Ronald Goršić / Cropix
NOVA PRIZNANJA

'Veliko iznenađenje' u Lisinskom - Blanka i Ivica laureati i u izboru HOO-a

Obilježavanje Velikog dana hrvatskog sporta tradicionalno je imalo dva čina - radni i svečani
Piše: Vinko KneževićObjavljeno: 27. prosinac 2010. 23:33

ZAGREB - Atletska diva Blanka Vlašić i skijaški olimpijac Ivica Kostelić očekivano su pojedinačni laureati u izboru najboljih sportaša 2010. prema mjerilima Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na svečanosti u KD Vatroslav Lisinski, na kojoj su najboljim sportašima i sportskim djelatnicima u godini na izmaku uručene nagrade, laskavi naslov trenera godine ponio je skijaški mag Ante Kostelić, kovač dviju Ivičinih srebrnih olimpijskih kolajni iz Vancouvera.

Samostreličarsko zlato

I dok su samostreličarke ( Pereglin, Krivanek i Odlešić) za svjetsko zlato u ‘fieldu’ najbolja ekipa u 2010., čini se da je HOO u izboru momčadi godine pribjegao kompromisu. Laureati su vaterpolski reprezentativci, osvajači kontinentalnog zlata na EP-u u Zagrebu, a za rezultatski najuvjerljiviju momčad (svjetsko zlato), veslački četverac na pariće (braća Sinković, Martin i Šain) - “instalirana” je nova kategorija u kojoj su postali suvereni pobjednici.

Među brojnim kategorijama HOO-ova izbora, nagrađeni su i najperspektivniji sportaši. Ove godine to su judašica Barbara Matić i plivač Ivan Capan.

Blanka Vlašić je i najveća sportska promicateljica domovine u svijetu, Ivano Balić dobitnik Trofeja MOO-a, a jedriličari splitskog Labuda Trofeja za fair-play. Uz zaslužnike, kojim je pripala Nagrada Matija Ljubek, HOO nije zaboravio ni tvorca prvog olimpijskog zlata pod našom trobojnicom (u Atlanti 1996.) - pokojnog Velimira Kljaića Kljuna.

Televizija kao novi adut

Vremenski gledano, prvi dio obilježavanja Velikog dana hrvatskog sporta dogodio se u prijepodnevnim satima na zasjedanju Matešine “olimpijske vlade”. Uz bogatu berbu odličja hrvatskih sportaša u 2010. godini, apostrofirane su i važne promjene u karakteru djelovanja olimpijske udruge.

Izrečena su i očekivanja da će Sportska televizija, koja je u HOO-ovu stopostotnom vlasništvu, biti nova prekretnica u borbi za boljitak sporta. HRS je dobio suglasnost za kandidaturu za EP rukometašica 2014. u sudomaćinstvu s Mađarima...

Veslači najbolji u novoj kategoriji

Nagrada Matija Ljubek:

LINO ČERVAR, JANKO GOLEŠ, DUŠKO KRSTULOVIĆ, IVE MUSTAĆ i MIROSLAV POLJAK

Najuspješnija sportašica

BLANKA VLAŠIĆ

Najuspješniji sportaš

IVICA KOSTELIĆ

Ekipa godine

SAMOSTRELIČARKE

Momčad godine

VATERPOLISTI

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada

VESLAČKI ČETVERAC NA PARIĆE

Trener godine

ANTE KOSTELIĆ

Najveće sportske nade

BARBARA MATIĆ (judo)

IVAN CAPAN (plivanje)

Najveća promicateljica Hrvatske u svijetu

BLANKA VLAŠIĆ

Nagrada HOO-a za fair-play

JK LABUD, SPLIT

Trofej MOO-a

IVANO BALIĆ

Posebno priznanje HOO-a

VELIMIR KLJAIĆ

(posthumno)

Linker
19. svibanj 2024 07:07