Domen Prevc
 Lehtikuva/Markku Ulander / REUTERS
NITKO NIAD PRIJE NJIH

VIDEO: POVIJESNI USPJEH BRAĆE PREVC Sjajni Domen drugi u Engelbergu, Peter i Cene također osvojili bodove, slavio Hayböck

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 18. prosinac 2016. 10:02

Prvi put u povijesti skijaških skokova tri su brata došla do bodova na natjecanju Svjetskog kupa – Slovenci Domen, Peter i Cene Prevc u švicarskom Engelbergu su zauzeli 2., 26. i 30. mjesto čime su dodatno „privatizirali“ prekrasni sport koji se zadnjih godinu dana ne može riješiti obitelji iz Dolenje Vasi.

Najveća pozornost bila je na ove sezone sjajnom Domenu (rekli bismo neočekivano, ali još je prošle godine postoljima nagovijestio enormni potencijal) koji se odličnim skokom od 137,5 metara u drugoj seriji probio s osmog na drugo mjesto, 3,1 bodova iza pobjednika Michaela Hayböcka.

Austrijanac je bio najkonzistentniji večeras te je tehnički lijepo izvedenim skokovima od 138 i 134 metra skupio 304,7 bodova koji su mu donijeli uvjerljivo najbolji plasman ove sezone. Uz njega se na postolje popeo još jedan Austrijanac, Andreas Kofler, koji je najdužim skokom druge serije (139,5 metara) došao do 293,7 bodova, s lijepom zalihom ispred četvrtog Tandea iz Norveške.

No, zato je u drugom skoku opet kiksao Peter Prevc, koji je već drugi put ove sezone pao odmah nakon doskoka, što ga je unazadilo čak 20 mjesta u današnjem natjecanju. Čini se da lanjski šampion i višestruki rekorder i dalje traži formu iz prošle sezone, koja se sad „preselila“ na najmlađeg brata.

Nakon šest natjecanja Domen vodi s 440 bodova te je povećao prednost pred drugoplasiranim Danielom Andreom Tandeom koji sad ima 358 bodova, dok je na trećem mjestu Austrijanac Stefan Kraft s 271 bodom.

Osim novih podviga leteće obitelji Prevc, treba istaknuti i atraktivnu nadogradnju skakaonice Gross Titlis-Schanze u Engelbergu koja je postala prva, koliko je nama poznato, s osvijetljenim zaletištem. Ako je naprava u crvenom, gledatelji znaju da nisu povoljni uvjeti za skakanje, ako je zeleno, natjecatelj se može se spustiti niz zaletište, a kako se spušta tako se iza njega aktivira decentni svjetlosni trag. Osim toga, vrh zaletišta je podignut za dva metra, zbog čega se domaćini na sutrašnjem natjecanju u 15 sati mogu nadati i novom rekordu skakaonice.

Linker
28. travanj 2024 10:05