AFP / Getty Images
'NAGRADE' ZA KRAJ

VIDEO: BOKSAČKA 2015. GODINA Tko je bio najbolji boksač, tko je pružio najbolji meč i tko je najviše iznenadio?

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 01. siječanj 2016. 23:05

Kako je to običaj na kraju prosinca pogleda se unazad na proteklu godine i ocjenjuje ono je bilo dobro, što loše i što će se najviše pamtiti. Mi ćemo u ovom tekstu ocijeniti boksačku godinu iza nas.

Svakako je najveći događaj godine bio dugoiščekivani meč Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaa koji je boks nakon dugo vremena vratio u centar pozornosti, ali u konačnici razočarao akcijom u ringu te potencijalno od sporta odvratio nove fanove. Nekoliko mjeseci nakon toga Mayweather je nakon meča s bezopasnim Bertom neporažen (49-0) otišao u mirovinu kao najbolji (i najbogatiji) boksač 21. stoljeća. No, boks se 2015. nije vrtio samo oko super meča - štoviše, zanimljivije borbe ponudila je druga polovica godine te pripremila teren za, nadamo se, još uzbudljiviju 2016. godinu.

Bez suvišnog odugovlačenja, krenimo na rezime godine.

Boksač godine - Genadij Golovkin (34-0, 31 KO), srednja kategorija

Mnogi se neće složiti s ovom odlukom, što nipošto nećemo zamjeriti. Jak slučaj za boksača godine imaju i Floyd Mayweather, Saul Canelo Alvarez, Tyson Fury te Roman Gonzalez. Mayweather je napokon ušao u ring s drugim najboljim boksačem 21. stoljeća, Mannyjem Pacquiaom i uvjerljivo ga svladao u dosadnom meču koji mu je ujedno donio nezamislivo brdo para (240 milijuna dolara po nekim procjenama). Četiri mjeseca kasnije u još dosadnijem meču svladao je Andrea Berta i s novim velikim čekom otišao u zasluženu mirovinu za koju nitko nije siguran hoće li zaista potrajati. Canelo je spektakularnim nokautom (više o tome kasnije) u svibnju na guzicu bacio Jamesa Kirklanda i dobar dio fanova, dok je u studenom u drugom najvećem meču godine svladao Miguela Cotta za WBC i linearni naslov srednje kategorije. Tyson Fury je šokirao svijet pobjedom protiv Vladimira Klička koji je skoro cijelo desetljeće držao jedan od abecednih naslova (IBF) - no, odmaže mu činjenica da je meč bio očajan. Roman Gonzalez je pak izborio dvije uvjerljive pobjede nokautom u sjajnim mečevima protiv respektabilnih izazivača te se profilirao kao najbolji pound for pound boksač današnjice.

No, po nama nitko nije bio bolji u 2015. od Kazahstanca Genadija Golovkina. Popularni Triple G borio se tri puta ove godine protiv najboljih izazivača koji su s njim htjeli ući u ring. Ovo posljednje je važno zbog činjenice da su ga izbjegavale vedete srednje kategorije - niz započinje bivši prvak Miguel Cotto, a nastavljaju Andy Lee, Peter Quillin itd. Usprkos tome Golovkin je našao vrijedne protivnike. U veljači je u Monte Carlu tijekom 11 rundi premlatio izuzetno čvrstog Britanca Martina Murrayja, u svibnju svladao malo poznatog, ali nezgodnog Willieja Monroea Jr. te godinu zaključio mečom za ujedinjenje abecednih naslova (WBA i IBF) protiv jedinog prvaka koji se usudio ući u ring s njima - Davida Lemieuxa. Pritom je produžio svoj niz nokauta na 21, došao do 15. obrane WBA naslova te napunio dvije velike dvorane na istoku i zapadu SAD-a (boksačku meku - njujorški MSG i Forum u Los Angelesu). Uz sve to demonstrirao je da nije riječ samo o velikom nokauteru, već o boksaču kojeg krasi odlična tehnika. Njegovi lijevi direkt uništio je Lemieuxa, rad nogu bio je odličan u sva tri meča, a podcijenjene obrambene vještine došle su do izražaja opet protiv Lemieuxa, koji posjeduje itekako opasnu desnicu. Uz Canela se polako profilirao kao jedna od najvećih zvijezda u boksu te jedva čekamo potencijalni okršaj te dvojice u 2016.

Također u konkurenciji: Floyd Mayweather Jr, Canelo Alvarez, Tyson Fury i Roman Gonazlez.