera, pa Makedonija koju vodi moj bivši trener. Taj stil znam, mislim da mogu i pomoći u pripremi. Za broj 1 u skupini svi očekuju da ćemo igrati sa Španjolcima. Nadam se da će biti tako, da ćemo se dobro pripremiti. Tko prenese sve bodove u drugi krug imat će strašan kapital. I ono najbitnije. U takvom smo stanju da samo sa 100 posto možemo dobiti svakoga.

Gdje nas vidite na SP-u?

- Pa ne znam, mi sebe uvijek želimo vidjeti najviše. Nitko neće reći da ćemo tamo samo sudjelovati. Treniramo kao ludi, želimo se pokazati u pravom svjetlu. Kontinuitet postolja nemamo više, ali želimo se vratiti tome.

Ima li čega osim rukometa u Poreču?

- Kavica, priča uz kavicu tko može što dati i to je to... Nema vremena za drugo.

Linker
06. svibanj 2024 19:53