CROPIX
VELIKA TRADICIJA

VIDEO: VIŠE OD 3000 ŠKOLARACA I STUDENATA NA 36. IZDANJU KROSA SN-A 'Nema pravog vrhunskog sportaša koji nije nastupao na Krosu Sportskih novosti'

Piše: HinaObjavljeno: 05. travanj 2019. 18:40

Više od 3000 školaraca i studenata očekuje se na 36. izdanju Krosa Sportskih novosti koji će biti održan u subotu, 13. travnja, najavili su organizatori na konferenciji za medije održanoj u petak uz zagrebačko jezero Bundek, gdje će se mladi trkači već prema tradiciji natjecati.

"Uz više od 3000 natjecatelja koji će aktivno sudjelovati, bit će tu brojni veliki sportaši koji će dijeliti medalje. Na prošlo nezaboravno ljeto s 'vatrenima' podsjetit će nas Zaprešić Boysi, a vježbači predvođeni Renatom Sopek iz pokreta 'Aktivna Hrvatska' će animirati sve nazočne na vježbanje", rekao je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko zahvalivši se svim organizacijama i pokroviteljima "bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ovakvu priredbu".

"U Hrvatskoj školski sustav omogućuje samo dva školska sata tjedno bavljenje tjelesnom aktivnošću i po tome smo ne samo na dnu Europske unije, nego i u regiji. Bez obzira na sve vrhunske rezultate koje postižu naši sportaši, Hrvatska je apsolutno zadnja među članicama Europske unije po izdvajanjima za sport. Zbog toga posebna zahvala Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću koji imaju toliki afinitet i predano rade, potiču i pomažu sportu", naglasio je Zorko te dodao kako će Grad Zagreb omogućiti školi iz Privlake da dođe i sudjeluje na Krosu, što mnoge škole, posebno one s juga Hrvatske, nisu u mogućnosti.

Kros SN će doživjeti svoje 36. izdanje, a na mnogima od njih je u svojim učeničkim danima sudjelovala i hrvatska reprezentativka i rekorderka na 3000 metara Matea Parlov.

"Sportske novosti su jedan od rijetkih medija koji u ovakvoj mjeri podupiru trčanje i atletiku. Kros mi jako puno znači, jer sam ovdje stasala u pravu trkačicu. Ovdje sam se u ciljnoj ravnini nalazila sa svojim najvećim konkurenticama iz juniorske reprezentacije", prisjetila se Matea.

O važnosti Krosa za usmjeravanje djece prema sportu govorila je i bivša hrvatska olimpijka te rekorderka u bacanju kladiva, a danas uspješna organizatorica atletskih natjecanja Ivana Brkljačić.

"Nema pravog vrhunskog sportaša koji nije nastupao na Krosu Sportskih novosti. Svi smo nastupali. Svi smo suočeni s bitkom koju moramo voditi za zdrav život, uključiti djecu i mlade u sport. Na svima nama je da u doba 'gamera', 'influencera', novih medija i novih alata privučemo djecu sportu. Zato je značajno imati ovakve projekte koji motiviraju djecu za bavljenje sportom."

Veliki broj natjecatelja je ono čime se organizatori Krosa ponose, a to je istaknuo i predstavnik Hrvatskog atletskog saveza Boro Stipić.

"Radi se o jednoj od najstarijih sportskih manifestacija ovog tipa, a ono po čemu prednjači je masovnost, sa tri do četiri tisuće aktivnih sudionika, što ćemo vrlo rijetko naći. Kad vidite tri tisuće djece na prekrasnom prostoru Bundeka, koja su došla s pozitivnom energijom i strašću za natjecanjem, a sve skupa ih povezuje strast za športom, atletikom i trčanjem, onda je uistinu i naše srce puno i sa zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji."

SN

Neće svi natjecatelji ostvariti karijere vrhunskih sportaša, ali nesumnjivo će se i među njima naći neki koje ćemo jednog dana gledati na velikim natjecanjima.

"Od Krosa ne možemo očekivati olimpijca za Tokio, ali možemo računati da ćemo za desetak godina imati nekoga tko će postati naš olimpijac. Pomoći ćemo koliko možemo, pokrenuti ono što je u našoj ingerenciji", rekao je predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Damir Šegota.

Kros SN-a je ujedno i državno prvenstvo u ovoj atletskoj disciplini za osnovne i srednje škole, ali i za studente pa će i njihova populacija biti dobro zastupljena.

"Prošle godine je sudjelovalo 827 studenata, što je prosječan broj u odnosu na prošle godine pa takav možemo očekivati i ove. Kako je ova utrka i državno prvenstvo, često nam dolaze studenti iz Riječkog i Splitskog sveučilišta, a iz Varaždina su redovito ovdje, tako da se ova manifestacija proširila i izvan Zagrebačkog sveučilišta", rekao je predstavnik Sveučilišnog sportskog saveza Igor Čović.

Na kraju je konferencije za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve koju mogu da 13. travnja dođu uživati na Bundeku.

"Crne slutnje i brojke o kojima se govori na državnoj razini u Zagrebu ne vrijede. Zagreb ide uz bok europskim metropolama, kad je u pitanju ulaganje u sport. Pozdravlja vas gradonačelnik koji razumije i voli sport i koji je do jučer trčao. Ponosan sam na one koji trče i davat ću potporu dok god budem na ovoj funkciji, a i poslije. Ovo je svojevrsno najveće atletsko događanje u prirodi. Učinimo sve da dođe što više ljudi 13. travnja na Bundek. Bog će nam dati dobro vrijeme, ako se mi potrudimo i dopeljamo ne tri, nego četiri tisuće ljudi", zaključio je zagrebački gradonačelnik.

36. KROS SPORTSKIH NOVOSTI (13. travnja 2019.)

ORGANIZATORI

Sportske novosti

Hrvatski atletski savez

--------------------------------------------------------

PROPOZICIJE

> Pravo nastupa imaju svi redoviti učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske po prijavi ovlaštene osobe škole ili atletskog kluba

> Nastupa do 10 trkača/ica po kategoriji, a za ekipni poredak boduju se tri najbolja rezultata učenika/ca pojedine škole

> Mlađi od 18 godina moraju imati pisanu suglasnost roditelja za objavu njihovih fotografija te imena i prezimena

> Škole jamče za zdravlje natjecatelja kojeg prijavljuju, kao i za to da pohađa navedeni razred, a nastup je na vlastitu odgovornost

> Ako pojedinac skrati zadanu duljinu staze, bit će diskvalificirana njegova/njezina kompletna ekipa

--------------------------------------------------------

PRIJAVE

> Rok za prijave je 10. travnja 2019. do ponoći

> Prijave slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. isključivo u EXCEL obrascu (Prijave), koji se može preuzeti sa službene internet-stranice Hrvatskog atletskog saveza www.has.hr

> Prijave poslane na drugi način i u drukčijem formatu neće biti prihvaćene

> Studenti za prijave trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez

--------------------------------------------------------

NAGRADE

> Pokali za plasman od 1. do 3. mjesta sveukupno SŠ, u konkurenciji učenika i učenica te sveukupno OŠ

> Medalje za plasman od 1. do 6. mjesta u svim kategorijama OŠ i od 1. do 3. mjesta u ostalima

--------------------------------------------------------

SERVISNE INFORMACIJE

> Predlažemo dolazak najmanje dva sata prije nastupa radi podizanja startnih listića

> Troškove puta na natjecanje snose škole

> Organizator osigurava nazočnost dežurnog liječnika

> Organizator osigurava okrepu i majice po završetku utrke

> Za zabavu će biti zaduženi Zaprešić Boysi

--------------------------------------------------------

KONTAKT

Hrvatski atletski savez

Trg kralja Petra Svačića 17

Zagreb

Tel. 01/46-10-1117 i 01/46-13-499

--------------------------------------------------------

POKROVITELJI

Ministarstvo znanosti i

obrazovanja

Središnji državni ured za šport

Hrvatski olimpijski odbor

Grad Zagreb

Gradski ured za sport i mlade

Ustanova za upravljanje sportski objektima

Datum održavanja:

13. travnja 2019.

Mjesto održavanja:

Bundek, Zagreb

KROS SN, PROGRAM NATJECANJA

10:00 1. i 2. razredi SŠ učenice 1500 m srednji krug

10:15 1. i 2. razredi SŠ učenici 2000 m veliki krug

10:30 3. i 4. razredi SŠ učenice 1500 m srednji krug

10:45 3. i 4. razredi SŠ učenici 2000 m veliki krug

11:00 3. razredi OŠ učenice 850 m kraći mali krug

11:15 3. razredi OŠ učenici 850 m kraći mali krug

11:30 4. razredi OŠ učenice 850 m kraći mali krug

11:45 4. razredi OŠ učenici 850 m kraći mali krug

12:00 5. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

12:15 5. razredi OŠ učenici 1000 m mali krug

12:30 6. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

12:45 6. razredi OŠ učenici 1000 m mali krug

13:00 7. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

13:15 7. razredi OŠ učenici 1500 m srednji krug

13:30 8. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

13:45 8. razredi OŠ učenici 1500 m srednji krug

14:00 Fakulteti studenti 2000 m veliki krug

14:15 Fakulteti studentice 1500 m srednji krug

Linker
28. travanj 2024 14:24