Damir Glibušić / Cropix
POBJEDNIČKI MENTALITET

Veslaju u posuđenom čamcu, jači su i od bolesti

Hrvatski četverac na pariće u gotovo nevjerojatnim okolnostima pobijedio je u Luzernu
Piše: Vinko KneževićObjavljeno: 20. srpanj 2010. 14:55

ZAGREB - Bez tuđe pameti stvorili smo svjetsku vrijednost - ponosno kaže prof. Nikola Bralić, trener veslačke senzacije - četverca na pariće koji je fantastičnim trijumfom u Luzernu prošlog vikenda odnio zlato u Svjetskom kupu.

Okolnosti u kojima su to ostvarili braća Sinković, Damir Martin i David Šain uistinu su fascinantne: - Dečki veslaju u posuđenom čamcu tvrtke Filippi, nemaju ni rezervna vesla, nemaju ni približnu logističku potporu kao konkurenti, ali imaju borbenost, htijenje i volju, što najbolje pokazuje nastup u Luzernu...

Bolesti poharale posadu

• Prema nekim informacijama, bili su pred odustajanjem?

- Valent Sinković je na treningu uoči kvalifikacijske utrke dehidrirao, pogodila ga je sunčanica, potom i nesvjestica, mokrim dekama smo mu skidali temperaturu, intervenirala je i Hitna pomoć... Utrke su odgađane zbog pucanja sajli na stazi i zbog neveremena, a na kraju je iscrpljeni Valent pristao odveslati dvije nedjeljne utrke. Uz njega, i Damir Martin na zagrijavanju je imao želučane probleme. Možda je baš to razlog onako anemičnog starta, ali ono što je uslijedilo - dugo nije viđeno u veslačkom sportu.

I iscrpljeni prestigli Nijemce

• Odnosi li se to na finiš finalne utrke u Luzernu?

- Apsolutno. Dva zdrava i dva bolestima načeta veslača dostigla su u sjajnom finišu dvije sekunde zaostatka za Nijemcima. Ta strašna završnica potvrdila je njihove neviđene mogućnosti. Sada im treba omogućiti da se još razvijaju, da napreduju, osigurati im optimalno i zimsko i ljetno vježbanje, a prilika je da se oformi i vrhunski logistički tim - treba im liječnik, nutricionist, fizioterapeut, pa čak i psiholog.

Bralić je za kraj procijenio i izglede posade da na OI-ju u Londonu osvoji odličje: - Realno bi bilo računati na jednu od medalja, mi uvijek želimo onu najsjaniju. Ali za to je potreban rad i ulaganje da se održe u vrhu.

Linker
19. svibanj 2024 04:39