BERISLAV ROŽMAN/HRS
RAGBI

VIDEO Hrvatska napravila korak prema ostanku: Pošini izabranici deklasirali Ukrajinu na teškom terenu

Veliko pojačanje potegnulo je iz Južnoafričke Republike kako bi "podebljao" momčad za ovu utakmicu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. studeni 2023. 17:18

UKRAJINA 5 (0)

HRVATSKA 41 (27)

MAKARSKA - Gradski stadion. Fernandez; De Las Metas, Perez (svi Španjolska).

UKRAJINA: Kramarenko, Porokončuk, Voda, Kulakivskij, Ševčenko, Nikitin, Černiačenko, Radčuk, Sivak, Delirijev, Manukjan, Kosarev, Karaševič 5, Zaklinji, Voitov, Ljuti, Kirsanov, Marčenko, Carevski, Korovin, Bilousov, Kotljarov, Berezanskij.

HRVATSKA: Mau‘u, Altamiran, Biškić, Buljac, Brčić Šušak, Svaguša, Galić, Perić, Newton 14, Jurišić, Pavlović, Grčić, Majstorović 2, Buljanović 15, Vranešević, Brčić, Petera, Kordun, Majić, Rudić, Lerotić, Perica 10, Vlajčević.


Hrvatski ragbijaši upisali su vrlo važnu pobjedu protiv Ukrajine u utakmici 2. kola Europskog kupa nacija skupine Trophy, čime su napravili veliki korak prema ostanku u diviziji. Nakon što su u prvom kolu poraženi u Pragu od Češke, izabranicima izbornika Anthonyja Poše nije preostalo drugo nego da se ozbiljno "potuku" s Ukrajincima u Makarskoj; to su i učinili, igrali su puno bolje nego u prvom kolu, te su na kraju slavili uvjerljivim rezultatom 41:5 (27:0). Poučeni neugodnim iskustvom iz Češke kad su već u startu potonuli, hrvatski su ragbijaši u Makarskoj krenuli kao što je jutro prije utakmice krenula nevera s Biokova. Nezaustavljivo poput sile prirode.

image
BERISLAV ROžMAN/HRS

Matej Buljanović položio je već u 4. minuti, do kraja poluvremena ponovio je to još dvaput. Jednom je nakon odlične suradnje s Jurišićem polužio i Jason Newton. Dva od četiri uspješna Newtonova pretvaranja i jedna kazna donijeli su ogromnih 27-0 do isteka prvog poluvremena. Žuti karton Denisa Majstorovića i manjak igrača tih 10 minuta nije se niti osjetio. Odlično su Pošini igrači kontrolirali igru na raskvašenom i blatnjavom terenu makarskog gradskog stadiona. Nastavili su u istom ritmu i u drugom dijelu, osigurali su pobjedu s bonus bodom koji može biti važan u raspletu skupine. Ukrajinci se nisu predavali, imali su i oni jedno polaganje, odradio ga je Karaševič, no bilo je to nedostatno jer je i Filip Perica dvaput položio probivši suparničku zadnju liniju.

image
BERISLAV ROŽMAN/HRS

Nakon poraza u Češkoj, Poša je malo izrotirao momčad, kao pojačanje je dobio iskusnog Jasona Davora Newtona, koji je potegao iz Južnoafričke Republike da bi "podebljao" momčad za ovu utakmicu, kao i za onu sljedeću koja se također u Makarskoj igra za sedam dana protiv Švedske. Neka teorija na papiru kaže da su Švicarci najjači u skupini te su upravo ove dvije utakmice u ovom jesenskom ciklusu presudne za preživljavanje u Trophyju. Velik dio posla je već obavljen.

- Ponosan sam iznimno, bio je veliki pritisak na nama. Odigrali smo vrlo, vrlo pametno protiv jakog protivnika u jako teškim uvjetima na raskvašenom terenu. I mladi su bili super, zamjene su bile na nivou. Sve, baš sve je štimalo - rekao je Poša nakon utakmice.

image
BERISLAV ROžMAN/HRS

- Svaki od nas radio je ono što je dogovoreno, baš smo odradili dobru utakmicu. Lako je tako kad svi odrađuju svoj dio posla. Da, morat ću častiti nakon utakmice, to mi je prvi "hat-trick" - rekao je Matej Buljanović koji je u prvom dijelu slomio protivnike.

Linker
03. svibanj 2024 13:29