GILLES MORELLE/SSL GOLD CUP
SSL Gold Cup

Hrvatska na nevjerojatan način eliminirana u osmini finala: ‘Doista nevjerojatno, a sve smo kontrolirali‘

Od početka, pa do pred sam cilj na prvom mjestu bila je posada Antigva/Barbados, a Hrvatska druga
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. studeni 2023. 13:59

Jedriličarska reprezentacija Hrvatske na nevjerojatan je način eliminirana u šesnaestini finala SSL Gold Cupa, kojega se reklamira kao „Svjetsko prvenstvo u jedrenju“ na Gran Canariji, jer na njemu sudjeluje čak 56 nacija.

Hrvatska je kao 15. država u poretku započela natjecanje baš u šesnaestini finala u skupini s Portugalom, Južnom Afrikom i Antigvom/Barbadosom. U četiri regate valjalo je biti među prve dvije reprezentacije za prolazak u osminu finala, a za našu posadu u kojoj su bili kormilar Tonči Stipanović, Josip Olujić, Pave Pleslić, Antonio Arapović, Marko Sorić, Darko Hajdinjak, Ivan Bulaja i Ivan Ivanković praktički je sve bilo idealno do posljednje minute četvrte regate kad je uslijedio senzacionalan rasplet u kojemu su stigli „od gotovog do veresije“. Teško je to, zapravo, opisati. Ništa slično u jedrenju nije viđeno od legendarne regate za medalje klase Zvijezda na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

U četvrtu regatu su s diobe 1. mjesta ušle Hrvatska i Južna Afrika s 9 bodova (1. mjesto – 4 boda, 2. mjesto – 3 boda…), Portugal i Antigva/Barbados su imali po 6 bodova, a specifičnost posljednje, četvrte regate jest dupliranje bodova, pa je za 1. mjesto nagrada 8 bodova, za drugo 6 bodova… Uglavnom, od početka te posljednje regate, pa do pred sam cilj na prvom mjestu bila je posada Antigva/Barbados, a Hrvatska druga s priličnom prednosti nad Južnom Afrikom, a o Portugalu da ne pričamo. U jednom trenutku Portugal je zaostajao više od 4 minute i smatran je otpisanim. S takvim raspletom Hrvatska bi osvojila prvo mjesto s 15 bodova, Antigva/Barbados bi bili drugi sa 14, ali onda je uslijedio taj nevjerojatan završetak u kojem je Portugal jedreći s lijeve strane regatnog polja projurio ciljem kao prvi. Doslovno nisu bili na obzoru, a onda su uhvatili nekakav vjetar, nadoknadili sav zaostatak i osvojili regatu. U tom trenutku nastala je zbrka među ostale tri posade na desnom regatnom polju, najbolje se snašla Južna Afrika i pretekla oba konkurenta. Hrvatska je ostala četvrta i time eliminirana.

Konačni poredak bio je: 1. Portugal 14, 2. Južna Afrika 13, 3. Antigva/Barbuda 12, 4. Hrvatska 11.

Da nije bilo takvog raspleta, Hrvatska bi od utorka jedrila u osmini finala u skupini sa Francuskom, Švedskom i Slovenijom. Težak udarac za naše jedriličare, odgovor za ovakvu eliminaciju potražili smo kod kormilara Tončija Stipanovića. On je za sudjelovanje na SSL Gold Cupu prekinuo pripreme u klasi ILCA 7 na obližnjem otoku Lanzarote i preselio se na Gran Canariju. Dakle, nije imao prilike trenirati s posadom, no to su okolnosti koje su se unaprijed znale. Kao što su se braća Šime i Mihovil Fantela nakon 5. mjesta na Europskom prvenstvu klase 49er trebale eventualno priključiti reprezentaciji u četvrtfinalu.

- Istina, doista nevjerojatan kraj posljednje regate u kojoj smo sve kontrolirali, kako mi, tako i posada Antigve/Barbadosa. Portugal je na kraju uhvatio taj neki vjetar, vjerojatno ni sami ne znaju kako, a to je onda poremetilo sve. Inače, baš zbog nedostatka vjetra, čekali smo gotovo četiri sata na start.

Žao je Tončiju, žao je svima. Prvo izdanje SSL Gold Cupa završilo je za Hrvatsku na šokantan način.

- Pogotovo za one koji su već imali rezervirane karte za dolazak na Gran Canariju i onda su morali otkazati let. Mene je za kormilom trebao zamijeniti Ante Ćesić, trebala je doći Enia Ninčević, kao i Igor Marenić. Imali smo velike ambicije…

Šteta, sada će završnicu promatrati sa strane.

Linker
05. ožujak 2024 14:12