Domen Prevc
 NTB scanix/Geir Olsen / REUTERS
LETEĆE ČUDO

VIDEO: SJAJNI SLOVENSKI TINEJDŽER NEMA PREMCA Domen Prevc pobijedio rekordom skakonice i najavio pohod na Novogodišnju turneju!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 18. prosinac 2016. 17:31

Ako ste skijaš skakač, čini se da je najvažnija stvar prezivati se Prevc. Prošle sezone je na svim natjecanjima dominirao Peter, a ove sezone je tu ulogu u potpunosti preuzeo 17-godišnji Domen koji je danas u Engelbergu došao do već četvrte pobjede u samo sedam natjecanja.

Već u prvoj seriji Domen je skočio novi rekord skakaonice sa 144 metra (i pritom dobio odlične ocjene) i time dodao još malo simbolike promjeni dinamike u obitelji Prevc, budući da je prijašnji rekord Gross Titlis-Schanze od 142 metra držao Peter. U drugoj seriji je sa 141,5 metara Domen samo povećao prednost te pobijedio s 305,9 bodova, pozamašnih 12,1 bodova ispred drugoplasiranog Poljaka Kamila Stocha koji s 143,5 i 141,5 metara jedini donekle parirao mladom Slovencu.

Treće mjesto osvojio je Austrijanac Kraft s 283,1 bodom, a najduži skok dana pripada Norvežaninu Tandeu koji je sletio na 144,5 metara, ali i pao pri doskoku zbog čega mu se neće priznati rekord skakaonice. Puno nezadovoljniji od Tandea bit će pak Peter Prevc koji se nakon dvije i pol godine prvi put nije plasirao u drugu seriju natjecanja Svjetskog kupa, čime je danas zaostao ne samo za Domenom nego i srednjim bratom Cenom koji je zauzeo 27. mjesto.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Domen Prevc vodi s 540 bodova, dok je na sad već dalekom drugom mjestu Daniel Andre Tande s 382 boda. Treći je i dalje ostao Stefan Kraft s 331 bodom.

Skijašima skakačima sada slijedi 10-dnevna pauza prije početka Novogodišnje turneje na kojoj je prema dosadašnjim rezultatima iz tekuće sezone izraziti favorit Domen Prevc. Iako mu je tek 17 godina, ministrant iz Dolenje Vasi trenutno je najbolji skijaš-skakač svijeta i od njega će se, možda prerano i možda nepravedno, očekivati velike stvari na predstojeće Četiri skakaonice.

Linker
23. travanj 2024 10:24