Tom Dubravec / CROPIX
KONAČNO ZDRAV

VELIKI POVRATAK KAPETANA HRVATSKE! OD NJEMU ĆE PUNO TOGA OVISITI NA SVJETSKOM PRVENSTVU 'Teško je prognozirati, ali ja sam optimist...'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. siječanj 2019. 19:47

Nije to lako, ali je tako. Dok se većina ljudi odmarala nakon novogodišnjeg slavlja, rukometaši su se skupili u Zagrebu i krenuli put Poreča na završne pripreme za nastup na SP kojem će od 10. do 27. siječnja domaćini biti Njemačka i Danska. Lino im je izišao u susret tek činjenicom da pokret nije bio u praskozorje.

Lijepo su odspavali, popili kavu i sjeli u bus, a već na Novu čekao ih je prvi trening u Poreču. Nema previše vremena za odmaranje, radit će se na snimanju stanja petorice koja su došla iz Njemačke i naravno najviše na taktici, posebno obrane koju intenzivno treba i odabrati i poštimati da bude u stanju u Münchenu za deset dana razbiti šuterski uvijek dobar Island.

Osijek, 251018.
 Rukomet. Dvorana Gradski vrt. Kvalifikacijski susret Hrvatska - Svicarska za Europsko prvenstvo 2020.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Izgraditi čvrstu obranu

Na pripreme je krenulo 20 igrača. Od njih će 16 naći mjesto u zrakoplovu za München. No sigurno je da će oni koji neće biti prve rezerve zlu ne trebalo. A kako je poznato da nikad na velikom natjecanju nije igralo samo 16 igrača, jasno je da će svaki doprinos biti iznimno važan.

Presjek situacije kaže - među osam koji nisu na završnim pripremama su Šunjić, Mihić, Vida, Bećiri, Jotić, Vekić, Sršen i Bičanić. Među 20 su trojica vratara Šego, Stevanović i Ivić. U München će odmah vjerojatno samo dvojica. Krila su četiri, dva desno Horvat i Božić-Pavletić, dva lijevo Štrlek i Mandić. Varijante su ići s tri ili sa sva četiri krila, procijenit će izbornik. I kod pivota je gužva, tu su Musa, Kozina, Šušnja i Šipić. Mogu se očekivati trojica, jer oko njih se vrti obrana, a tu treba kao petog gledati i Blaževića. Svi sigurno neće odmah u Njemačku.

Osijek, 251018.
 Rukomet. Dvorana Gradski vrt. Kvalifikacijski susret Hrvatska - Svicarska za Europsko prvenstvo 2020.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Kod vanjskih na tri mjesta su osmorica. Lijevo Slišković i Jaganjac, na sredini Cindrić, Duvnjak i Karačić te desno Stepančić, Vranković i Šebetić. E tu se vrti dosta pitanja zbog igre u dva pravca, pa igre s tri ili četiri krila, pa može li Duvnjak biti lijevo... Puno je onih koji nisu upitni, no ništa nije definitivno. Lino će se morati odrediti, a učinit će to nakon susreta s Italijom i Crnom Gorom u petak i subotu u porečkoj Žatiki. Ciljevi su sagraditi čvrstu obranu, iz nje polukontru i napad koji ne troši ono što u obrani ne zaradi.

Stigao je i onaj kojeg se najviše čekalo - Domagoj Duvnjak. Zdrav je, vratio se, polusezona u Kielu je to pokazala i sada se igrač od kojeg puno toga počinje u našoj igri vraća na scenu. Nije imao sreću lani, jer nakon operacije patele mu se raspao mišić, pa smo Euro koje je počeo ipak odigrali bez njega, što se osjetilo. To što je bio minus, sada bi trebao biti plus.

Što kaže Domagoj o aktualnom trenutku?

- Stanje je dobro, dobro se osjećam, zdrav sam, igram i to je najbitnije.

Puno je bolje nego lani, kada sam se vratio mjesec dana prije prvenstva. Koljeno je sada dobro, ima svoj program i nadam se da će cijelo tijelo izdržati veliko natjecanje.

Island je najvažniji

Gdje nas vidite u ovom trenutku?

- Teško je nešto prognozirati konkretno. Važno je sada da ostanemo zdravi, da se dobro pripremimo i odemo u Njemačku odigrati dobar turnir. Svake godine ponavljamo isto, važna je prva utakmica s Islandom...

Duvnjak - lijevi vanjski?

- Dobro, to nije novost i opet ponavljam, što kaže trener to ću raditi. Ja sam optimist.

Nove snage su stigle, puno ih je hoćete li se stići poloviti u ovim kratkim pripremama?

- Nadam se da ćemo kliknuti, da su već kliknuli u puno stvari. Svi se mi znamo dosta dugo, tako da ne sumnjam da će to biti OK.

Dvije utakmice ćete imati u Poreču?

Veseli me puna dvorana

- Italija i Crna Gora će dobro poslužiti da vidimo u kojem smo stanju, da probamo neke varijante. Veselim se da igramo doma, da će dvorana ponovo biti puna. To je sjajan osjećaj, važna pred svako veliko natjecanje.

Tako će biti i u Njemačkoj?

- Njemačka je zemlja rukometa, ne sumnjam da će biti odlična atmosfera.

Prije 12 godina debitirali ste na SP baš u Njemačkoj. Po čemu se sjećate?

- Bio sam najmlađi, dobio priliku, zaigrao protiv Španjolske, zabio gol. Lijepa uspomena.

Tko su favoriti SP?

- Da nabrojim 8-9 momčadi? Puno je dobrih, konkurencija maksimalno ujednačena. Mogu reći za Nijemce, jer s njima sam svaki dan. Pripremaju se već dugo, okupljaju se često, domaćini su i po meni su i oni jedan od favorita - zaključio je Domagoj Duvnjak koji još živi svoj rukometni san “o zlatu s Hrvatskom”.

Linker
02. svibanj 2024 22:00