Robert Valai
14. SEZONA AKCIJE SN-A

VIDEO: LINO RAKETOM DO BUDUĆNOSTI! GOSTI VIŠEBOJCA BILI SU I IGRAČI NEXEA Dvorana se tresla, škola je grmjela. Bilo je i smijeha i suza radosnica

Piše: Ivanka OžboltObjavljeno: 15. listopad 2019. 12:44

Ove su godine u predvorju škole i po hodnicima osim velikih srca i balona pogled prema “gore” privlačili planeti iz našeg Sunčevog sustava. Nove teme dosjetio se kreativni prof. TZK-a Mario Gajski. Predložio je da naprave raketu kojom će u budućnost, a onda je prof. Jelena Baričević Momčilović i njega “lansirala” u svemir.

Ideje za doček Lino višebojca “rađale” su se u hodu, usput. Tako je na odmoru nastao i bećarac posvećen Lini, čija prva strofa poručuje:

“Do Podravke mi smo ljudi stigli,

Slavoniju svu na noge digli.

Vježbam, trčim, prašina se diže,

Eno Lino sa vlakićem stiže”.

A kad su već bećari spomenuli vlak, vrijedne ruke su taj vlak i napravile. Na panou su bile priče o svemiru, na zidu crteži raketa i Line koji je tražio put u budućnost. I na prozorčiću uokvirenom živopisnim zastorima, bio je, naravno, medvjedić Lino.

U natjecanje su nas učenici uveli zgodnim kulturno-zabavnim programom. Mališani učiteljice Mirjane Kučić otpjevali su “Dječja srca”, nešto mlađi predstavili se dječjim plesovima i pjesmicama. Učiteljica Suzana Hardi vodila je učenike kroz plesnu točku “Witch doctor”, a učitelj Ivan Ferenčak je na klavijaturama pratio djecu iz PŠ Budimci dok su pjevali “Vjetrić mali”.

Dvorana se tresla, škola je grmjela. Bilo je i smijeha i suza radosnica, uzbuđenja, trčanja s vjetrom, ali i padova u vrećama. Bilo je još jednom nezaboravno!

Košarkaš Marko i nogometaš Fran: Rukometa nam je dosta!

Kad je Nives Hemetek iz Podravke rukometašima našičkog Nexea, debitantima na Lino višebojcu Franu Mileti i Marku Buviniću objasnila da će morati izabrati sport na kojem će asistirati natjecateljima, Marko je bez razmišljanja “ispalio”: - Ja ću na košarku.

Ni Fran nije mnogo dvojio. Njegov izbor bio je - nogomet.

A kako su se vjerojatno u zraku pojavili upitnici, Buvinić je otklonio sve sumnje.

- Rukometa nam je dosta.

I to prije podne u Podgorač su stigli direktno iz dvorane s jutarnjeg treninga, a i navečer ih je čekala obavezna porcija rukometa.

Obojica rođena u Rijeci, Buvinić 28. lipnja 1992, a Mileta 14. kolovoza 2000. nisu odmah otkrili rukomet.

- Još u vrtiću u Labinu počeo sam igrati nogomet. U 1. razredu OŠ krenuo sam i s rukometom, jedno vrijeme trenirao oba sporta, a onda sam ponajviše zbog društva izabrao rukomet koji i danas živim - kaže Fran.

A Marko je s deset ušao u stolni tenis.

- Nakon tri godine zasitio sam ga se, razmišljao sam o košarci, ali kako je Umag grad rukometa s bogatom tradicijom, izabrao sam rukomet i nisam požalio.

Fran je sve do ove godine kada je došao u Nexe igrao kod kuće, prvo u Rudaru, a onda kad je on zbog financijskih razloga promijenio ime, u Rudanu Labin. Marko je, pak, sa 20 otišao u Poreč, igrao je u Makedoniji (Metalurg) pa onda u Austriji.

- U Bregenzu mi je bilo dobro, klub je dobro organiziran i stabilan, ali prije dvije godine došao je poziv iz Našica.

Nije oklijevao, odmah ga je prihvatio.

- Bio sam ozlijeđen, u Nexeu su rekli da nema problema, da će me sačekati. I tako je bilo. Došao sam i jednostavno se preporodio. Iza mene su dvije najbolje sezone do sada.

Dečki su se odlično snašli na terenu. Doduše, mlađem Franu je išlo nešto bolje. Bio je podrška šestim i sedmim razredima koji su bili uspješniji u povlačenju konopa, štafeti i skakanju u vrećama. Markova ekipa petih i osmih imala je šansu u posljednjoj igri - štafeti u otežanim uvjetima uhvatiti počasni bod, no, diskvalificirana je zbog preranog starta pa su bodovi opet otišli - Franu.

Ni tu nije bio kraj posla za Gromove iz Našica. Voditelj Roberto Anić s dečkima je u publici tražio male sportaše koji će ih testirati. Odjednom se pred njima našla mala Lucija Kučić, učenica 4. a razreda. Marko je bio zbunjen, Fran je rekao “pa može”. Lucija je čekajući svoju točku upitala: “A što ću ja raditi”, a onda je na upit voditelja izabrala košarku.

Za prvo slobodno bacanje doživjela je ovacije, druga lopta nije ušla. Na redu je bio Fran. Trebao je pogađati gotovo s druge strane terena.

- Ako pogodiš, Marko će te častiti ručkom - dobacio mu je Roberto Anić, a Marko je dodao:

- I večerom!

Fran je oba puta promašio, a Marko je viknuo:

- Bravo Luce!

Desetak dječaka javilo se za novi dvoboj. Izabrani su Šime Maurac iz 5. b i Milan Anić iz 8. b. Par-nepar odlučio je suparnika. Šime je ispao u pretkvalifikacijama, Milan je ušao u nogometni dvoboj s rukometašima. I dvaput je bio bolji. Njegove “bombe” nije uspio obraniti Marko, a kad je došao na gol, nije ga uspio svladati ni Fran.

- Podgorač - Nexe 2:0 - presudio je Roberto Anić i ne sanjajući da je pobjednik njegov prezimenjak.

Konfete su prekrile parket, pobjednici su doživjeli svoje trenutke slave, ali predaha za goste nije bilo.

Desni vanjski, ljevoruki Marko Buvinić dijelio je autograme, Fran Mileta je stajao pred mobitelom dok su mu se partnerice mijenjale. I obrnuto. Nisu se povukli sve dok i posljednji učenik nije napustio dvoranu. Bili su doista fantastični. A kako se njima svidio Lino višebojac?

- Ovo mi je prvi Lino. Bio je i u Labinu jedanput, ali nažalost ne u mojoj školi. Od dvije škole fulao je jednu - požalio se Fran i nastavio:

- Ovo je stvarno super jer današnja djeca izbjegavaju fizičke aktivnosti, sve više su na mobitelima i u kući. Na svojem razredu iz srednje škole vidio sam da dečki imaju poteškoće u trčanju, znam da je to vrlo bitno i mislim da ovakve manifestacije mogu pomoći.

Ni Marko nije skrivao oduševljenje.

- Predivno je bilo. Iznad svih očekivanja. Čuo sam lijepe stvari o Lino višebojcu, ali nikad to nisam iskusio. Lino je predivno iskustvo. Lijepo je vidjeti djecu kako se vesele, kako igraju, kako izražavaju emocije. Sretan sam što sam bio dio te priče. Napunili smo se energijom tako da neće biti problema s “trećim” treningom. Izdržat ćemo - uz osmijeh će Marko.

Njihove velike želje s Nexeom koje je velikim dijelom Marko već ostvario ostavljamo za drugi put. Spomenimo samo da je Marko s juniorskom reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na SP u Argentini i iako dvije godine mlađi od svoje generacije, proglašen je najboljim desnim krilom prvenstva, a Marko ima osmo mjesto sa SP u Argentini s mladom reprezentacijom,srebro s EP iz Turske, a bio je i na okupljanju A reprezentacije.

Rezultati

Učenice: 1. Vanesa Kušić (5. b razred) 140 bodova, 2-3. Monika Mrvić (8) i Valnea Ćutek (8) 140, 4. Maja Francuzović (5) 120, 5-6. Lea Gajčević (6) i Lana Oljača (7) 100, 7. Ema Arbutina (5) 90, 8-9. Sara Humplik (6) i Marija Kučinac (8) 80, 10. Mara Amić (7) 60, 11. Tamara Banjac (7) 50, 12. Lorena Valek (6) 30 bodova.

Učenici: 1. Marko Balentić (5. b razred) 140 bodova, 2-5. Nemanja Mrvić (6), Marko Varga (8), Ivan Gorski (8) i Josip Salitrežić (8) 130, 6. Marinko Kovač (5) 120, 7-8. Davor Borovička (5) i Stefan Unfirer (7) 100, 9. Antonio Vidačić (6) 90, 10. Marijan Gorski (7) 80, 11. Alen Magličić (6) 70, Nemanja Stambolija (7) 40 bodova.

Linker
25. travanj 2024 09:49