Foto: Boris Kovacev / CROPIX
RATKO&RATKO U SN PODCASTU

VIDEO: NAJTROFEJNIJI SVJETSKI IZBORNIK SKEPTIČAN UOČI SP-A 'Prije 18 godina ništa nije valjalo, a danas? Ma ne treba niti sada samo da osvojimo zlato'

RATKO&RATKO Najtrofejniji svjetski vaterpolski izbornik (Rudić) i najtrofejniji mladostaš (Štritof) najavili su predstojeće Svjetsko prvenstvo u vaterpolu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. srpanj 2019. 15:05

Približavamo se drugoj polovici srpnja, a ona je ove godine rezervirana za najbolje na planetu u vodenim sportovima. U južnokorejskom Gwangjuu sutra, 12. srpnja počinje Svjetsko prvenstvo u plivanje, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i skokovima u vodu. Uoči dvotjednog druženja s najboljima u bazenima, iz svijeta bazena smo u podcastu Sportskih novosti ugostili dvojicu rekordera, dvojicu imenjaka.

Ratka Rudića i Ratka Štritofa. Jedan je član Kuće slavnih i najtrofejniji vaterpolski izbornik u svjetskoj povijesti, čovjek koji ima trofeja, medalja (igračkih i trenerskih) doslovno skoro koliko i godina. Medalja 70, godina 71. To je dakako Rudić. Drugi Ratko je najtrofejniji igrač Mladosti svih vremena (25 trofeja samo u tom klubu). Izvanredan podatak u klubu tradicije, povijesti i velikana poput Karla Stipanića, pokojnog Mire Poljaka, Ronalda Lopatnyja, Zlatka i Dubravka Šimenca, Perice Bukića... Od Rudića je inače na svjetskoj ljestvici izbornika svih sportova bolji jedino brazilski stručnjak Rezende. Kad bi njega mogli malo “obuzdati”...

- He, he, upoznali smo se dobro i u Brazilu, a bio je i nedavno u Italiji. Odličan stručnjak - veli Rudić.

Posvetili smo se dalje ipak aktualnim vaterpolskim temama, s tim da smo za uvod napravili mali... kviz. Četiri pitanja samo. Zanima vas rezultat? Pa, za to će te morati pogledati podcast, da ne otkrivamo sada baš sve. Inače, Ratko Rudić je bio izrazio laganu dozu skepse glede organizacije predstojećeg Svjetskog prvenstva, povukavši paralelu s Fukuokom u Japanu 2001.

Zagreb, 100719.
Ratko Rudic i Ratko Stritof, fotografirani u zgradi Hanza medije za vrijeme intervjua s novinarom Sportskih novosti Deanom Bauerom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

- Sjećam se jako dobro tog prvenstva i moram priznati da je to bilo daleko najlošije organizirano prvenstvo. Od smještaja, uvjeta, hrane, pretople vode, baš ništa nije valjalo. Sad, što se Koreje tiče, oni imaju jaka iskustva u organizaciji sportskih događaja. Igre u Seoulu su bile davno, 1988., ali su bile sjajne. Isto sam čuo za nogometno SP 2002., tako da se nadam da će i Gwangju biti sada u redu, iako... Neke stvari koje sam čuo o ovoj organizaciji su tako... malo ne baš dobre... Makar, znate što, ako mi osvojimo zlato 27. srpnja, ma koga briga. Tada će nam sve biti lijepo.

Pogodak! Takav duh volimo. Ratko Štritof, danas trener mlađih kadeta u Mladosti, bio je hrvatski reprezentativac 11 godina. Posljednje natjecanja za Hrvatsku bilo mu je 2006. na EP-u u Beogradu, baš pod izbornikom Rudićem, kada je Štritof bio kapetan Barakuda. U to doba Hrvatska je osvojila tri srebra. Na OI u Atlanti ‘96., te na EP u Firenci ‘99. i Kranju ‘03. Veliki dometi, ali ipak premalo medalja u odnosu na snagu, igrače koje smo i tada imali. Što je nedostajalo?

- Više ustrajnosti i strpljenja, odnosno povjerenja u istu momčad - u podcastu SN je naglasio Štritof.

- Bilo je previše “lutanja”, momčad se svako malo, svake godine-dvije mijenjala. Igrači su ulazili-izlazili. Pa evo, samo jedan Zdeslav Vrdoljak je ispao ‘97. i mislim da se kod vas Ratko vratio, zar ne, tek 2007. - reći će Štritof.

Zagreb, 100719.
Ratko Rudic i Ratko Stritof, fotografirani u zgradi Hanza medije za vrijeme intervjua s novinarom Sportskih novosti Deanom Bauerom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Koje slovo o Barakudama danas...

- Mi se s pravom možemo hvaliti ulogom favorita i to doista i jesmo. Na svakoj poziciji smo “pokriveni i to dvostruko - rekao je Rudić, a Štritof pridodao:

- Ono što sam gledao osobno u travnju u Zagrebu, pa na TV iz Beograda, način igre i sastav momčadi daje nam svima za pravo očekivati odlične igre u Koreji.

Nije to dakako bilo sve. Razgovarali smo i o sustavu natjecanja, suparnicima u skupini, ostalim kandidatima za visok plasman i šansama Italije, Mađarske, Grčke, Španjolske, Srbije... Sve nećemo otkriti. To prepuštamo vama, u novom podcastu SN-a.

Linker
25. travanj 2024 00:16